Kinderwerk vanuit het hart van het Evangelie

Mark Brussel • 90 - 2014 • Uitgave: 8
Sinds een aantal jaren is er een mooi partnerschap tussen Het Zoeklicht, De Hoop en De Herikon. We mogen namelijk met elkaar het onderwijsmateriaal Voetstappen van Geloof uitgeven, een uniek 8-delig curriculum voor Bijbels onderwijs aan kinderen. De Herikon is waarschijnlijk de meest onbekende naam in dat rijtje van drie organisaties. We zijn daarom blij dat we door middel van dit artikel de gelegenheid krijgen ons nader aan u voor te stellen.

De Herikon staat voor ‘DE HERe Is KONing’. Dit zijn de eerste woorden uit Psalm 93. Deze benaming is niet zomaar een leuk bedachte merknaam, maar geeft accuraat weer wat we geloven en wat we zien als onze missie. Wanneer we zeggen dat de Here Koning is, belijden we dat Hij de zeggenschap heeft over heel ons leven en over heel Zijn Gemeente. Maar hoe geef je dat handen en voeten? Op die vraag geven we op De Herikon graag antwoord. We geloven namelijk dat God ons in Zijn Zoon en in Zijn Woord alles gegeven heeft wat we nodig hebben voor het leven en de godsvrucht (2 Petrus 1:3). Vanuit die overtuiging ontplooien we al tientallen jaren allerlei activiteiten. Ons motto is: discipelen maken en gemeenten sterken.

Het gebeurt overigens regelmatig dat mensen voorbij ons terrein in Putten rijden, aanbellen en zeggen: “We fietsen elke zomer langs dit pand en we willen nu toch graag weleens weten wat De Herikon betekent.” En dat biedt meteen een mooie gelegenheid om iets te vertellen over onze geweldige God en het reddende Evangelie!

Tussen de Jordaan en de Rosse buurt
Het begin van De Herikon ligt in de Verenigde Staten. Eind veertiger jaren riep God daar Anne Punt om als zendelinge naar Nederland te gaan. Eenmaal in Nederland vond ze onderdak op Het Brandpunt bij broeder en zuster Kits. Daar ontmoette ze Annie Verboom, een energieke Nederlandse vrouw die hart had voor kinderen en kinderwerk. Zij woonde al jaren bij de familie Kits en was verantwoordelijk voor het kinderwerk op Het Brandpunt. Deze ontmoeting was onmiskenbaar het resultaat van Goddelijke regie. Het klikte niet alleen op het persoonlijke vlak; ze deelden ook een diepe passie om het Evangelie aan een nieuwe generatie naoorlogse kinderen bekend te maken.
Via kinderevangelisatie op de stranden van Rockanje, het geven van concerten (ze waren ook nog eens heel muzikaal), kwamen ze uiteindelijk in hartje Amsterdam terecht. Dat werd de standplaats van ‘de Annies’ zoals ze al gauw genoemd werden. Onder de naam Stichting Bijbel Club Beweging ontstond er in een woonboot in de Herengracht, tussen de Jordaan en de rosse buurt, een bloeiend kinderwerk. Honderden kinderen bezochten de clubs. Veel van hen, soms ook hun ouders, hebben op dat plekje de Here Jezus leren kennen. Al snel volgde het verlangen om met de kinderen een weekje op kamp te gaan. Men kwam in contact met boer Breimer uit Oudemirdum en op zijn boerderij werden vanaf de zomer van 1953 tientallen kampen gehouden.
In 1969 werden de eigendommen in Amsterdam verkocht om een permanent terrein aan te schaffen in Krachtighuizen, een buurtschap van de gemeente Putten. Sinds 1983 zitten we aan de Stationsstraat in Putten waar we naast ons hoofdgebouw en slaapgebouw een prachtig terrein hebben waar we kinderen, tieners en volwassenen kunnen vertellen van Jezus. Het verhaal van de Annies is overigens opgetekend in het prachtige boekje ‘God heeft geen kaas beloofd’, dat nog steeds bij ons verkrijgbaar is.

