Komst en wederkomst

ds. Jac. Schouten • 78 - 2002/03 • Uitgave: 26
Koningschap zonder einde

We eindigden ons vorig artikel met een verwijzing naar de politieke maatschappelijke situatie ten tijde van het duizendjarig rijk, wanneer Christus als Koning zal regeren. We gaan daarmee nu verder en vragen ons af:

Hoe zal het zijn in die tijd?
Het zal wel duidelijk zijn dat er dan een einde is gekomen aan alle godsdiensten in deze wereld. Boeddha, de Hindoegoden, Allah en alle andere zullen met satan in de put zijn verdwenen. Alleen de godsdienst van Jahweh, de Verbondsgod van Israël, blijft dan over. Nu komen de oude beloften vanuit het Oude Testament tot werkelijkheid. Israël zal centraal staan.

Temidden van het volk Israël woont de God van Israël. Hij, die de Schepper is van hemel en aarde. Maar Zijn huis zal staan in Jeruzalem. God woont weer bij Zijn volk. De Shechina, de heerlijkheid Gods, keert dan weer terug tot stad en tempel. In Ezechiël 10 vers 18 lezen wij: "Toen ging de heerlijkheid des Heren weg van de dorpel van de tempel". Gods heerlijkheid verliet de tempel. Dat was het begin van de tijden der heidenen. Als die tijden der heidenen definitief voorbij zullen zijn, keert de heerlijkheid des Heren terug. In Ezechiël 10 vers 19 lezen wij dat de heerlijkheid des Heren richting het oosten ging. In Ezechiël 43 vers 1 en 2 zien wij de heerlijkheid des Heren terugkomen uit oostelijke richting.

De heerlijkheid des Heren zal centraal staan in het land en het volk. De tempel zal ook dan de plaats van aanbidding en verering zijn. Ook zullen er offers gebracht worden, ook zondoffers (Ezechiël 44).

Vooral zal het Loofhuttenfeest gevierd worden, het feest van verlossing en bevrijding en van de bewarende en zorgende hand van God. De hele wereld zal de Here God dienen, en zich onderwerpen aan de ware Koning, die zal heersen in Jeruzalem. Maar ook hier blijft het niet bij.

Grote zegeningen in de natuur
We zien hier een terugkeer naar de tijd voor de zondvloed. De wetenschap leert ons dat er toen over de hele wereld een sub-tropisch klimaat was. Maar in Jesaja 65 zien we dat ook de leeftijden van de mensen anders zullen zijn, de leeftijd zal zijn als die van de bomen. En dan moeten we denken aan de Olijfbomen die de respectabele leeftijd van meer dan duizend jaar kunnen bereiken. Het zal daardoor mogelijk zijn om het duizendjarig rijk te overleven en velen zullen dat doen. Zuigelingen zullen niet onvolgroeid sterven. En voedsel zal er zijn voor iedereen. Zacharia 8 vers 12 zegt ons: "Want het zaad gedijt, de wijnstok geeft zijn vrucht, het land geeft zijn opbrengst en de hemel geeft zijn douw".

Wat de dieren betreft, is het lezen van Jesaja 11 vers 6 tot 10 al voldoende. Wolf en leeuw, panter en jonge leeuw en het mestvee zullen tezamen weiden. En zij zullen geen kwaad doen aan mens of dier. Het wordt een prachtige wereld. Christus regeert en Hij zal Koning zijn tot in eeuwigheid. Hoe zal het zijn als het duizendjarig rijk voorbij is? Is de Here dan nog Koning ?

Op weg naar het grote einde
Dit artikel leent zich er niet voor om daar in alle diepte bij stil te staan. Maar als het duizendjarig rijk voorbij is, wordt de ongerechtigheid van de mens zichtbaar. Hier wordt de zondeval, zoals we dat lezen in Genesis 3, in al zijn verschrikking zichtbaar.

Na zo'n periode van heerlijkheid moest de mens toch geleerd hebben. Maar het is anders. De satan wordt losgelaten. En hij verzamelt de mensen. Niet maar een paar, ze komen opzetten als het zand aan de zee, zo'n grote menigte. Het is de oude strijd, met als inzet nog steeds de Davidstroon, maar nu veel verder gezien. Het gaat om de Almacht van God, de Schepper en om de glorie van de Here Jezus Christus.

Dat machtige leger gaat op weg naar de heilige stad, dat is Jeruzalem, waar de grote Koning regeert. Nog voordat de strijd aanvangt, daalt er vuur uit de hemel een vernietigt de opstandelingen. In het oordeel voor de grote witte troon zal de Here Jezus Christus oordelen. God heeft Hem immers het gehele oordeel in handen gegeven. Alle doden van alle tijden, behalve de gelovigen die opgenomen zijn in de hemel, zullen daar staan. En dan?

Nadat dit oordeel uitgevoerd is
We lezen dat in 1 Corinthe 15 vers 24: "Hij zal het Koningschap aan God, de Vader, overdragen, als Hij alle heerschappij en macht en kracht onttroond zal hebben".
"Want Hij moet als Koning heersen totdat Hij al zijn vijanden onder zijn voeten heeft gelegd. De laatste vijand die onttroond wordt, is de dood. En dan zal de Zoon zichzelf onderwerpen aan Hem, opdat God zij alles in allen".

Is dat het einde van het Koningschap van Christus? Neen, Hij zal Koning zijn in eeuwigheid. In Openbaring 22 vers 3 zien wij in het nieuwe Jeruzalem de troon van God en van het Lam. Hij zal eeuwig heersen. En dat is de stralende heerlijkheid tot in alle eeuwigheid.

ds. Jac. Schouten