Komkommertijd: balans opmaken van de wereldpolitiek

Feike ter Velde • 94 - 2018 • Uitgave: 15/16
“De wereld is een stuk onzekerder geworden als je de situatie vergelijkt met enkele jaren geleden.” Die uitspraak deed minister-president Mark Rutte in een recente bijeenkomst over de toekomst van de Europese Unie. Dat is de wereld waarin wij leven. Hoe onzeker is het?

In de zomermaanden is het in het nieuws en in de wereldpolitiek rustig. In de media noemt men dit komkommertijd. Het is de tijd om zelf ook rustig over dingen na te denken. Elke christen zal dit doen vanuit een Bijbels perspectief. Juist omdat het besef begint door te dringen dat we in de eindtijd leven. Maar wat maakt de wereld onzeker? Het antwoord is niet moeilijk te geven: de spanningen tussen Rusland en Amerika, de houding van president Donald Trump in de internationale politiek, de spanning rond Oekraïne, de situatie rond de Baltische Staten die ooit onder Russisch regiem stonden en nu NAVO-landen zijn, de veranderingen in het Verre Oosten en de politiek van China in de Zuid-Chinese Zee; de spanningen over het kernprogramma met lange afstandsraketten van Noord-Korea en de economische bezorgdheid rond de importheffingen vanuit de Verenigde Staten op staal en aluminium en de handelsoorlog die dat kan veroorzaken. De onrust rond Israël en de problemen in Gaza. De ontwikkelingen in Syrië en Iran geven grote spanningen in de wereld. Ruslands rol in het Midden-Oosten kan ook tot grote problemen gaan leiden.

Als we in de Bijbel lezen over de eindtijd, vooral in het laatste Bijbelboek, dan krijgen we diezelfde indruk van grote spanningen in de wereld van de volken. We zien de duivel actief bezig in het wereldgebeuren door zijn kracht te geven aan het beest uit de zee. De zee staat in de Bijbel altijd voor de volkerenzee. Uit die zee komt een beest op – het is een wereldrijk – dat zijn kracht direct ontvangt van de de satan zelf (Openbaring 13:2). De geestelijke kracht van de duivel in de volkerenwereld moeten we niet onderschatten! De Here Jezus noemt hem niet voor niets ‘de overste van deze wereld’. Zijn satanische macht is enorm. Die kracht gaat de volkeren van de eindtijd steeds meer inspireren, zodat het komt tot openlijke satansaanbidding (Openbaring 13:4). In de Openbaring aan Johannes wordt deze macht beschreven als Babel. Babel was het eerste koninkrijk op aarde en staat model voor de opstandige volken tegen de God van Israël! In de strijd en de oordelen van de eindtijd zal de macht van Babel ineenstorten en klinken er machtige halleluja’s in de hemel (Openbaring 19). Dat is voor het eerst dat we dit bekende woord ‘halleluja’ lezen in het Nieuwe Testament. Bij de val van Babel.

‘America first’
President Donald Trump voert een keihard beleid om zijn verkiezingsslogan 'America first’ waar te maken. Zelfs kinderen van Mexicaanse gezinnen werden van hun ouders gescheiden en apart gevangen gezet. Zijn eigen Republikeinse partijgenoten protesteren op grote schaal tegen dit onmenselijke beleid. Gelukkig werd dit teruggedraaid. Maar de machtigste man van de wereld blijkt een erg immoreel type te zijn. Ook op andere gebieden is dat al aangetoond, door prostituees en anderen. Op allerlei kerkhoven liggen honderden jonge Amerikaanse soldaten begraven die ons kwamen bevrijden van de nazi’s. Amerika en Europa zijn altijd bondgenoten geweest. We houden van Amerika! En nu verwijdert Amerika zich langzamerhand van zijn bondgenoten, waarvan Europa de belangrijkste is. Hij moet wel met minachting worden bekeken in andere landen. Toch vertegenwoordigt hij het machtigste land ter wereld en hij citeert regelmatig de Bijbel. Dit zijn redenen om zorg te hebben over Amerika en de toekomst. Maar we weten dat het alles gaat naar het profetisch Woord. Daarom moeten onze ogen geopend worden voor de tekenen van de tijd.

