Joyce Meyer brengt een ‘rijk en gezond evangelie’

Henk van Blijderveen • 92 - 2016 • Uitgave: 24
Joyce Meyer is een ijzersterke merknaam, die door het bedrijf ‘Joyce Meyer Ministries’ met groot succes voornamelijk aan de vrouw wordt gebracht. Je kunt in de christelijke media en boekwinkels niet meer om Joyce Meyer heen. Ook zendt SBS 6 haar show ‘Enjoying Everyday Live’ uit, vliegen op Facebook haar christelijke tegeltjeswaarheden je om de oren en heeft ze begin dit jaar in Ahoy nog 10.000 fans gelukkig gemaakt.

En dat is allemaal niet zo raar. Want ze is humoristisch. Ik denk dat veel cabaretiers nog wat van haar kunnen leren. Bovendien zijn haar hoopgevende boodschappen geënt op het alledaagse leven. En toch…

Een cocktail
Toch voelde ik mij vanaf de eerste video ongemakkelijk bij de koude en kille performance van Joyce Meyer. De enige aanbidding die ik op de video’s kon waarnemen, was afkomstig van het idolaat naar de bühne kijkende publiek. Een bühne waarop de vrouw waar alles om draaide, zichtbaar genoot van uitgelokte applausjes.
Het deed me besluiten om eens wat dieper op de boodschappen van Joyce Meyer in te gaan. Gaandeweg mijn zoektocht schrok ik er toch wel van, hoe Bijbelse en on-Bijbelse leringen moeiteloos met elkaar worden vermengd tot een ongezonde cocktail.

Joyce Meyer en ‘Word of Faith’
De hoofdboodschap van Joyce Meyer is weliswaar het zoeken naar en wandelen met God. Maar toch klinkt er ook een verontrustende en duidelijk waarneembare ondertoon door van de Word of Faith-doctrine.
Word of Faith leert dat God ieder mens gezond, rijk en voorspoedig wil zien en dat ‘woorden van geloof’ dit mogelijk maken. Een boodschap die ‘Bijbels’ wordt gemaakt door Bijbelteksten letterlijk te interpreteren, uit hun context te halen of te parafraseren (omschrijven).
Het geloven in een God die ons gezond, rijk en welvarend wil zien, is op zich al on-Bijbels. Joyce Meyer voegt daar nog eens aan toe dat God niks kan doen, maar dat wij zelf aan de slag moeten. En wel door de dingen die we willen hebben met het hart te geloven en met de mond te belijden. Zo gebruiken we ‘woorden van geloof’ om onze wensen uit Gods wil te trekken en kunnen we onze eigen realiteit scheppen. Volgens Joyce is dit een universele spirituele wet, die zowel voor gelovigen als ongelovigen geldt.

Kleine goden
Volgens Joyce Meyer heeft God Zijn schepping geschapen met ‘woorden die zijn gevuld met geloof’. En omdat wij gemaakt zijn naar Gods beeld, zijn wij kleine goden, die net als God dingen kunnen creëren met woorden van geloof. Zo kunnen we door positieve gedachten over onszelf uit te spreken onze eigen toekomst profeteren. Dit geheel volgens de doctrine van Word of Faith. En geheel volgens de leringen van New Age!
In lijn met haar feel good-boodschappen en kleine godenvisie leert Joyce Meyer dat zij niet langer zondigt: “Ik zal jullie eens wat vertellen, ik zondigde totdat eindelijk tot mijn domme hersens doordrong, dat ik niet langer een zondaar was. De religieuze wereld denkt dat dit ketterij is en ze willen je daarvoor veroordelen. Maar de Bijbel zegt dat ik gerechtvaardigd ben. En ik kan niet tegelijkertijd gerechtvaardigd en een zondaar zijn.”
Joyce Meyer gaat hier voorbij aan het feit dat een christen een zondaar is die voor 100% uit genade gerechtvaardigd is in Jezus Christus!
Als wij zeggen dat wij geen zonde hebben, misleiden wij onszelf en is de waarheid niet in ons. Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. Als wij zeggen dat wij niet gezondigd hebben, maken wij Hem tot leugenaar en is Zijn woord niet in ons (1 Johannes 1:8-10).

