Krant naast de Bijbel

Henk Schouten • 90 - 2014 • Uitgave: 6
Vaak werd en wordt er gezegd dat je de krant naast de Bijbel kunt leggen. Dan bedoelt men daarmee dat de actuele wereldgebeurtenissen de Bijbelse profetie bevestigen. De Bijbel heeft lang geleden de afloop van de wereldgeschiedenis voorzegt en de dingen die vandaag gebeuren laten zien dat de Bijbel daarin gelijk heeft. Dat is een mooi statement, maar als we iets verder vragen dan wordt het lastiger. Laten we de krant eens opslaan.

Hoofdpunten van de kranten
De kranten werden de gedomineerd door de Olympische winterspelen, waarvan de vlam juist de dag voordat ik dit artikel schrijf gedoofd werd. In de weken die aan de Spelen vooraf gingen werd er buitengewoon veel aandacht gegeven aan het vermeende onrecht dat de homoseksuele mens in Rusland wordt aangedaan. Wat feitelijk verboden is in Rusland is ‘propaganda van niet-traditionele relaties onder minderjarigen’. Wat rechtvaardigt dat er zoveel tijd en energie gestoken wordt in deze kwestie? Is het Russische standpunt juist niet goed verdedigbaar en wijs? Wij leven in een meer en meer verloederde wereld. Waarvan Paulus in Romeinen 1:18-32 duidelijke dingen zegt: ‘God heeft hen overgegeven aan schandelijke lusten…’
Toen eenmaal de openingsceremonie had plaatsgevonden werd alle aandacht verschoven naar de Spelen zelf. Even kwam het onverwachte incidentje met president Poetin tussendoor. Een geweldige stunt met een grote dosis ironie. Poetin knuffelde Ireen Wüst, van wie gezegd wordt dat ze lesbisch zou zijn. Ondertussen is deze weken wel weer duidelijk geworden dat de wereld draait om brood en spelen. 40 tot 50 miljard kostten van de winterspelen. Is er in onze wereld enige rechtvaardiging voor dergelijke exorbitante uitgaven aan sportspelletjes? Ik denk dat er wel plekken zijn waar dat geld met beter rendement geïnvesteerd zou kunnen worden.
Hoe leg je de Bijbel daarnaast? Ik moest denken aan Jakobus 2:6 ‘Doch gij hebt de armen smadelijk behandeld. Zijn het niet de rijken die u geweld aandoen’ en ook aan Jakobus 5:1 ‘Welaan dan, gij rijken, weent en maakt misbaar over de rampen die u zullen overkomen. Uw rijkdom is verrot, uw klederen zijn door de mot aangevreten, uw goud en zilver is verroest, en het roest zal tegen u getuigen… Gij zijt schatten op gaan leggen terwijl het de laatste dagen zijn.’

Voorvechters voor de mensenrechten
Een ander groot onrecht waar de kranten zich mee bezig houden is dat wat Israël de Palestijnen aandoet. Israël is de enige democratie in de regio, het enige land waar normale rechtspraak functioneert. Het enige land waar homo’s(!) rechten hebben ligt keer op keer onder spervuur van de media. Diezelfde media ontgaat blijkbaar volledig wat er in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië alledaagse werkelijkheid is. De repressie is onvoorstelbaar. Laat niet de naam van de Here Jezus vallen, want dat komt je zeker op arrestatie te staan en kans op langdurige gevangenschap. Breng geen Bijbel in de buurt van Mekka en voordat we daar gaan spreken over de vrijheid van homoseksuelen moeten we het daar eerst maar eens hebben over de rechten van vrouwen.
Nog een aardig land is Qatar, gastheer voor de wereldkampioenschappen voetbal 2022. Slavenhandel, uitbuiting, het is de gewoonste zaak van de wereld in deze absolute monarchie, versta dictatuur. Maar we doen zaken, business as usual. Jammer van de uitbuiting van bouwvakkers die soms dood van de steigers vallen, wij gaan voor oranje. We horen niet van boycot-acties. Die bewaren we voor Israël. We hebben dappere voorvechters voor de mensenrechten. PGGM, Vitens e.a.
Nee, de Bijbel heeft het niet over boycot-acties, maar stelt wel dat alle volken van de aarde zich tegen dit volk zullen keren. ‘Zie, Ik maak Jeruzalem tot een schaal der bedwelming voor alle volken in het rond… tot een steen die alle natiën moeten heffen’(Zacharia 12:2,3). Ik spreek mensen die de kracht van deze profetieën ontkennen. Het is allemaal historie, al gebeurd, verleden tijd. Dat klinkt veel aardiger, dat is waar, maar lijkt dit weer niet op: ‘Er komt een tijd dat de mensen de gezonde leer niet meer verdragen… omdat hun gehoor verwend is!’ (2 Timoteüs 4:3).
Leg de krant naast de Bijbel, heb gezond wantrouwen bij de eerste en gezond vertrouwen in de tweede, dan weet u dat de tekenen van de tijd ons leren dat Jezus spoedig komen gaat. Wees bereid.
Maranatha.

Henk Schouten