Image

Kenmerken van ware discipelen (4)

Joël Oosterhagen • 97 - 2021 • Uitgave: 12

Hoe zullen mensen weten dat wij discipelen van de Heere Jezus zijn? We hebben al eerder gezien dat het gemakkelijk kan zijn om je aan te passen aan de wereld. Maar het leven van een christen gaat dwars tegen de stroom in. We zullen drie hoofdkenmerken van een ware discipel bespreken.

1. Liefde om Jezus te volgen
Een ware discipel laat alles staan om de Heere Jezus te volgen. Je bent bereid om alles los te laten voor Hem. Dat leert de Heere Jezus ons ook in Lukas 14 waar staat: ‘Zo kan dan ieder van u die niet alles wat hij heeft, achterlaat, geen discipel van Mij zijn’ (vers 33). Dit is denk ik wel de onpopulairste Bijbeltekst. Er zijn heel wat voorgangers die met deze tekst iets anders willen zeggen dat wat hier daadwerkelijk staat. Waarom zou de Heere Jezus iets zeggen terwijl Hij iets anders bedoelt? De Heere Jezus is niet naar de aarde gekomen om aan een populariteitscompetitie mee te doen om mensen hiermee te winnen. Hij is naar de aarde gekomen om ons vrij te kopen van de zonde. Als Hij jou vrijgekocht heeft, als Hij jou verlost heeft, dan heeft Hij alle recht om aanspraak te maken op jouw hele leven en alles wat jij bezit. Dat kenmerkt het leven van een discipel. Een volgeling van Jezus schroomt zich er niet voor om alles wat hij heeft in dienst te stellen voor Hem. Het is belangrijk dat het koninkrijk van God uitgebreid wordt en dat Zijn wil op aarde gedaan wordt. Heb je de Heere Jezus werkelijk lief?  

2. Liefde voor Gods Woord

Het tweede kenmerk van een ware discipel is dat er in je leven een doelgerichte vooruitgang is in de kennis van Gods Woord en dat je in het Woord blijft. ‘Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen’ (Johannes 8:31). In de grondtekst wordt het woord ‘blijft’ gebruikt met de gedachte dat er vooruitgang is. In het Engels zeg je ‘to continue’.  

Een discipel is iemand die vooruitgang toont in zijn kennis van het Woord, zijn groei in het Woord en ook in wijsheid met betrekking tot het Woord van God. Dit is ook wat Paulus voor de gemeente in Kolosse bidt. ‘Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht (Kolossenzen 1:9).  

Kennis van Gods wil krijg je alleen vanuit het Woord. Wijsheid is het vermogen om de kennis toe te passen en uit te leven. We hebben het nodig om ons te verdiepen in de Bijbel om vooruitgang te tonen in onze groei in het Woord. Daarom kan het niet anders zijn dat een discipel van de Heere Jezus een brandende liefde heeft voor het Woord van God.  

3. Liefde voor je naaste
Een ander essentieel kenmerk van een discipel is oprechte liefde voor je naaste. In Johannes 13 zegt de Heere Jezus: ‘Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: als u liefde onder elkaar hebt’ (vers 35). Het is Zijn liefde die ons ook in staat stelt de ander hoger te achten dan onszelf. Het is de liefde die een menigte van zonden bedekt. Het is de liefde die geduldig en vriendelijk is (1 Korinthe 13:4-7). Zonder deze liefde zou discipelschap een koude, wettische dwang zijn.  

Het betekent dus niet dat het kenmerk van een discipel dat kettinkje met een kruisje om je nek is of de bumpersticker op je auto, want dit zijn uiterlijke kenmerken. Het moet allereerst gaan om je hart. Hoe zit het in jouw hart om een ander lief te hebben? Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om elkaar lief te hebben als kinderen van God. De reden is dat wij als christenen niet volmaakt zijn. Wij zijn vol gebreken en maken fouten. Hierdoor kunnen we elkaar behoorlijk boos maken. Dit kan onder andere te maken hebben met onze verschillende karakters en onze opvoeding. Maar op hoeveel andere gebieden zijn wij ook niet verschillend? En toch zegt de Heere Jezus: ‘Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: als u liefde onder elkaar hebt’.  

Het vervullen van Jezus’ bevel om discipelen te maken gaat om meer dan de juiste theologie of goed ontwikkelde leerpunten. Denk eraan dat als je ‘alle geheimenissen en kennis begrijpt’, maar geen liefde hebt je niets bent. Als je niet bereid bent God en mensen lief te hebben tot je hoogste prioriteit te maken, wacht dan eerst totdat je klaar bent met dit zeer belangrijke punt. Bij discipelen maken stel je dus de vraag: Hoeveel geef ik om de mensen om mij heen? Wanneer je in een menigte staat, omgaat met je familie of tegen mensen praat in je gemeente; houd je dan van hen en verlang je ernaar dat ze God verheerlijken in elk aspect van hun leven? Eerlijk je hart onderzoeken en God vragen je motieven te zuiveren moet een gewoonte worden in je leven.  

Ik wil je uitdagen om vandaag 1 Korinthe 13 een paar keer aandachtig door te lezen. Kijk en lees goed wat deze liefde is. Vraag aan de Heere of Hij die liefde in jouw hart wil uitstorten. Let goed op het laatste gedeelte: ‘En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde’.  

Gestalte in ons

Het is belangrijk dat de Heilige Geest alle ruimte krijgt in ons leven. Op die manier krijgt Christus steeds meer gestalte in ons en kunnen wij ons geloof in praktijk brengen. We blijven niet meer hangen in melk, maar kunnen steeds meer vast voedsel verdragen. Op die manier ontstaat het verlangen om met hulp van Gods Geest discipelen te maken. De vorige keer zeiden we al ‘waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over’. In elk aspect van ons leven willen we Jezus volgen met een volkomen toegewijd hart. Wanneer je niet bereid bent je leven om Christus’ wil neer te leggen, dan ben je er niet klaar voor om discipelen te maken. Zo eenvoudig is het. (Het betekent overigens niet dat je dus ‘volmaakt’ moet zijn om het wel te kunnen).    

Joël Oosterhagen

Vragen

  • Hoe zijn bovenstaande drie kenmerken zichtbaar in jouw leven?    

  • Geef je de Heilige Geest alle ruimte in je leven of zijn er gebieden waar je zelf de touwtjes in handen wil houden?

  • Waaraan kunnen mensen aan jou zien dat je een volgeling van Jezus bent?