Kijk goed! Gods raadsbesluiten in uitvoering

Frits Boekhoff • 95 - 2019 • Uitgave: 5
De media zijn vaak niet in staat om de huidige situatie in het Midden-Oosten op een juiste manier te duiden. Die eeuwigdurende strijd dat zal volgens de meeste journalisten wel loslopen. Soms vraag ik mij wel eens af hoe journalisten verslag hadden gedaan van oorlogen in het Oude Testament. Hadden zij de strijd, net zoals de profeten in die tijd, wel door een geestelijke bril gezien?

We gaan terug in de tijd. Israël en Syrië zijn in oorlog met elkaar (2 Koningen 6) en de profeet Elisa is steeds op de hoogte van de plannen van het Syrische leger. De koning van Syrië wordt daar boos over en wil Elisa laten oppakken. Als Elisa op dat moment in het stadje Dothan is, wordt hij omsingeld door Syrische soldaten. De dienstknecht van Elisa loopt naar buiten en ziet dat de situatie hopeloos is. Hij roept uit: “Ach mijn heer Elisa! Wat moeten wij doen?”
“Er is helemaal niets aan de hand”, zegt Elisa. “Je kijkt niet goed.” Elisa bidt en vraagt God om de ogen van zijn dienstknecht te openen. Dan ziet de knecht een enorme hemelse legermacht om Elisa heen staan om hem te beschermen. Vervolgens wordt het Syrische leger met blindheid geslagen en is het machteloos.

Groot en machtig
Jaren later wordt Israël weer aangevallen door buitenlandse strijdkrachten. Deze keer staat het Assyrische leger voor de poorten van Jeruzalem. Dit is een geweldig groot en machtig leger. Hizkia, de koning van Israël is ten einde raad en de profeet Jesaja is uiteraard op de hoogte van de situatie. “Ach”, zegt Jesaja tegen koning Hizkia, “kijk niet naar het machtige leger van de Assyriërs, maar kijk naar de hemelse werkelijkheid. U hoeft de strijd helemaal niet aan te gaan. God zal ze een haak in de neus slaan en ze terugsturen naar het land waar ze vandaan komen.” Diezelfde nacht doodt een engel 185.000 Assyrische soldaten. De restanten van het leger trekken zich vervolgens terug.

Dit zijn slechts twee gebeurtenissen uit de Bijbel, maar stel dat er in die tijd journalisten waren geweest die verslag moesten doen. Deze verslaggevers zouden dezelfde gebeurtenissen anders beschrijven dan de Bijbel. Ik stel mij zo voor: Aankomende bij Jeruzalem hebben ze eerst een interview met Sanherib, de legeraanvoerder van Assyrië en daarna met Hizkia, de koning van Israël. De journalisten bekijken de verdedigingswallen van Jeruzalem en ze zien het enorme leger van de Assyriërs. De koppen in de krant schrijven: ‘Hopeloze situatie voor Israël’, ‘Koning Hizkia moedeloos’ of ‘Israël overweegt overgave’.

Geestelijke werkelijkheid
Uit het interview met Sanherib blijkt dat hij verwacht om morgen Jeruzalem in te gaan nemen. Maar een dag later bericht de krant over de onverwachte terugtocht van het Assyrische leger. “Na een uitbraak van een epidemie met meer dan 180.000 dode soldaten, heeft Sanherib besloten de belegering van Jeruzalem te staken”. De krant doet verslag over wat de journalisten met hun ogen hebben gezien en wat ze met hun oren hebben gehoord. Een seculiere journalist is nu eenmaal niet in staat de geestelijke werkelijkheid te beschrijven.

Ook vandaag de dag wordt Israël bedreigd en opnieuw zijn er leiders die geen rekening houden met de geestelijke werkelijkheid. Rusland en Turkije hebben vaste voet gekregen in Syrië en zijn daarmee een directe bedreiging voor Israël. Van Iran (= het vroegere Perzië) kan hetzelfde worden gezegd, want Israël beschouwt Iran zelfs als de grootste dreiging. Zonder de steun van Iran had de Syrische president Assad de strijd nooit kunnen winnen. Israël ziet dit alles met lede ogen aan, maar zij kunnen aan deze situatie niets veranderen. Ook nu zijn de seculiere media niet in staat de werkelijke situatie in het Midden-Oosten te beschrijven. Zij beschrijven slechts wat ze kunnen zien en horen. Zij zien de geestelijke werkelijkheid niet en zijn blind, net als de knecht van Elisa en net als Hizkia en Sanherib.

Rusland, Turkije en Perzië (Iran)
Hoe zou de profeet Jesaja naar de huidige situatie in het Midden-Oosten kijken? Hoe kijken wij christenen naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten? De media van vandaag zeggen nu vaak: “Het is wel zorgelijk, maar slaapt u maar rustig, want strijd is er altijd al in het Midden-Oosten geweest. Het zal wel loslopen”. De Bijbel zegt daartegenover: “Waakt! De eindtijd is begonnen!” Ezechiël 36 en een gedeelte van Ezechiël 37 is vervuld, de rest volgt spoedig.