De rijkdom van Joyce Meyer
Deze uitspraak typeert Joyce Meyer: “Ik wil niet mijn hele leven gebruiken om te praten over het beloofde land, zonder er ooit te zijn geweest.” Joyce wil nu al in rijkdom leven. Een dwaling die de kop kan opsteken wanneer Bijbelteksten letterlijk worden genomen, waardoor geestelijke rijkdom wordt verward met materiële rijkdom. En als ze in dit verband dingen zegt als: “Ik wil geen kleren maken, ik wil ze kópen. Ik wil niet in de keuken staan om te koken, maar wil in een restaurant eten,” dan lacht haar publiek zich een kriek. Want Joyce is hun voorland. Geef en u zal uitbundig gegeven worden, zo belooft Joyce Meyer.
Zo stroomt er jaarlijks 100 miljoen dollar de Joyce Meyer Ministries binnen. Een stroom waarin de Meyers zich met graagte onderdompelen. Het fortuin van Joyce Meyer wordt geschat op $25.000.000. Verdiend met het evangelie dat haar om niet is gegeven en dat Jezus zoveel kostte. Natuurlijk mag een werker in Gods wijngaard loon ontvangen. Maar dan wel binnen de grenzen van het betamelijke!
Joyce Meyers antwoord? “We hoeven ons niet te verontschuldigen omdat we gezegend zijn.”
Rijkdom is een verleiding waar mensen maar slecht mee overweg kunnen. Joyce Meyer spiegelt ons voor dat het toch heel vervelend zou zijn, wanneer we na ons overlijden in de hemel pas ontdekken, dat er nog heel veel pakjes op aarde liggen die we niet hebben uitgepakt. Hoe typerend voor Joyce Meyers leer! Alsof we in de hemel niet genoeg zouden hebben aan de aanwezigheid van onze Heer en Heiland. Alsof we dan nog de haren uit ons hoofd zullen trekken bij het terugdenken aan de gemiste euro’s op aarde! Jezus zegt tegen ons: ‘Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn’ (Matteüs 6:20).
Al met al wakkert het welvaartsevangelie de hebzucht aan. Bovendien kunnen de aanhangers van Word of Faith die niet rijk, gezond of voorspoedig worden, in grote psychische nood komen. Want volgens de doctrine van Joyce Meyer hebben ze dan niet genoeg geloof en/of hebben ze niet genoeg woorden van geloof gesproken om gezondheid, rijkdom en voorspoed naar zich toe te trekken.

Jezus stierf ook in de hel
In haar boek The Most Important Decision You Will Ever Make doceert Joyce Meyer nog een on-Bijbelse visie die door veel Word of Faith-leraren wordt gedeeld. Namelijk, dat Jezus niet alleen aan het kruis stierf, maar dat Hij ook nog door de satan in de hel werd gefolterd en geestelijk stierf. God heeft Hem daar uiteindelijk uit verlost en zo werd Jezus ‘de eerste wedergeboren mens’. Een ‘kruis plus’-boodschap die nodig is, omdat de lichamelijke dood van Jezus niet voldoende zou zijn om ons te verlossen van zonde. Vreemd genoeg verdween deze lering geruisloos bij de herdruk van het genoemde boek in 2005. In hoeverre Joyce Meyer deze dwaling nog aanhangt is onduidelijk. Feit is echter, dat ze er nooit publiekelijk afstand van heeft genomen.

Rijkdom en gezondheid
Hoewel de boodschap van Joyce Meijer aanlokkelijk klinkt is alertheid geboden. Rijkdom maakt namelijk het geestelijk leven niet gezond. Rijkdom is het grootste gevaar van de wandel met de Heere Jezus in onze dagen. Timoteüs 6:9-10 zegt hierover:
‘Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want geldzucht is een wortel van alle kwaad. Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald van het geloof, en hebben zich met vele smarten doorstoken.’

Henk van Blijderveen

Voor bronvermelding zie: www.christelijkecolumns.nl/joyce-meyer-brengt-een-rijk-en-gezond-evangelie/