Kapitein wordt Bijbelsmokkelaar

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 9
“In Gods Koninkrijk ga je niet met pensioen. Er zijn nog zoveel mensen die het Evangelie moeten horen. Daarom: volle kracht vooruit, want de komst van de Here Jezus is aanstaande. Laten we redden wie we nog kunnen redden.”

Aldus de 75-jarige Warmolt Houwing. Een paar weken geleden heb ik zijn nieuwste boek gelezen, met de spannende titel ‘Kapitein wordt Bijbelsmokkelaar’, waarin hij zijn aangrijpende levensverhaal vertelt. Het is wonderlijk om te lezen hoe God hem sinds zijn bekering gebruikt voor de verspreiding van het Evangelie.
Jarenlang voer Warmolt als kapitein over de wereldzeeën. Hij had de Here vaarwel gezegd. Maar God had een plan met hem. Hij had een biddende moeder. Toen hij de wijde wereld introk, gaf zijn moeder hem een Bijbeltje mee. Ze had daar iets heel bijzonders ingeschreven:

‘O zoon, uit een huis
Waar Jezus Naam in eere is.
Bemin Hem, dien Hem, hang Hem aan.
Nooit werd die keus te vroeg gedaan.
Heb de moed en kracht te huiveren als de zonde lacht.’


Zonder U is alles hopeloos
Vele jaren leefde Warmolt in de zonde. Hij deed alles wat God verboden had: gokken, vloeken, vrouwen, drank, sigaretten… Tot het moment kwam dat de Here ingreep. Hij maakte Zichzelf aan hem bekend. Opeens wist hij het zeker: God bestaat. Hij had inmiddels ook weer contact met zijn moeder. Diep geraakt was hij door haar opmerking: “Zonder Jezus had ik het niet volgehouden.”

De Here gooide hem letterlijk uit zijn stoel op de knieën. Warmolt riep het uit: “Jezus!” En in zijn hart zei hij, als in een flits: “God, zonder U is alles hopeloos.”
Hij wist het toen absoluut zeker: ‘De Here Jezus heeft ook voor mij Zijn leven gegeven.’ Direct begon hij weer te lezen in het Bijbeltje, dat zijn moeder hem ooit had gegeven, wel 8 uur per dag. En wat een wonder, zijn moeder was er nog getuige van dat hij tot geloof kwam.

Bijbelsmokkel
Warmolt werd zendeling/evangelist. Eerst ging hij naar de Russische schepen in de haven van Antwerpen. Daar werd hij actief in de Bijbelsmokkel. Op spannende wijze beschrijft hij hoe het hem – met Gods hulp – lukte om vele duizenden Bijbels en geïllustreerde Evangeliën, met de titel ‘Hij leefde onder ons’, aan Russische zeelieden uit te delen, in een tijd dat het communisme nog heer en meester was in Rusland.
En zoals Nikita Chroestsjov in 1962 met Russische schepen raketten naar Cuba stuurde, zo smokkelde Warmolt tussen 1989 en 1991 met Russische schepen Gods raketten – Spaanse Nieuwe Testamenten – naar Cuba.
Later werd Warmolt wereldwijd actief met de verspreiding van de geïllustreerde Evangeliën. Tientallen miljoenen exemplaren van ‘Hij leefde onder ons’, in tientallen verschillende talen, konden er al worden verspreid. Velen, zeer velen zijn daardoor tot geloof gekomen. In het boekje leest u verscheidene krachtige getuigenissen.

Wat een kracht er in het Evangelie is, wordt duidelijk uit het verhaal van de Rus Stanislav, die vertelt wat er met zijn oma gebeurde toen zij zo’n geïllustreerd Evangelie als geschenk ontving.
‘Ze zat daar en huilde. Zo ontroerd was ze door dit geschenk in haar eigen taal. Ze zei: “Ik ben 74 jaar oud en bereid om te sterven. Ik was lid van de communistische partij. Jouw geschenk bracht onbeschrijfelijke herinneringen naar boven. Ik zag mijn moeder, met in haar handen een schoolschrift met handgeschreven Bijbelse verhalen. Zij onderwees mij om vertrouwen in God te hebben en Hem lief te hebben. Als kind geloofde ik in God. Daarna kwamen er goddeloze mensen die onze familie uiteenrukten en ook mij beschadigden. Deze slechte mensen vernietigden al de zaadjes van het geloof in mijn hart. Dankzij jouw geschenk herinnerde ik mij plotseling mijn vader en mijn moeder en zag hen op hun knieën voor een grote God.”
Bella Totrebkova Kargeeva knielde neer voor de machtige God en huilde, huilde en vroeg zachtjes aan Hem om haar vele zonden te vergeven. Ik was vol vreugde over mijn huilende oma, die vergeving van zonden ontving en terugkeerde naar de God van haar ouders.’

Dirk van Genderen

(Het boek ‘Kapitein wordt Bijbelsmokkelaar’ wil ik van harte bij u aanbevelen. Het kost € 9,99 en wordt uitgegeven door Johannes Multimedia.)