Kom niet aan mijn vrijheid!

Joël Oosterhagen • 96 - 2020 • Uitgave: 5
Wat een feest was dat! Mensen liepen massaal de straat op, omhelsden elkaar, zwaaiden met vlaggetjes en waren opgelucht dat in de voorbijrijdende tanks de geallieerden zaten. Het is deze maand 75 jaar geleden dat Nederland in het geheel bevrijd was.

Die uitbundigheid van het ‘verlost zijn’ heb ik natuurlijk van horen zeggen en vanuit oorlogsdocumentaires. Ik kan mij voorstellen dat dit voor velen een enorme opluchting was. We weten dat de oorlog ook een verschrikkelijke materiële, financiële en niet te vergeten emotionele schade heeft achtergelaten. Lees op pagina 18 de indrukwekkende toespraak van Robert Lauder bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz.

Privélevens vallen stil
In de achterliggende 75 jaar zijn er op heel veel gebieden steeds meer vrijheden verworven. We zijn gewend geraakt dat die mogelijkheid er is en dat dit onbegrensd is. Tot het moment kwam dat de overheid maatregelen trof om het Coronavirus te bestrijden. Maatregelen die ingrijpend waren voor het publieke leven. Vergeet niet de economische gevolgen die nog zullen komen.

Volgens een artikel in het NRC ‘vallen door overheidsingrijpen privélevens stil op een manier die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt’. Volgens datzelfde artikel hoopt het kabinet op deze manier ‘draagvlak te behouden dat nodig is om de voor een liberale democratie zeer verregaande inperkingen van het publieke leven en van burgerrechten door te kunnen voeren’. Dit allemaal om het virus af te remmen.

Opmerkelijke situaties
Voor hoelang deze onvrijheden van kracht blijven is nog onduidelijk. Het opmerkelijke is dat er wereldwijd vrijheden worden ingeperkt en dat er in sommige landen situaties ontstaan die wij in het vrije Europa tot voor kort niet konden bedenken. Lees het artikel ‘Vaarwel vrijheid en democratie’ op pagina 28.

De wereld lijkt steeds meer klaar te zijn voor de antichrist. Laten we waakzaam zijn en onszelf opbouwen in het allerheiligst geloof. Als kinderen van God mogen we weten dat we vrijheid in Christus hebben. En dat pakt niemand meer van ons af!

Joël Oosterhagen