Laat uw licht schijnen, ook in het stemhokje

Peter de Haan • 93 - 2017 • Uitgave: 5
Laatst hoorde ik een uitspraak die volgens mij een goed beeld geeft van de politiek. ‘Het gaat niet om voor of tegen, maar over wikken en wegen.’ Politici hebben dan ook veel wijsheid nodig om besluiten te nemen die goed zijn voor het land. Over wat wijs is, verschillen de meningen en daarom zijn er ook zoveel verschillende partijen. De grote vraag is: waar halen ze hun wijsheid vandaan?

Het liefst nemen we een aantal concrete punten waarop we partijen afrekenen. Voor Zoeklicht-lezers zou dat zomaar het volgende rijtje kunnen zijn: houding ten opzichte van Israël, stelling tegenover de islam, opstelling in de voltooid leven-discussie, komen ze op voor vervolgde christenen in de rest van de wereld.
Daarnaast valt te denken aan onderwerpen als ‘wat doen ze voor de zwakkeren in de samenleving’, ‘wat doen ze met m’n pensioen’, ‘hoe gaan ze om met de schepping’, ‘respect voor (de christelijke) minderheden’, ‘hoe gaan ze met elkaar om’. En dit rijtje kunt u ongetwijfeld verder aanvullen met punten die voor u belangrijk zijn in het stemhokje.

Putten uit de juiste bron
Elke partij heeft zijn eigen bron van waaruit antwoorden worden gevonden op bovenstaande vragen. En soms kom je vanuit verschillende bronnen op dezelfde oplossing. Zo staan christelijke partijen voor keuzevrijheid in de zorg omdat je dan ook kunt kiezen voor een christelijke hulpinstantie. D66 is voor keuzevrijheid omdat de vrijheid van het individu centraal staat en deze zoveel mogelijk zijn eigen leven in moet kunnen richten. Vanuit datzelfde uitgangspunt stelt D66 vervolgens dat je ook zelf kiest over leven en dood, abortus en euthanasie. Daar staan ze recht tegenover de christelijke partijen, waarbij de beschermwaardigheid van het door God geschapen leven centraal staat.
Bij het kiezen voor een partij kun je het best naar de bron kijken waar ze uit putten. Immers, lang niet alle onderwerpen waar de komende kabinetsperiode over besloten moet worden zijn van tevoren in een verkiezingsprogramma vast te leggen. In een veranderende wereld komen er steeds weer nieuwe uitdagingen langs.
De liberalen en socialisten putten uit de bron van het humanisme. Liberalen focussen op de individuele vrijheid, de socialisten op de gelijkheid, maar bij beide stromingen staat de mens centraal. Christenen in de politiek zoeken Wijsheid met een hoofdletter, omdat Gods Woord ons veel zegt over hoe we met elkaar en met de schepping om horen te gaan. Daarbij hoort ook een zoeken naar op wat voor manier je politiek bedrijft. Daar past geen beledigen of wegzetten van anderen bij. Dat maakt je misschien een vertegenwoordiger van het volk, omdat je dezelfde taal gebruikt, maar het maakt je geen getuige van Christus, Die wil dat niemand verloren gaat.

Christelijke identiteit
Het Zoeklicht geeft geen stemadvies en we zullen u ook niet zeggen op welke partijen u zeker niet zou moeten stemmen. Wel kan een stem op een christelijke partij/politicus het verschil maken in een tijd waarin het voor christelijke organisaties steeds moeilijker wordt gemaakt om een onversneden christelijk geluid te laten horen. Dat is een rechtstreeks gevolg van besluiten die door de politiek zijn genomen. Denkt u aan organisaties als Youth for Christ en het Leger des Heils, die vanuit hun christelijke identiteit aandacht hebben voor de mens in moeilijkheden, maar juist vanwege hun personeelsbeleid soms al met 1-0 achterstaan bij aanbestedingen voor welzijnswerk of jeugdzorg. Het terugdraaien van de subsidie voor Hart voor homo’s afgelopen zomer door minister Bussemaker (PvdA) onder druk van de Tweede Kamer staat ook nog helder op het netvlies.

Laat uw licht schijnen
In 1 Timoteüs 2 worden we als gelovigen opgeroepen om te bidden voor de machthebbers, voor de overheid. ‘…opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid. Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker’ (vers 2,3). Dat bidden is dus met het oog op de Gemeente, zodat we zonder problemen ons geloof in Christus kunnen belijden en handen en voeten kunnen geven in de maatschappij.
We hebben nog niet te maken met de vervolging die Paulus kende, of die vele broeders en zusters nu elders in de wereld kennen. Wel zien we dat het lastiger wordt om je geloof te uiten. Bij sommigen leidt dat ertoe dat de lamp maar onder de korenmaat wordt gezet, om geen aanstoot te geven. Dat geldt zeker in sommige wijken waar veel moslims wonen. Maar daardoor hou je het Evangelie ook voor jezelf. Dat strookt niet met wat de Here Jezus zelf zegt: ‘U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken’ (Matteüs 5:14-16).

Laten we op 15 maart stemmen op christenen die hun licht willen laten schijnen, zodat de Vader door hun woorden en daden verheerlijkt mag worden. En bidt voor hen en hun collega’s, opdat we een rustig en stil leven kunnen leiden dat tot eer van God is.

Peter de Haan