Komt iedereen in de hemel?

Dirk van Genderen • 94 - 2018 • Uitgave: 14
De Paus heeft de afgelopen tijd in ontmoetingen met religieuze leiders van andere godsdiensten, waaronder de islam, opgemerkt dat ‘wij allemaal kinderen van god zijn’. Wellicht met de achterliggende gedachte: kinderen van dezelfde god. Bewust schrijf ik ‘god’ met een kleine ‘g’, omdat de God van de Bijbel beslist niet dezelfde is als de god van de islam of van welke godsdienst dan ook.

Dit brengt ons bij de vraag of er buiten het christelijke geloof andere wegen zijn, in andere religies, die ook tot God leiden. Is het mogelijk dat mensen die een andere godsdienst aanhangen, vanwege hun oprechtheid, vanwege hun oprecht zoeken naar God, gered zullen worden en in de hemel zullen komen? Ook steeds meer christenen achten dit een mogelijkheid. Regelmatig krijg ik hier vragen over. En als we het hier hebben over de hemel, mogen we dat ook doortrekken naar de eeuwigheid, de nieuwe hemel, de nieuwe aarde, het nieuwe Jeruzalem?

En we kunnen nog extra vragen toevoegen: Is het mogelijk dat mensen die nergens in geloven, maar zeer voorbeeldig leven, behouden worden, op grond van hun goede werken? We kennen vast allemaal voorbeelden van mensen van wie we zeggen: daar kunnen veel christenen een voorbeeld aan nemen.
En zeker, we zouden wel willen dat iedereen gered wordt en in de hemel komt. En ook de Heere wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen (2 Petrus 3:9). Maar de werkelijkheid is dat velen de Heere Jezus afwijzen, niet in Hem geloven.
In het vervolg van deze Tijdspiegel gaan we dieper in op vier van de genoemde vragen.

Vraag 1: ‘Kan God mensen uit andere religies redden?’
Als ze zich bekeren, jazeker! Dat is ook wel de voorwaarde. Denk aan wat de Heere Jezus in Johannes 3 tegen Nicodemus zei: ‘Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien’ (vers 3).
Enkele voorbeelden maken dit wellicht iets duidelijker. Allereerst uit de islam, maar dat kan net zo goed uit een andere religie zijn. Het is wonderlijk dat er de laatste jaren zoveel moslims tot geloof in de Heere Jezus komen. Het lijkt wel alsof God in deze tijd, zo kort voor de wederkomst van de Heere Jezus, mensen in andere religies nog een laatste, ultieme kans geeft om tot geloof te komen.

Denk aan die ene moslim die geraakt wordt door de liefde en de inzet van christelijke hulpverleners, die hem voedsel, kleding en een Bijbel geven. Hij gaat daarin lezen en wanneer hij dan, door Gods Geest geleid, over de Heere Jezus leest en tot geloof in Hem komt, dan wordt hij 100 procent zeker gered en zal hij eenmaal voor altijd bij Hem zijn.
Mooi is ook het getuigenis van twee Joodse rabbi’s. Op een nacht verscheen de Heere Jezus aan hen, in een droom. “Ik ben de Messias, Die al is gekomen en spoedig terug zal komen.” Ze wisten het niet van elkaar, maar ze gingen allebei naar de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, om er een Nieuwe Testament te kopen. Ze wilden meer weten over Degene Die aan hen verschenen was. En allebei zijn ze tot geloof in Hem gekomen. Zij zijn gered voor eeuwig.
God leidt mensen uit andere religies naar de Heere Jezus toe, maar al die andere religies leiden uiteindelijk wel naar de hel. Er is maar één weg naar God, naar de hemel en dat is de Heere Jezus Christus, Die van Zichzelf getuigt dat Hij dé Weg, de Waarheid en het Leven is (Johannes 14:6). ‘Niemand komt tot de Vader dan door Mij.’

Vraag 2: ‘Zullen mensen, die een ander geloof dan het christelijke geloof aanhangen, vanwege hun oprecht zoeken gered worden?’
Iemand zal niet gered worden op grond van zijn zoeken. ‘Zonder geloof is het onmogelijk God te behagen,’ zegt Gods Woord overduidelijk in Hebreeën 11:6.
Tegelijk lezen we in Matteüs 7: ‘Een ieder die zoekt, zal vinden’ (vers 8). Maar hoe zullen mensen in andere godsdiensten God kunnen vinden? ‘Want hoe zullen ze in Hem kunnen geloven van Wie ze niet gehoord hebben,’ zegt Romeinen 10:14. Daarom is zending en evangelisatie zo belangrijk! Opdat mensen in andere godsdiensten, en mensen die nergens in geloven, over de Heere Jezus horen. En hopelijk tot geloof in Hem komen.

