Laat de kinderen tot Mij komen

Bert Reinds • 92 - 2016 • Uitgave: 8
‘Wie zijn oor gesloten houdt voor het hulpgeroep van de geringe, zal, als hij zelf roept, geen antwoord ontvangen’ (Spreuken 21:13).

In het Verdrag voor Kinderrechten van de VN worden de rechten van kinderen beschreven. Zoals het recht op onderwijs en gezondheidszorg, bescherming tegen mishandeling en seksueel geweld, bescherming tegen uitbuiting en kinderarbeid, maar ook bescherming voor gehandicapte kinderen, weeskinderen en vluchtelingenkinderen. Helaas zijn deze rechten voor heel veel kinderen niet vanzelfsprekend. Veel hulpgeroep wordt niet gehoord.

Raakt het u nog wanneer u verhalen hoort of leest over de ellende die kinderen wereldwijd treft? Kunt u nog emotieloos de beelden verdragen van kinderen die, schaars gekleed, over de vuilnisbelt lopen om daar wat voedsel te zoeken? Kinderen die de hele dag rondstruinen met een zak op de rug zoekend naar plastic, in de hoop een paar dollarcent te kunnen verdienen. Ik hoor het verhaal over honger en armoede. Elke zes seconden sterft er een kind aan ondervoeding, elke minuut 10 kinderen, elk uur 600, elke dag 15.000, elk jaar 5,6 miljoen.
Kunt u zich voorstellen dat de nood in een gezin zo hoog is dat vader of moeder ’s morgens tegen hun kind zegt: “Ga vandaag maar naar de parkeerplaats waar vrachtwagens staan, misschien kun je daar voor een paar dollar seks hebben met mannen?”
Ik zie een foto van Shara. Een meisje van 12 jaar. Ze zit op een bed in een donkere ruimte. De handen wat voor haar ogen, ik zie als ik goed kijk de angst in haar ogen. Ze zit daar niet op haar slaapkamer, maar in een ruimte van een pooier. Iemand die kinderen als prostituees inzet om aan geld te komen. Shara wacht op een klant, een volwassen man die haar voor een paar dollarcent seksueel misbruikt.

Zijn gerechtigheid
Dat de liefde in deze wereld verkilt (Matteüs 24:12) lijkt me duidelijk. In deze verkilling blijft het onze opdracht naast het zoeken van Gods koninkrijk ook Zijn gerechtigheid vorm te geven (Matteüs 6:33). Beide opdrachten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Ik wil graag een heilige verontwaardiging in u wakker maken, mocht deze nog niet aanwezig zijn, zodat u blijft zoeken naar mogelijkheden in uw omgeving om een bijdrage te leveren in het praktisch maken van dat jagen naar gerechtigheid en het bestrijden van armoede. Dit is geen hype, maar een Bijbelse opdracht!

Wat kunt u doen?
Verdiep u in deze problematiek, laat u informeren door organisaties die zich bekommeren om de allerkleinsten van deze aarde. Ik denk aan Compassion, Red een kind, Dorcas, International Justice Mission, A21, Open Doors.
Zet het op uw huisagenda, op de agenda van uw gemeente. Denk na over bijvoorbeeld uw koopgedrag. Laten we niet over de rug van de allerkleinsten ons leven verfraaien.

Bid dat het hulpgeroep van de geringe u niet koud laat.

Bert Reinds