Kniel jij voor deze Koning?

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 16
Dat doe je toch niet meer! Je hoort het al iemand zeggen: "Ik zal me daar gek wezen! Kom nou gauw." Wij worden niet meer opgevoed in nederigheid. Wij denken, dat iedereen het mooi vindt en goed wanneer wij erg veel bravoure ten toon spreiden en geen enkel idee blijken te hebben van wat anderen hebben gepresteerd. Daarom is het moeilijk om iemand te vinden, die zich voor God willen vernederen. Het eerbetoon aan onze God is een voorwaarde om van Hem te ontvangen wat Hij heeft beloofd. En als wij Hem niet willen eren, kunnen wij ook niets van Hem verwachten. Over onze eer aan en voor onze hemelse Koning, gaat dit artikel.

SALOMO KRIJGT BEZOEK
De koning van Israël krijgt bezoek van zijn collega uit Ethiopië. De koningin van Scheba komt met haar gevolg naar Jeruzalem. En zij is duidelijk onder de indruk. Als je 1 Koningen 10 en 2 Kronieken 9 opslaat kun je over haar bezoek aan Salomo een heleboel leren. In beide bijbelgedeelten kun je lezen, dat deze vorstin 'buiten zichzelf was'. En zij zegt aan Salomo: 'Het is dus waar, wat ik in mijn land over u heb gehoord,… waarlijk, de helft was mij niet aangezegd." - 1 Koningen 10:6 en 7.

Er is over Salomo's koningschap met haar gesproken (v.v. 1,6,7). Dat is al een geweldige les als je kijkt naar onze hemelse Koning. Spreek jij wel eens met jouw vriendinnen of vrienden over de Here Jezus? Over Hem praten is niet het enige dat je moet doen, maar het moet ook wel gebeuren.

Er staat over deze vrouw in het verhaal geschreven, dat zij is gekomen en het met eigen ogen zag (v. 7). Dat is onze tweede les: het moeten 'levende woorden' zijn. Je moet het zelf hebben ervaren! Als Johannes, die zegt in 1 Johannes 1:1,3:
"Hetgeen was van de beginne, hetgeen wij hebben gehoord, hetgeen wij hebben gezien met onze ogen, hetgeen wij hebben aanschouwd en onze handen hebben getast van het Woord des levens - … - hetgeen wij hebben gezien en gehoord, verkondigen wij ook u, opdat ook gij met ons gemeenschap zoudt hebben."

Deze tweede les wordt heel vaak vergeten als het over "geloofszaken" gaat: Je moet Hem zelf hebben leren kennen. Zij gunde koning Salomo een kijkje in haar hart, en hij "loste al haar vraagstukken op" - v.v. 2 en 3. Die vormen de derde en vierde les, die wij hieruit mogen leren. Het gaat bij de Here Jezus over mijn hart en over Zijn oplossingen. Als wij niet tot Hem komen zoals wij zijn, met ons hele hebben en houden, dan kan Hij ook niet met Zijn wijsheid komen om al onze vraagstukken op te lossen.

Verwacht jij veel van de Here Jezus en wil jij Hem daarvoor alles geven? Kniel jij voor deze Koning?

SALOMO IS HET WAARD
Wanneer wij iets waard zijn. hebben wij iets verdiend. De waarde van iemand wordt door verschillende mensen, verschillend beoordeeld. Wie de ene groep mensen een waardevol iemand vindt, die kan door een andere groep als volkomen waardeloos worden bestempeld. Als de koningin van Scheba alles van Salomo ziet en zijn wijsheid ervaart, zijn paleis, het eten dat zij op tafel vond, het zitten van zijn dienaren, het staan van zijn bedienden en hun kleding, zijn dranken en zijn brandoffers die hij in het Huis des Heren bracht, was zij buiten zichzelf. De Here Jezus is het waard, dat wij Hem hulde bewijzen, dat wij voor Hem knielen.

Wij hebben de Vrede van God, de Goddelijke shalom, aan Hem te danken. Salomo was een aardse vredekoning. De Here Jezus is de Hemelse Vredekoning. Hij zegt het heel duidelijk

"Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u" - Joh. 14:27. En in deze woorden van onze Heiland schuilen de problemen van onze tijd. Immers verreweg de meeste jonge mensen willen een vrede van deze wereld. De Here Jezus maakt er geen geheim van, dat Zijn vrede van een andere, een hogere, orde is dan alleen maar "afwezigheid van oorlog". Wat Hij heeft te bieden is onnoemelijk mooi en goed. Het is Vrede met God op de eerste plaats en het is Vrede met alle mensen op de tweede plaats.

Je moet eens knielen voor de Here Jezus. Hem danken in een persoonlijk gebed, dat Hij jou Vrede met God geeft en dat Hij in jouw hart de liefde wil laten groeien voor alle mensen. Doe je dit echt?

SALOMO WAS EEN JONGE KONING
Wanneer David zijn zoon, Salomo, aanwijst om de Tempel des Heren te bouwen, zegt hij:
"Mijn zoon Salomo, de enige, die God heeft verkoren, is nog een tengere knaap, en het werk is groot, want deze burcht is niet voor een mens bestemd, maar voor de Here God" 1 Kron. 29:1.
En Salomo stemt in zijn jonge leeftijd toe:
"En nu, Here, mijn God, Gij zelf hebt uw knecht in de plaats van mijn vader David koning gemaakt, hoewel ik een jonge man ben; ik weet niet uit te gaan of in te gaan" - 1 Kon. 3:7.

Ondanks zijn jonge leeftijd is hij een zeer wijze koning. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij de aardse vredekoning. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij de koning, die zijn vader opvolgt.

Leeftijd speelt geen enkele rol in jouw vrede, in jouw overwinning en in jouw koningschap. Wij allemaal moeten deze les ook leren; leeftijd is geen voorwaarde bij God. Salomo was nog een jonge man toen hij koning werd; de Here Jezus is Zelf helemaal niet oud geworden en toch was Hij "meer dan Salomo" - Lucas 11:31.

En jij, je bent misschien ook wel jong? Misschien heb je 't idee, dat je nog niet in aanmerking komt om iets te betekenen voor God. Maar… leeftijd is geen argument. Wie jij ook bent, wat jouw leeftijd ook is, tot welk gezin je ook behoort: heel, heel hartelijk welkom bij God.

Nol Esmeijer