Koning van mijn hart?

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 22
Onze Vader, Koning over hemel en aarde. Je bidt het misschien gemakkelijk en vroom: ‘niet mijn wil, maar Uw wil geschiede’. Werkelijk?
Denk aan een man als Gideon, machtig door God gebruikt, zwak en onbeduidend, maar overwinnaar en leider, door wie God blijk geeft van de kracht van Zijn Koninkrijk.
Nadat de overwinning is behaald, willen de mannen van Israël hem koning maken, wat hij weigert. Gideon wijst er op dat de Heere Koning is! Maar tegelijkertijd zet hij zijn hart op een geschenk van gouden ringen, waar hij een efod van maakt. Kan een heel klein beetje eer voor hemzelf kwaad? Het leidt hem op een weg die niet alleen het koningschap in zijn hart wortel laat schieten, maar ook zijn hand uitsteekt naar het priesterschap, want een efod hoorde alleen bij een priester. De man die proclameert dat de Heere koning is, noemt zijn zoon Abimelech, wat betekent ‘mijn vader is koning’. En de efod leidt tot afgoderij.
Het ergste wat je kan overkomen is níet dat je niet slaagt in een project dat je je had voorgenomen. Het ergste is dat God geeft dat je slaagt, dat de overwinning je naar het hoofd stijgt en dat je hart hoogmoedig wordt. Dan begin je met de vrome woorden ‘Vader U bent Koning, Uw wil geschiedde’ en op het einde van de rit zeg je ‘van mij is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid’. Wat een dramatische wending! Goed begonnen betekent niet automatisch goed geëindigd. Bewaar je hart!

Jef De Vriese