Kijk omhoog!

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 25
Juist nu is het advies van de Here Jezus in Lucas 21:28 buitengewoon actueel: ‘Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is.’

Wij leven in de laatste dagen. Het zijn zware tijden, zegt 2 Timoteüs 3. De verleiding is groot om onze hoofden naar beneden te laten hangen en sombere woorden te spreken over de huidige ontwikkelingen in de wereld, in ons land en ook in onze kerken en gemeenten. Zonde en ongerechtigheid nemen ongekende vormen aan. Dwaalleraren brengen de gemeente van de Here Jezus Christus in verwarring. Valse profeten verkondigen leugens in Gods Naam.
Deze zware tijden kunnen onze aandacht aftrekken van de Here Jezus. Misschien roepen we het wel uit: ‘Here, hoe moet het verder?’ U bent in zorgen over uw eigen toekomst, over de toekomst van uw kinderen, uw kleinkinderen. ‘Als ze de Here maar niet de rug toekeren.’ Wees bemoedigd: Hij ziet u, stel uw vertrouwen op Hem. Hij gaat mee en zal voor u zorgen.
Te midden van de ernstige ontwikkelingen die de Here Jezus schetst in Zijn eindtijdrede in Lucas 21, klinkt het opeens in vers 28: ‘Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is.’ Laat u niet beangstigen door wat er om u heen in de wereld gebeurt. Kijk omhoog, hef uw hoofd op, zie vol verwachting uit naar de komst van de Here Jezus.

Onze verlossing is aanstaande
De wereld is in crisis, in radeloosheid om de dingen die gebeuren (vers 25). Vanwege chaos, verwoesting en misleiding. Kijk maar om u heen, in deze tijd leven we. Het zal zwaarder worden. Tijden en wetten worden veranderd. Wat de Bijbel zonde noemt, wordt goed gepraat. Homoseksualiteit wordt gepromoot. Euthanasie moet voor iedereen beschikbaar zijn. Laat je huwelijk ontbinden als je op elkaar uitgekeken bent. Ga naar de abortuskliniek als je zwangerschap niet de bedoeling was. En christenen, hou je mond over Christus en over het Evangelie.
Het zijn zware tijden. Maar laat u niet verontrusten. Al deze ontwikkelingen wijzen er op dat de komst van de Here Jezus aanstaande is. Kijk daarom omhoog, hef uw hoofd op. Onze verlossing is aanstaande. Voor verlossing wordt hier het woord apolutrōsis gebruikt. Hiermee wordt niet alleen de geestelijke verlossing bedoeld, maar de totale verlossing, ook de verlossing van de schepping. De schepping zucht en is als in barensnood, lezen we in Romeinen 8. ‘Met reikhalzend verlangen verwacht de schepping het openbaar worden van de kinderen van God’ (vers 19).

Gods plan
Ook al stort de financiële wereld in elkaar, al breekt er een oorlog uit, al wordt de wereld getroffen door rampen, al neemt de zonde en de ongerechtigheid steeds verder toe, laat u daardoor niet beangstigen of verontrusten. Deze dingen moeten gebeuren, lezen we in Openbaring 1:1. De Here heeft het voorzegd. Het brengt ons alleen maar dichter bij onze verlossing.
De Here regeert, wat er ook gebeurt. De wereldleiders denken dat zij het voor het zeggen hebben, maar dat is beslist niet waar. De Here stelt koningen aan en Hij zet leiders af. Hij leidt de wereldgeschiedenis en ook ons eigen leven volgens Zijn plan. Zijn Woord is absoluut betrouwbaar. ‘Het profetische woord is vast en zeker, en u doet er goed aan daarop acht te slaan als op een lamp die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de Morgenster opgaat in uw hart’ (1 Petrus 1:19).

Geen krant maar Bijbel
Denkt u zich de dag eens in dat Christus in glorie en grote heerlijkheid terug zal komen, de dag dat u Hem tegemoet zult gaan. Laat het niet zo zijn dat u dan helemaal gericht bent op de dingen van hier beneden. Kijk omhoog! Kijk naar de hemel! Kijk niet alleen naar de tv of op internet, lees niet te lang in de krant, maar open Gods Woord, ga op uw knieën en kijk naar de Here Jezus, zie op Hem! In Hem is ons heil. In Hem ligt onze sterkte. In Hem ligt ook onze verlossing vast. Hem komt toe alle lof, eer en aanbidding!

Dirk van Genderen