Jouw oorlogssituatie

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 15
Je komt geen steek verder, als jij alleen op jouw lauweren rust. Wij weten best, dat er verschil in karakters is; de één is actiever dan de ander; maar er moet toch spankracht zijn om een aantal zaken de baas te worden. Niets in dit leven gebeurt vanzelf; in de meeste gevallen moet je er tegenaan. Slim en zonder kracht; of alleen maar met domme-kracht; maar iedereen moet vechten om vooruit te komen en doelen te bereiken.

Zo is het ook in ons leven met God. En in dat leven hebben wij met een machtige vijand te maken. Die vijand is er alleen maar op uit om de Here Jezus te laten verliezen.

En de grote vraag is of wij deze - geheel verschillende - oorlogssituatie wel aandurven? Aan de strijd, het gevecht dat door Gods kinderen moet worden geleverd, zit de consequentie vast, dat je moet volhouden tot het einde.

BLIJVENDE ZONDE
Wij moeten bedacht blijven op zaken, die ons van God kunnen aftrekken. Er is zo gauw een gewenning aan de zonde. En als je maar door blijft gaan in het doen van zonden, gaat ook jouw blijdschap weg over jouw verzoening met de Here. Zonden brengen altijd scheiding. En -VERZOENING" brengt eenheid. Voor wennen aan het kwade moeten wij waarschu~ven. Wij zijn zo gauw gewend aan de zonde. Het zit in ons bloed. Wij zien het kwade er niet van. En de overgrote meerderheid zegt, dat het er niks toe doet wat wij doen. Als wij het fijn vinden, moeten wij het niet nalaten.

Dit is een heel groot kwaad, want nu is het oordeel over goed en kwaad bij onszelf gelegd. En wij hebben dit niet eens zwart-op-vit staan, maar alles hangt af van: vind ik het fijn. Het heeft veel meer met ons gevoel te maken dan met de normen/waarden die buiten mij liggen.
Of het nu gaat om hetero-liefde of seks; om homo-liefde of seks; om eigen-liefde of seks. Of om hele andere dingen. Je doet maar wat je voelt.

En met God en met de ander verzoend leven is er niet meer bij. Wij hebben een heel andere kijk gekregen op "ZONDE". Hoe is jouw kijk op jouzelf, op God en de ander?

VALSE LEER
Een tweede erg grote vijand is de theologische leer, die door heel velen wordt aangehangen. De opvattingen over de meeste onderwerpen uit de Bijbel zijn heel anders geworden. Onder aanvoering van knappe koppen als Kuitert en Den Heijer moeten wij ook over "VERZOENING" heel anders denken en handelen dan vroeger. Maar de Bijbel zegt, dat God de reddingslijn heeft uitgegooid. En als wij deze lijn van Zijn verzoening niet pakken zijn wij voor eeuwig verloren. Er staat in 1 Johannes 5:12:
"Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet."

De grote vraag is of wij nog wel naar Paulus willen luisteren. Hij schreef in Efeziërs 4:14:
"…Wij zijn niet meer op en neer, heen en weer geslingerd onder invloed van allerlei wind van leer, door het valse spel der mensen, in hun sluwheid, die tot dwaling verleidt…"

Valse leer, ook over de verzoening, is als wind en wordt door mensen gebracht, die vals spel spelen en op deze manier zijn het dwaalgeesten.

WIND = verplaatsing van lucht.
VALS = o.a. ongeldig; ongegrond.
SPEL = geen ernst.
SLUW = listig.
DWALING = verkeerd begrip; vergissing.
(vul deze 5 zaken maar in, in bovengenoemd vers).

Waarop is jouw verzoening met God gebouwd? Ik hoop dat het op het Woord van God, de Bijbel, is, waarvoor Hijzelf garant staat. En… ben jij wel verzoend met God?

WAAROP ZIJN WIJ GERICHT?
Het is belangrijk om de twee dingen die hierboven staan te onthouden en er iets mee te doen. Paulus zegt aan Timotheus:
"Zie toe op uzelf en op de leer." - 1 Timotheus 4:16. Op jouzelf letten kost al veel energie. Laat staan als je ook nog moet letten op de leer.

Het eerste is voornamelijk een niet-rationele bezigheid en het laatste is voornamelijk een rationele.

Velen van jullie vinden ons scherpslijpers van de bovenste plank. Dat zijn wij ook! Het is aan anderen om te beoordelen of wij van "de bovenste plank" zijn. Maar wij hopen echt dat wij scherpslijpers zijn. Gods Woord is ook onomwonden. Het is vlijmscherp, zoals wij hierboven citeerden uit 1 Joh. 5:12. Dat woord "Wie de Here Jezus heeft, heeft het leven. Wie Hem niet heeft, heeft het leven niet", is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Je moet de Heiland hebben om het eeuwige leven te kunnen bezitten.

En mijn vraag is: heb jij de Here Jezus? God heeft Hem aan deze wereld gegeven - zie Joh. 3:16. En gegeven zijn is één ding, maar het aanvaarden, het gegevene aannemen is een ander ding. En wij moeten allemaal begrijpen wat in vele kerken nog altijd wordt voorgelezen: Zoals in alle verbonden twee delen zijn begrepen, zo moet het voor u vast staan, dat God heeft gegeven en dat jij dat moet aannemen.

Ik wens jou heel veel zegen toe bij het overdenken van het bovenstaande en dat jij zult gaan naar de Here Jezus en Hem zult aannemen.

Nol Esmeijer