Vraag 3: Hoe zit het met mensen die voorbeeldig leven? Komen zij in de hemel?’
U kent wellicht ook mensen die een voorbeeldig leven leiden. Misschien denkt u het weleens: “Leefden maar meer christenen zo. Dan zou het er anders uitzien in onze gemeente.”
Toch is een voorbeeldig leven niet voldoende om in de hemel te komen. Al zou iemand zo leven dat hij of zij door heel de wereld geëerd wordt om zijn of haar goede werken, maar niet in de Heere Jezus gelooft, dan is behoud onmogelijk. Daar is de Bijbel duidelijk over. Johannes 3:36 zegt: ‘Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op Hem.’
Het is zelfs mogelijk dat iemand wonderen heeft verricht, mensen heeft genezen, en in de Naam van de Heere Jezus heeft geprofeteerd en toch de hemel niet binnen mag gaan en ook in de toekomst geen deel zal hebben aan de nieuwe hemel, de nieuwe aarde en het nieuwe Jeruzalem. Het beslissende punt is of iemand de Heere Jezus kent, misschien beter gezegd: of de Heere Jezus hem of haar kent.
In Matteüs 7 zegt Hij immers: ‘Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt’ (vers 21-23).

Vraag 4. ‘Wat gebeurt er met mensen die nooit over de Heere Jezus hebben gehoord? Het is toch oneerlijk als zij niet in de hemel komen? God is liefde en zal hen wel genadig zijn…’
De Bijbel zegt dat niemand te verontschuldigen is, omdat iedereen vanuit de natuur Gods eeuwige kracht en Goddelijkheid had kunnen kennen (Romeinen 1:18-21). En Romeinen 3:23 stelt duidelijk dat allen gezondigd hebben en de heerlijkheid van God missen.
Wel meen ik dat er verschil zal zijn in straf. In Matteüs 11 bijvoorbeeld zegt de Heere Jezus dat het voor de mensen in Sodom, Tyrus en Sidon verdraaglijker zal zijn op de dag van het oordeel dan voor Kapernaüm, Chorazin en Betsaïda, waar Hij Zijn meeste krachten heeft gedaan, maar waar de mensen zich niet hadden bekeerd.
Ook Lukas 12:48 wijst in deze richting. Daar lezen we: ‘Wie echter Zijn wil niet gekend heeft en dingen gedaan heeft die slagen verdienen, zal met weinig slagen geslagen worden. En van ieder aan wie veel gegeven is, zal veel terug gevraagd worden en van hem aan wie men veel toevertrouwd heeft, zal men des te meer eisen.’

Tot zover deze vier vragen. Weet u, het grote gevaar dreigt dat we loslaten wat Handelingen 4:12 zegt over de Heere Jezus: ‘De zaligheid is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden.’ Dat geldt voor alle mensen.
Wanneer we openingen gaan bieden voor mensen die goed leven, of die oprecht naar God op zoek zijn in bijvoorbeeld het boeddhisme, hindoeïsme, de islam of welke religie dan ook, dan zetten we de deur open naar de alverzoening. Dan begint het met een enkeling die wellicht behouden wordt en dan eindigt het in de overtuiging dat God zo vol van liefde en vol van genade is, dat Hij niemand verloren zal laten gaan.
Nog een ander aspect is dat mensen die in dit leven niets van de Heere Jezus willen weten, toch niets te zoeken hebben in de hemel.

Op een zondagmorgen, na een samenkomst, werd ik aangeklampt door iemand die zei, in reactie op mijn preek: “Meneer Van Genderen, ik heb goed nieuws voor u. Iedereen komt in de hemel, God laat niemand verloren gaan.” Dat is echter een leer die haaks staat op de boodschap van de Bijbel en het is belangrijk daar stelling tegen te blijven nemen.
Laten we vasthouden aan het Woord van God en daar alles aan toetsen. ‘Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn’ (1 Johannes 4:1). De oproep van Heere Jezus is duidelijk: ‘Bekeer u en geloof het Evangelie’ (Marcus 1:15). Die boodschap moet wereldwijd klinken, opdat nog velen tot geloof in de Heere Jezus zullen komen en gered zullen worden.

Dirk van Genderen