Russische grondtroepen
De spanningen rond Rusland houden ook aan. Oekraïne staat op gespannen voet met het grote buurland Rusland. In het oosten van dat land doen Russische grondtroepen een poging om Oekraïne te isoleren. Europa voert een vreemde politiek en tracht Oekraïne voor de EU te winnen. De gedachte van Rusland was om een veiligheidsmuur te hebben tegen West-Europa, gevormd door de omringende landen: de Baltische Staten en Oekraïne, maar deze zijn als zodanig - na Tsjechië en Hongarije – weggevallen. Ooit is Rusland onder de voet gelopen door een Westers land, namelijk nazi-Duitsland. Dat is voor Rusland een traumatische gebeurtenis geweest. Het heeft uiteindelijk honderdduizenden mensenlevens gekost. Hoe kan Rusland ooit zeker zijn van zijn veiligheid. Dat lijkt me een redelijke vraag en plaatst misschien het handelen van Poetin ook in een ander daglicht. Rusland offerde miljoenen mensenlevens op om ons te bevrijden van de nazi’s. Dat is nog steeds een grote kwestie onder de bevolking van Rusland. Er is in de Westerse politiek helaas weinig begrip voor de gevoelens van de Russen.

Wie heeft belang bij de voortzetting van de spanningen tussen Oost en West? Is dat de machtige wapenindustrie, die in het nauw komt in vredestijd? Het lijkt er sterk op. Dat zou onderzoeksjournalistiek moeten kunnen aantonen. Maar dat is tot nu toe niet gebeurd, voor zover mij bekend. Poetin vraagt erkenning van het Westen als staatsman. En waarom zou het Westen dat niet in praktijk brengen? Welke druk ligt er op onze politici?
Rusland gaat daarom door met provocaties: door vliegtuigen het NAVO-luchtruim te laten invliegen, niet meewerken aan het onderzoek MH17, inbreken in computers van Westerse bedrijven en een snellere opbouw naar een moderner leger. Door deze ontwikkeling houdt men de Koude Oorlog in leven. We mogen hopen dat onze minister-president, Mark Rutte, zich zal inzetten om deze ontwikkelingen tegen te gaan. Rusland is een heel groot land en een belangrijke speler in onze Europese economie.

Chinese producten
De rol die China speelt in de wereld groeit met de dag. Chinese producten doen het wereldwijd heel goed. De technologie in China brengt ook voor de Chinese industrie grote voordelen. Men is niet meer afhankelijk van het buitenland. Tegelijkertijd voert China een bedreigende politiek in de Zuid-Chinese Zee. Men annexeert eilanden, bouwt daar havens en luchthavens en doet alsof grote delen van deze zee Chinees territoriaal gebied zijn. Omringende landen, zoals Vietnam, Filippijnen en Indonesië, maken zich daar ernstige zorgen om. Inmiddels is het eerste grote vliegdekschip, vol van de modernste apparatuur, operationeel geworden in de Zuid-Chinese Zee. China toont zijn macht en gaat daarom door met deze politiek.
De Zuid-Chinese Zee is zowel op militair als op economisch gebied van groot belang. Het gebied heeft een strategische ligging en is goed bruikbaar als militaire basis. China probeert al jaren om de daar aanwezige Amerikaanse marine weg te krijgen. Ook economisch gezien is de zee van groot belang; het water zit vol vis en China vermoedt dat de bodem grote hoeveelheden gas en olie bevat. Geen wonder dus dat veel landen delen van de Zuid-Chinese Zee voor zich opeisen.

Midden-Oosten
En dan natuurlijk Israël en het Midden-Oosten. Syrië is getroffen door een verwoestende burgeroorlog. Duizenden zijn gevlucht met achterlating van alles. Hun huizen en verdere bezittingen zijn verwoest! Deze oorlog heeft de deur geopend voor het Russische leger in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk is dit een permanent verblijf in Israëls buurland. Dit kan heel gauw dingen op scherp zetten en Rusland de gelegenheid bieden tot een aanval op, of een invasie in Israël. Dat zou helemaal in de lijn van de profetie liggen. Want de grote vijand in het verre Noorden is een belangrijke speler in het eindtijd-scenario, zegt de profeet (o.a. Jeremia 6:1).
Er komt nog een grote benauwdheid voor Israël, maar daaruit zal hij gered worden (Jeremia 30:7). Die grote benauwdheid noemt de Bijbel de grote verdrukking. In de officiële theologie altijd weggemoffeld en verzwegen, zodat veel christenen geen weet van deze belangrijke gebeurtenissen hebben. Maar we kunnen weten dat alles gaat naar het profetisch Woord en we zien de dingen zich vandaag voltrekken voor onze ogen.

Daarom dient de kerk zich bezig te houden met het profetisch Woord. Men kan zich niet langer verstoppen in onwetendheid. De Here Jezus roept ons op er aandacht aan te geven en in de nacht van de laatste dingen wakker en waakzaam te zijn (Matteüs 24:43-44). Want de eindtijd en de verwachting aangaande de opname van de gemeente en de wederkomst van Christus vervullen ons ons hart met blijdschap, soms dwars door alle verdriet heen.

Moge die blijdschap, in de concrete verwachting van Jezus’ komst, steeds ons hart vervullen.

Feike ter Velde