Laat zo je licht maar schijnen!

Marianne Glashouwer-van der Lugt • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 14
We zijn verhuisd! Nou, dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk zijn dan toch alle dozen uitgepakt en heeft alles een plaatsje gekregen!

Een nieuw huis, een nieuw leven, een nieuwe opdracht om te proberen onze oudste broeder, het Joodse volk, te bemoedigen en te steunen in woord en daad. Een weg die God ons wijst, en die we in Zijn kracht mogen gaan. En die we gaan met blijdschap en enthousiasme!

Al meteen de eerste zondag dat we naar de kerk gingen trof me het lied ,dat we samen met de kinderen in de kerk zongen:

Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet zodat de mensen zeggen, God is goed, God is liefde, God is goed.

Ja, dacht ik, daar gaat het om. Waar je ook woont, of wie je ook bent, je mag een licht in je omgeving zijn. Je mag het licht ,dat je zelf van God ontvangt, doorgeven aan anderen. Ook in een heel vreemde omgeving, waar je niemand kent, mag je laten zien dat God goed is. Maar ja, dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan! Hoe doe je dat en waar begin je? Nou, maar met je buren, dat is het meest dichtbij. Zo heb ik met diverse buren een praatje gemaakt en hen uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken. De apostel Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi: "Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend". (Fil.4:5) Breng het maar in praktijk, zoals in één van de rubrieken in ons blad staat!

In Amerika hebben ze daar ook iets op bedacht, want onlangs las ik in de krant dat rond dit thema van het licht een heel nieuwe beweging is ontstaan: de Vuurtoren-beweging. Op het beeldmerk, waarvan de beweging gebruikt maakt, staat een vuurtoren met daaronder de tekst uit Mattheüs 5:14,16: "Gij zijt het licht der wereld… Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken". Mensen worden opgeroepen te bidden voor buren en collega's, open te staan voor anderen en vriendelijk en behulpzaam te zijn, door bijvoorbeeld de vuilnisbak van de buren op te bergen, als deze later thuiskomen.

Dit klinkt allemaal zo eenvoudig en vanzelfsprekend, dat het eigenlijk beschamend is dat daar een speciale beweging voor moet worden opgericht. Het zou toch onder ons heel gewoon moeten zijn dat we liefde uitstralen naar onze medemens. Blijkbaar gaat dat niet zo maar vanzelf, want we zijn vaak veel te druk met ons eigen leven bezig, om oog voor die ander te hebben. We kunnen dat ook niet uit eigen kracht, maar alleen als we aangesloten zijn op de Krachtbron. De Here Jezus zegt in Joh. 8:12: "Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des leven hebben". Dat is het geheim: als we Jezus volgen, dan wandelen we in het licht. Als we Hem iedere dag om leiding vragen, dan brengt Hij mensen op onze weg aan wie we kunnen laten zien dat God goed is. Dan geeft Hij ons kracht om een licht te zijn in onze omgeving, en iets voor een ander te betekenen. "Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: God is goed!"

Marianne Glashouwer-van der Lugt