Kwetsbaar en nederig

Peter de Haan • 90 - 2014 • Uitgave: 2
Populair is het niet en makkelijk evenmin: je kwetsbaar en nederig opstellen. Niets is moeilijker dan nederigheid, schrijft Els ter Welle dan ook. De minste willen we eigenlijk niet zijn. Ook wanneer we ons dienstbaar opstellen moet dat de ander ten minste opvallen en liefst ook gewaardeerd worden. Of leg ik mijn eigen gevoel nu te algemeen uit? Ik vermoed dat velen dit ten diepste wel herkennen.
Jezelf kwetsbaar opstellen is ook niet makkelijk in deze tijd. De maatschappij verwacht van je dat je voor jezelf kunt zorgen en voor jezelf op komt. Er is maar weinig oog voor de kwetsbaren en wat kwetsbaar is. Dat is zodanig ingeprent, dat om hulp vragen als groot teken van zwakte wordt gezien. Net als het delen van zorgen en verdriet. Gelukkig bieden veel kerken die ruimte wel. Bert Reinds roept u op om de harde buitenkant achter te laten en moed te hebben om een kwetsbaar leven te leiden.
De Here Jezus was op beide punten ons voorbeeld: gekwetst door onze zonden droeg Hij nederig onze straf. Nu is Hij verhoogd en krijgen we door Gods Geest de kracht om kwetsbaar en nederig Zijn getuige te zijn.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht