Juist denken

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 18
Filippenzen 4:4-9 bevat drie sleutels om bezorgdheid te overwinnen. Om bezorgdheid te overwinnen moet je dankend bidden, je gedachten bewaken en gehoorzaam zijn.
De tweede sleutel is het bewaken van je gedachten. Laat je gedachten niet zomaar ronddwalen, maar richt ze heel bewust op wat waar is, wat eerbaar is, wat rechtvaardig is, wat rein is, wat lieflijk is, wat welluidend is, wat deugd is en wat prijzenswaardig is.
Iemand die bang is om in een vliegtuig te stappen bijvoorbeeld, vestigt zijn gedachten op het risico van een ongeval. De kans op een ongeval is misschien 1 op 10 miljoen. Toch verkiest hij zijn gedachten te richten op die ene kans in plaats van op de 9.999.999 andere! Hij is meer bekommerd over zijn leven, dan over het Koninkrijk van God. Moet hij denken: “Het loopt niet verkeerd af”? Neen, hij moet realistisch denken: “De kansen zijn erg gering, maar al gebeurt het ergste, mijn God is bij mij! Zelfs als het vliegtuig neerstort, gebeurt dat niet zonder de soevereine almacht van God over mijn leven. God kende elke dag ervan al voordat die bestond. De vraag is niet of ik een ongeluk overleef, maar of ik in een ongeluk leef onder Gods Koninkrijk.”
Door je gedachten te richten op de waarheden van het Woord van God, geeft de Heilige Geest je inzicht in wat werkelijk van belang is. Dan is het mogelijk om, ondanks moeilijke omstandigheden, je in de Here te verblijden en vriendelijk te zijn voor alle mensen.

Jef De Vriese