Kan ik iets leren van de offers uit het Oude Testament?

Dick Slikker • 90 - 2014 • Uitgave: 13
Als Nieuwtestamentische christenen hebben we niet veel gemeen met de offers in het Oude Testament. Jezus is voor ons gestorven en dus hoeven er geen offers meer gebracht te worden. In het Oude Testament worden nogal verschillende offers genoemd. Heeft Jezus die dan allemaal op zich genomen of vervangen?

Laten we eerst eens een paar offers benoemen: zondoffer, schuldoffer, brandoffer, spijsoffer en vredeoffer. Dit zijn de benamingen zoals ze in eerste vijf hoofdstukken van Leviticus genoemd worden. Er zijn nog meer benamingen, maar laten we ons concentreren op deze vijf offers. Hebben deze nog een betekenis voor ons?

Geestelijke ontwikkeling
Een christen doorloopt een aantal geestelijke ontwikkelingen. We behoren te groeien naar geestelijke volwassenheid. Als we geconfronteerd worden met het evangelie, leren we dat we ‘zonden’ hebben gedaan, we hebben schuld tegenover God, een schuldoffer is nodig en op zijn plaats. Daarna ontdekken we dat we steeds weer opnieuw zondigen, er is een verkeerde drijfveer in ons leven. We ontdekken dat de ziekte ‘zonde’ in ons heerst. We hebben een zondoffer nodig. De volgende ontdekking die we doen is dat we vrede met God hebben en daar willen we Hem voor bedanken, we brengen een vrede- of dankoffer. Naast voedsel voor ons lichaam heeft het nieuwe leven ook geestelijk voedsel nodig, namelijk het spijsoffer. Als zich alles geestelijk goed ontwikkelt komt er een moment dat we onszelf volledig aan God willen overgeven. God is dan niet alleen onze Heiland en Redder, maar ook onze Heer. Dan staan we bij het brandoffer, we branden geheel op voor God.
Deze menselijke ontwikkeling is niet Gods volgorde, die begint bij het brandoffer. Lees maar eens Leviticus 1-5. We gaan deze offers nog wat nader bekijken.

Schuldoffer
Toen ik zo’n jaar of 18 was, vond ik het toch maar heel vreemd dat God Zijn Zoon voor mij liet kruisigen. Waarom kon God niet gewoon mijn zonden vergeven. Natuurlijk is het logisch dat de mens persoonlijk om vergeving moet vragen, maar dat zou toch voldoende moeten zijn. Ik vond Gods methode nogal ‘overdone’. Als iemand mij vergeving vraagt, dan ga ik toch ook geen eisen stellen.
Er waren twee vrienden, de één ging werken en de ander studeren. De werker kwam met verkeerde vrienden in aanraking en kreeg problemen. Hij moest voor de rechter verschijnen. De student had rechten gestudeerd. En na vele jaren kwamen ze elkaar weer tegen in de rechtszaal. Iedereen vond het spannend. Als de rechter zijn oude vriend een milde straf zou geven was er partijdigheid, als hij hard zou oordelen was hij zijn oude vriend kwijt. Een climax. Hoe loste de rechter het op…? Hij veroordeelde zijn oude vriend tot de hoogste straf voor het misdrijf, laten we zeggen een boete van € 10.000. Toen ze elkaar na afloop ontmoetten gaf de rechter aan zijn oude vriend een envelop, met… € 10.000. Hij was vriend en rechter. Zo handelde God ook, alleen op een niveau hoger, de straf was de doodstraf en geen geldboete.
Zijn bloed reinigt ons van alle ‘zonden’ (niet zonde), het houdt ons uit de gevangenis (geen straf), niet meer dan dat. Voor onze ‘zonden’ heeft Jezus ons Zijn bloed gegeven.

Zondoffer
Als iemand iets fout doet en geen vergeving krijgt, dan krijgt hij straf, laten we zeggen een paar jaar gevangenisstraf. Dat bevalt natuurlijk niet echt. Een gevangene kan een gratieverzoek indienen, bij ons bij de koning. Laten we eens positief zijn en de koning geeft gratie. De vrijgekomen gevangene neemt de trein direct naar het paleis van de koning. Niet om hem te bedanken, maar om er te gaan wonen. Ik heb toch gratie gekregen dus heb ik toch recht op inwoning van het paleis. Wij christenen denken wel heel vreemd, we krijgen gratie en nu hebben we recht op de hemel. Nee… wie mogen er in het paleis van de koning wonen, juist… zijn nakomelingen.
Als we gratie hebben, moet we eerst nog familie van de Koning worden voordat we in de hemel mogen wonen. Daarvoor heeft God het Kruis gegeven. We sterven aan ons zelf en staan op in een nieuw leven, koninklijk leven met recht op het paleis. We zijn door te sterven van onze ziekte ‘zonde’ bevrijd. Voor onze ‘zonde’ heeft God het Kruis gegeven, sterven en opstanding.

Dank- of vredeoffer
De relatie met God is hersteld. Daarna hebben we vrede met God en willen we Hem danken. Vrede tussen jou en God en vrede tussen jou en je medemens. Vrede en dankbaarheid zijn nodig om geestelijk te groeien.

Spijsoffer of graanoffer
We weten allemaal hoe belangrijk ‘lees je Bijbel, bidt elke dag’ is. Maar de praktijk is vaak zo anders. Stel je eens een verliefd stel voor. Na een tijdje nodigt zij hem uit bij haar ouders, om hem voor te stellen, het klikt goed. Na het eten loopt hij naar de boekenkast en neemt er een boekje uit. Hij zegt ‘dit boekje heb ik geschreven’. Ze praten erover en dan gaat hij naar zijn eigen huis. Wat doet zij…? Natuurlijk… ze pakt dat boekje en begint te lezen. Waarom? Omdat ze een relatie met de schrijver heeft. Ze wil die schrijver beter leren kennen, wat houdt hem bezig.
Als je de Bijbel lastig vindt om te lezen, ga dan eens bij jezelf te rade hoe je relatie met de Schrijver is.

Brandoffer
Dit offer verbrandt in zijn geheel, er blijft niets over. In Romeinen 12:1 staat: ‘Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u.’ Dit offer van totale overgave is het brandoffer. Hij wordt Koning in je leven. Je bent niet tevreden dat Hij je Redder is, maar je wilt Hem als Koning.

Samenvatting
Het begrip offer is meer omvattend dan één offer, het is een scala van offers, die ieder een betekenis hebben in je geestelijke ontwikkeling. Het schuld- en zondoffer moesten gebracht worden. De andere offers mochten gebracht worden. Deze vrijwillige offers waren dan ook een welriekende geur voor God. De eerste twee offers maken ons rein, de andere offers maken ons heilig.
‘Het is volbracht’.

Schuldoffer
V daden, zonden
V wat je gedaan hebt
V verplicht

Zondoffer
V de ziekte, zonde die je doet zondigen
V wat je bent
V verplicht

Vrede/dankoffer
V vrede met God
V vrede met anderen
V vrijwillig

Spijs/graanoffer
V geestelijk voedsel voor nieuw leven
V Brood des Levens
V vrijwillig

Brandoffer
V totale overgave
V persoonlijk
V vrijwillig

Dick Slikker