Zomerkampen als kernactiviteit
De kampen zijn altijd een kernactiviteit gebleven. Elke zomer komen er zo’n 400 deelnemers naar de kinder- , tiener- en volwassenenweken. We combineren daar een brok ontspanning met onderlinge ontmoeting en een stevige maar praktische boodschap uit Gods Woord. We zitten echt niet onze hele dag met de neus in de Bijbel, maar het inhoudelijke deel vinden we wel heel erg belangrijk. Een kampweek is natuurlijk een prachtig middel. De deelnemers zijn uit de dagelijkse sleur en weg van wereldse invloeden. Ze worden een week lang blootgesteld aan Goddelijke waarheden en mogen genieten van Gods liefde die in zo’n week merkbaar aanwezig is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een kamp bij uitstek de plek is waar levensveranderende keuzes gemaakt worden. Ik moet dan denken aan Ruud die ik op een avond languit liggend op het gras vond waar hij ‘zaken deed met God’. Of ik denk aan Petra die bij elke gelegenheid die we boden op De Herikon te vinden was. “De Herikon is mijn tweede thuis,” zei ze dan.
De steeds verdergaande gebrokenheid in deze wereld maakt dat een plek als De Herikon voor velen een noodzakelijke oase van rust en vrede wordt. Tijdens kampen gebeuren er mooie dingen. Ik zou daarom elke ouder aanraden om hun kind een week op een christelijke kamp te gunnen. En voor de medewerkers is het een voorrecht om op de eerste rij te zitten en te zien wat God doet. Want het is en blijft Zijn werk.

Kinderwerk heeft ons hart
Werken met kinderen is altijd een speerpunt gebleven. Naast de kinderkampen doen we ook zelf nog steeds kinderclubs. Maar we zien onze rol vooral als ondersteunend naar gemeenten toe. In veel gemeenten is kinderwerk helaas een ondergeschoven kindje. Het ontbreekt kerken vaak ook aan een Bijbelse visie op kinderwerk en dat is meer dan jammer. We zijn er namelijk van overtuigd dat wanneer kinderwerk vanuit het hart van het Evangelie wordt vormgegeven het ook een positieve uitwerking kan hebben op de hele gemeente. Door middel van onze cursus In de ‘Voetstappen van de Meester’ willen we gemeenteleiders en kinderwerkers daarin toerusten.
Iemand heeft ooit gezegd: “Geef mij een kind tot z’n zevende jaar en ik heb het voor de rest van zijn leven.” Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar in de kern had deze persoon gelijk. Het kinderhart is en blijft vruchtbare grond voor het Evangelie, maar er liggen talloze kapers op de loer die een hele andere agenda hebben, bij God vandaan. Als ouders en als gemeenten moeten we weer terug naar de basis en onze verantwoordelijkheid nemen, ‘opdat de volgende generatie het zal weten’ (Psalm 78:6). Op De Herikon bieden we daarbij graag de helpende hand.

God voorziet
In 2011 mochten we ons 60-jarig jubileum vieren. Dat zien we niet als compliment aan ons adres, maar als een bewijs van Gods genade. Er is sinds dat allereerste begin best veel veranderd. Maar in al die jaren is de boodschap dezelfde gebleven. Wat zouden we anders moeten? Al eeuwenlang ligt de kracht in het Evangelie, niet in de methode – ook al doen we echt niet alles meer zoals het vroeger ging. In de loop van de tijd heeft de bediening zich uitgebreid, niet omdat we per se moesten groeien, maar omdat het één het natuurlijke gevolg van het ander was. Naast de kampen zijn er studieweekends voor tieners, jongvolwassenen en volwassenen. Er is een online Bijbelcursus (www.basisbijbelcursus.nl), het al eerder genoemde onderwijsmateriaal en de training voor kinderwerkers.
We doen dit werk met een groep vaste medewerkers en een aanzienlijke groep vrijwilligers. Veel van hen zijn vroeger zelf op kamp of op club geweest en betere ambassadeurs kunnen we ons niet wensen. Geen van de vaste medewerkers ontvangt een salaris; De Herikon is in alle opzichten een geloofszendingsorganisatie. Maar al ruim zestig jaar kunnen we beamen dat God genoeg is en zolang Hij ons de gelegenheid geeft om Zijn heerschappij uit te dragen blijven we dat doen, totdat Hij komt.

Mark Brussel
Mijn naam is Mark Brussel. Ik ben een volgeling van Jezus, getrouwd met Gina en vader van twee zoons en een dochter. In het dagelijks leven ben ik de directeur van De Herikon in Putten. Daarnaast mag ik Gods Woord doorgeven in verschillende gemeenten.