De wereld ziet dat Rusland, Turkije en Iran zijn opgetrokken tot aan de grenzen van Israël. Dat is allemaal wel zo, de regeringsleiders hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar de Bijbel kijkt verder. De Bijbel zegt dat de Here God de Russen, Turken en Perzen daar heeft gebracht. De mens met ‘verlichte ogen' leest in Ezechiël 38 dat God zegt: ‘Ik zal u halen, haken slaan in uw kaken en u doen optrekken met uw gehele leger’ (vers 4). En verder zegt de Bijbel: ‘In de toekomende dagen zal het geschieden, dat Ik u doe optrekken tegen mijn land’ (vers 16). Kortom de Bijbel zegt dat het initiatief niet bij Rusland, Turkije en Iran (Perzië) ligt, maar bij de Here God. De mens bepaalt de toekomst van het Midden-Oosten niet, maar de Here. God bepaalt wie de regeringsleiders zijn en hoelang ze dat zijn. Deze landen volvoeren Gods Raadsbesluiten. En dat is geweldig bemoedigend, want als Ezechiël 36, 37 en binnenkort Ezechiël 38 volgens Gods raadsbesluit verlopen, dan weten wij dat na dit alles Ezechiël 43 ook in vervulling zal gaan. De heerlijkheid van God keert terug in de nieuwe tempel.

De Verenigde Naties (VN)
Kunt u zich ook zo opwinden over het onrecht dat de VN Israël aandoet? Israël krijgt meer VN-resoluties aangesmeerd dan Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Pakistan, etc. bij elkaar. Dat is politiek en ook naar internationaal recht niet uit te leggen en verbijsterend. Maar de Bijbel leert wel dat het zo zal (moeten) gaan. Israël zal door alle volkeren worden gehaat. Immers, Jeruzalem is een steen waaraan alle natiën (de VN) zich zullen verwonden. Wij zijn daar zeer boos en verontwaardigd over maar het mag ons niet verbazen. De Bijbel leert ons dat Israël een vreselijke tijd wacht. Sterker nog, de hele wereld zal optrekken tegen Israël.

Het is van groot belang de Bijbelse werkelijkheid in het huidige Midden-Oosten te zien, want het bepaalt namelijk ook ons gebedsleven. Bidden dat de Russen, Turken en Perzen zich terugtrekken uit Syrië en dat ze Israël niet zullen binnenvallen, lijkt in dit licht geen gebed dat past in Gods raadsbesluit. Evenmin bidden dat de VN voor gerechtigheid zal kiezen. De VN daarop aanspreken zal niet helpen. De VN is en blijft onrechtvaardig. Van een goddeloze organisatie als de VN kunnen we ook niet anders verwachten. De Bijbel spreekt over een komende wereldregering met de antichrist als voorzitter.

Let op hoe ze bidden
In Handelingen 4 lezen we dat de apostelen Petrus en Johannes gevangen zijn genomen. Na bedreigd te zijn, worden de apostelen vrijgelaten en gaan ze naar de gelovigen in Jeruzalem. Dan begint daar een bidstond. Let op hoe ze bidden! Ze geven God de eer als Schepper! Vervolgens geven ze aan dat hun (onterechte) gevangenschap niets vreemds is, want de Bijbel had al aangegeven dat er vervolging zou plaatsvinden en dat de wereld de gelovigen haat. Ze vragen dan ook niet of deze vervolging kan stoppen! Ze bidden om moed om het Evangelie, ondanks vervolging, te blijven verkondigen.

Hoe bidden wij voor Israël en het Midden-Oosten. Bidden wij overeenkomstig Gods raadsbesluit?

Heer U bent Schepper van hemel en aarde.

U heeft alles in Uw hand, ook deze tijd, ook het Midden-Oosten en ook Israël. Wij zien uw grootheid en wij zien uw raadsbesluiten in vervulling gaan.

De Verenigde Naties behandelen uw volk Israël onrechtvaardig. We zien media die de kant van Uw tegenstander kiezen. U voorzegde dit al dat het zo moet gaan. Maar wij bidden voor Uw volk Israël, dat ze niet te lang hoeven te lijden en dat U naar Uw belofte de tijd van Jakobs benauwdheid inkort. Wij bidden dat ze de Messias mogen aanschouwen en tot geloof mogen komen. Wij zien uit naar het moment dat Uw Zoon, Jezus Christus, vanuit Jeruzalem zal regeren.

Wij bidden voor uw kinderen in Rusland, Turkije, Iran en Syrië en bidden dat ze het geloof in U mogen vasthouden. Wij bidden voor de bekering van Poetin, Erdogan, Assad en de leiders van Iran.

Wij bidden dat we vrijmoedigheid mogen hebben om uw Evangelie, ook in deze oneerlijke tijd, te blijven verkondigen.

God, Vader, Schepper, U dienen wij! U eren wij!
Amen.

Frits Boekhoff