Kracht van de lach

Els ter Welle • 97 - 2021 • Uitgave: 5
‘Een vrolijk hart brengt een lach op het gezicht, blijmoedigheid maakt het leven tot een feest’ (Spreuken 15:13a, 15a NBV).

Lachen is gezond! Je hersenen maken endorfine en dopamine aan waardoor je je prettig voelt. Als je lacht gaat je ademhaling dieper, waardoor je bloed sneller stroomt en er meer zuurstof in je longen en bloed wordt opgenomen. Dat werkt stressverlagend en stimuleert het immuunsysteem van het lichaam.

Spreuken is het hier helemaal mee eens: ‘Een blij hart bevordert een goede gezondheid’(17:22 NBV). Een lach is echter niet alleen goed voor onszelf, het is ook een krachtig middel om anderen blij te maken!

Een lach maakt een gezicht mooi
Is als een ontluikende bloem in lentetooi

Een lach verbreekt een kille sfeer
Is als een zonnestraal in grauw weer

Een lach bemoedigt bij tegenslag
Is als een koel windje op een hete dag

Een lach is bij zorgen zo gezond en fijn
Is als een klaproos op een dor terrein

Een lach steekt aan, het wordt verbreid
Zoals een paardenbloem haar pluisjes verspreidt

Een lach kost niets maar levert heel veel op
Je geeft het weg maar ’t raakt nooit op

Een lach vanuit een liefdevol hart gegeven
Brengt vreugde aan menig mensenleven


Maar het leven lacht ons niet altijd toe. En kun je wel blij zijn in een wereld vol ellende?
Paulus schrijft aan de Filippenzen:‘Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u’ (4:4). Het draait om die drie woordjes: In de Heere. Daarin zit het geheim! De blijdschap moet zijn grond hebben in de Heere Jezus en niet in de omstandigheden. Vreugde in de Heer is altijd mogelijk door de Heilige Geest.

Heer, leer mij om ondanks moeite blij te zijn en te genieten van Uw onvoorwaardelijke liefde, Uw nooit aflatende zorg en Uw eindeloze genade. Laat mijn gezicht die liefde en vreugde weerspiegelen, zodat ik anderen daarmee kan zegenen.

Els ter Welle