Lessen van koningin Esther

Herlinde De Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 7
‘En wie weet of jij niet juist voor een tijd als deze tot deze koninklijke waardigheid gekomen bent’ (Esther 4:14).

Het koninkrijk Israël bestaat niet meer. Haar inwoners zijn verspreid over het Perzische Rijk. Ahasveros kiest in het derde jaar van zijn regeringsperiode een nieuwe koningin. De mooiste meisjes van het rijk zijn naar het paleis weggevoerd. Esther is daar bij. Ze komt niet in opstand, maar gedraagt zich letterlijk opmerkelijk in een goddeloos systeem. Door haar houding wint Esther het vertrouwen van haar omgeving.

Wanneer ze bij de koning komt, kiest hij haar tot nieuwe koningin. God grijpt in. Het is als een sprookje. Een eenvoudig meisje krijgt de kans van haar leven, ze ontmoet haar droomprins en ze leven nog lang en gelukkig… Maar er volgt een verhaal vol met intriges en onverwachte wendingen. En achter het verhaal zien we de soevereine hand van God, de Heerser van Israël.

God ziet vooruit
Al snel wint Esther het hart van de koning. Wanneer Mordechai een complot tegen de koning ontdekt, worden de samenzweerders via koningin Esther opgepakt en terechtgesteld. Door Gods toedoen wordt dit feit in de kronieken opgetekend.
Dan komt Haman naar voren. Hij is de tweede man in het Perzische Rijk geworden. Omdat de Jood Mordechai niet voor hem buigt, bedenkt hij de uitroeiing van alle Joden. Zijn plan is goed bedacht. Het is een oproep om het gezag van de koning te respecteren. Bovendien zou de schatkist goed gevuld worden, want de Joden waren rijk. Esther is intussen negen jaar koningin en niemand weet dat zij Joods is. Ook hier zien we de voorzienigheid van God: Hij ziet vooruit op de gebeurtenissen die gaan komen en Hij legt klaar wat in de toekomst nodig zal zijn. God ziet en handelt vandaag voor morgen.

Op haar plaats gesteld
Wanneer Esther het plan van Haman verneemt, weet ze dat ze weinig kan doen. Mordechai stelt haar voor de keuze: ze kan passief afwachten, maar zelfs dan zal God Zijn plan uitvoeren en de Joden redden. Dan zal God iemand anders gebruiken, want Hij blijft trouw aan Zijn beloften. Esther kan ook gaan staan op de plaats waar God haar heeft gesteld en naar de koning gaan.
Esther is een vrouw die zichzelf niet zoekt. Zoekt God in gebed en vasten. Ze zoekt zichzelf niet door zich te onttrekken aan de zoektocht naar een koningin en ze zoekt zichzelf niet wanneer haar volk in nood is. Ze had kunnen zwijgen, maar omdat de belangen van God op het spel staan, komt ze nu wel in actie tegen de gang van zaken. En God grijpt opnieuw in. De koning reikt haar de scepter toe en God heeft Zijn hand in de ontknoping tijdens de maaltijden met Haman en de koning.
Ahasveros leest tijdens een slapeloze nacht niet toevallig over Mordechai. Zo ontvangt Mordechai heel onverwacht de eer die God hem had bedacht. Hamans hoogmoed om de eerste te zijn, zijn woede wanneer hij gedwarsboomd wordt en het zoeken van zijn eigen belang leiden tot zijn ondergang. Heel anders dan Esther!

Herlinde De Vriese