Kiezen voor Wijsheid

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 11
We maken er met z’n allen een potje van. Ruzies in kerken over wie de macht heeft, of welk ‘programma’ je gebruikt. Maar ook in gezinnen zijn verhoudingen vaak niet zoals deze zouden moeten zijn, als er nog sprake is van een gezin.
Dit is wel een heel zwart beeld dat ik hier schets en gelukkig gaat het in veel gezinnen (en ook in kerken) wel goed. Misschien omdat op deze plaatsen de mensen samen God zoeken in plaats van eigen eer of eigen wijsheid? Ik zou haast het vraagteken weghalen. Toch denk ik dat velen het commentaar van Dirk van Genderen wel zullen herkennen. En om aan te sluiten bij de woorden van Els ter Welle, we kiezen soms voor de aanlokkelijke uitnodiging van vrouwe Dwaasheid.
Mijn moeder zei vroeger: door iedere dag naar de garage te gaan, word je geen auto. Datzelfde geldt voor het naar de kerk gaan. Daardoor word je geen christen. Ik moest hieraan denken bij het lezen van het stukje van Johannes de Heer (pag. 27). Het grote verschil is dat je er niet voor kunt kiezen om toch een auto te worden, maar wel kunt kiezen voor Gods genade en je te bekeren. Gaat u in op de uitnodiging van vrouwe Wijsheid?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht