Leeft u?

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 24
Of ik wel leef? Natuurlijk doe ik dat! Als je dood bent kun je toch niet lezen of je wel leeft! Wat zijn er een misverstanden over het leven. Als u goed luistert kunt u horen, dat vrijwel iedereen bezig is zoveel mogelijk in de zak te steken. En voor deze taak heeft men dan ook nog een goed woordje over. De Bijbel is hierover zonneklaar. Het leven, dat wij nu hebben is een voorbereiding op het LEVEN dat veel langer duurt. Wij worden aardig in de luren gelegd en velen in reformatorische en evangelische kringen, zijn zes dagen per week bezig met hetzelfde als de andere mensen. Wij moeten dat niet doen!

Ook in dit verband geldt het woord uit Epheziërs 4:20: "Maar gij geheel anders; gij hebt Christus leren kennen.'

DE TEGENSTELLING
Als je het tegengestelde van het woord wat je wilt verklaren, opzoekt en daarvan de verklaring geeft, kom je een heel eind met het aanvankelijke woord. De tegenstelling van leven is dood. En wij hebben erg veel verklaringen voor de dood. Het is niet de persoon, die ons komt ophalen wanneer ons laatste uur is aangebroken. Die is het niet! Graag willen wij hierover de volgende opmerkingen maken:
le In de Bijbel staat het verhaal van Adam en Eva, die van alles mochten eten uit de Hof van Eden. Behalve van één boom. God gaf er deze straf aan, als zij dat toch zouden doen:

“Ten dage dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven." - Genesis 2:17.

En in Genesis 5 lezen wij tot achtmaal toe "en hij stierf”. God doet wat Hij zegt. De vraag hierbij is of het waar is wat velen beweren: dood = dood. Het sterven van iemand is het einde.
2e Wat wij in dit leven kiezen is bepalend voor de eeuwigheid. Daarom ontvangen wij dit - naar verhouding - korte leven om een keuze te maken. Er zijn natuurlijk ook mensen, die nooit de kans krijgen om een keuze te maken. Maar die categorie leest niet Het Zoeklicht. Wij hebben dit leven ontvangen om te kiezen waar wij de eeuwigheid zullen of willen zijn. Dood is niet dood maar wij krijgen dit leven om vóór ons sterven te kiezen of wij de eeuwigheid met of zonder God willen leven.

HET LEVEN
Wanneer de Here Jezus zegt, dat Hij het leven is Johannes 14:6) bedoelt Hij een heel ander leven dan dat wij nooit zullen sterven. Hij zegt heel nadrukkelijk over Zijn discipel Johannes:
"Indien Ik wil, dat hij blijft, totdat Ik kom, wat gaat het u aan? Volg gij Mij." - Joh. 21:22.

Hij bedoelt het eeuwigheidsleven met God. Als de Here Jezus zegt over Johannes, dat deze niet zou sterven - als Hij het zou willen - dan hangt het er van af of de Here Jezus dit wil. En Hij heeft het in dit verband over het sterven, wat wij allen van tijd tot tijd meemaken. Vers 23 van Johannes 21 is daarover zeer duidelijk. Er zijn dus op zijn minst twee soorten van leven:

le Er is het leven, dat wij iedere dag van onszelf hebben en om ons heen zien.

2e Er is het eeuwigheidsleven met God, wat voor Zijn kinderen geldt. En dan is van beide soorten leven ook nog waar, wat wij onder 1. hebben gezegd, namelijk dat u in dit leven kunt kiezen om de eeuwigheid zonder God te leven.

Het Leven waarover de Heiland spreekt is het leven, dat wij ontvangen in onze geestelijke dood. Wij allen worden geroepen om ons leven nu reeds af te stemmen op het eeuwige leven. Nooit kunt u daar omheen. Bent u al op reis naar dit Leven met de Here Jezus? Als u nog nooit aan die reis bent begonnen, moet u dat nu doen; u moet een begin maken; want uw leven hangt ervan af. En hoe u het ook keert of wendt: U MOET KIEZEN VOOR CHRISTUS' LEVEN! Waarom kiezen velen niet? Zij horen het wel, maar zij doen het niet. Waarom toch niet? Er zijn er zovelen, die menen dat zij dat niet kunnen. Zij kunnen wel kiezen voor de overtreding van alles wat goed is; maar zij kunnen niet kiezen voor de Here Jezus. Waarom niet? U dient uw wil erop te zetten. De Heilige Geest zegt in Openbaring 22:17:
".... Wie wil, neme het water des Levens om niet."
- Daar staat het duidelijk: WIE WIL.

GOD WIL HET
Er staat in dit verband een wonderlijk woord in Lucas 20:38:
"Hij is niet een God van doden, maar van levenden, want voor Hem leven zij allen."
Het is zeer verhelderend om deze hele passage te lezen: De Messias zegt daar dat Mozes bij de braamstruik al heeft gesproken over deze dingen, de opwekking van de doden. Zeer menselijk gesproken: God is niet tevreden met dat - naar verhouding - korte leven hier.
God wil het eeuwige leven aan iedereen geven, als men maar tot de Here Jezus wil komen.

GOD STAAT GARANT
Waarvoor staat Hij garant; waaraan behoeven wij nooit te twijfelen? Wij behoeven nooit te twijfelen aan het eeuwige leven met de Here Jezus. Zijn voorwaarde is niet op de eerste plaats, dat wij zonder zonde zijn. Nee! Want Hij geeft het in de Heiland en wat er ook gebeurt, het is zeker in Hem. God geeft Zijn Liefste niet voor niets. Wij moeten het grote geschenk van God aannemen. Hij liegt er niet om. Hij meent wat Hij zegt en Hij doet wat Hij zegt. David was niet een man naar Gods hart, omdat hij nooit zondigde. Laten wij daarover maar niet praten. Maar David kwam met alles op het juiste Adres.

Zo is het ook met de hele wereld. Er staat in Handelingen 17:30 en 31:
"God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen door een man, die Hij heeft aangewezen, waarvan Hij voor allen het bewijs heeft geleverd door Hem uit de doden op te wekken."

Er is een bewijs in de opstanding van de Here Jezus voor onnoemelijk veel. God staat garant voor uw leven nu en voor uw leven straks. God heeft het bewijs al geleverd: de opstanding van de Heiland.

Nol Esmeijer