Josh McDowell: Advocaat van het geloof

Feike ter Velde • 88 - 2012 • Uitgave: 25
De verdediging van het christelijk geloof is in onze tijd belangrijker dan ooit. Dit moet gebeuren op alle niveaus in de samenleving. De intellectuele bestrijding van het christelijk geloof geschiedt door mensen als Richard Dawkins, die alle internationale podia haalt. Bij de gewone man in de straat geschiedt de bestrijding van het geloof door vooroordeel en onwetendheid. Josh McDowell durft zijn mond open te doen.

In de jaren ’70 en ’80 werd het een bestseller: ‘Meer dan een timmerman’ (vijftienmiljoen exemplaren in vijfentachtig talen). Een boekje in pocketformaat, dat veel jonge mensen hielp vast te houden aan het geloof van hun ouders. De wereld stond bijna op z’n kop door vernieuwing en verandering op bijna alle gebieden van het leven. Jonge mensen konden niet zomaar aannemen wat hun ouders geloofden en daarom haakten velen af en verlieten de kerk. Anderen vluchtten in ongrijpbare vage religieuze stromingen die vanuit het Oosten het Westen overspoelden. Langzaam drong de overtuiging door dat er geen absolute waarheid meer bestond. De grond onder het christelijke geloof werd weggeslagen. Intellectuele antwoorden waren er niet.

Rationele onderbouwing
Josh McDowell (1939) groeide op in een gezin waarvan de vader lange tijd leed aan alcoholverslaving. Josh was een van de vijf kinderen. Hij besloot tijdens zijn universitaire studie in Michigan zijn bijdrage te leveren aan de bestrijding van het christelijk geloof door het zijn historiciteit te ontnemen. Hij wilde eerst bewijzen dat Jezus niet uit de dood was opgestaan, maar dat werkte anders uit. In plaats van bewijzen tégen dat geloof vond hij overtuigende bewijzen ervóór. Hij ruilde zijn agnostische overtuiging – je kunt nooit weten of God bestaat of niet – in voor een bewust geloof in de God van de Bijbel en in Jezus Christus, de Heiland der wereld. Hij studeerde theologie, eerst aan de Wheaton Universiteit (Illinois) en daarna aan de Biola Universiteit (Californië).
Josh McDowell groeide uit tot een van de bekendste apologeten in de Verenigde Staten. Hij organiseerde cursussen, schreef boeken en voerde discussies met studenten en professoren over de historische feiten van de Bijbel en de rationele onderbouwing van het christelijk geloof, de houdbaarheid van de scheppingsgegevens zoals beschreven in Genesis en de Godheid van Jezus Christus. Geen zee is hem te hoog als het gaat om de verdediging van de waarheid van heel de Bijbel. Hij wijst de vijanden aan, ontmaskert ze en zet daar de waarheid van de Schrift tegenover. Hij is de moeite waard om bestreden te worden in allerlei geschriften uit de hoek van de vijanden van het geloof. Hij wordt weggezet als onbenul door mensen die van het christelijk geloof eerst een karikatuur maken om het vervolgens te bestrijden. In zijn ‘mission statement’ – een korte samenvatting van wat zijn bediening inhoudt lezen we dat:
• de hele wereld moet horen dat Jezus God is;
• de Bijbel wáár is;
• God met bewogenheid zoekt naar een relatie met elk mens;
• het christelijk geloof relevant is en betrouwbaar en relationeel.
Hij rust christenen toe met antwoorden op vragen als ‘Wat geloven wij’, ‘Waarom is dat wáár’ en ‘Hoe kunnen we als christenen leven in deze wereld’?

Zomaar een idee
Josh McDowell is een gedreven christen, die ons duidelijk maakt dat bij de Bijbelse gegevens ook bewijs dient te worden geleverd van de waarheden van de Bijbel. Hij schreef twee dikke boeken met bewijsvoering. Helaas zijn die boeken nooit in het Nederlands uitgekomen. Hij laat zien hoe de Bijbel zelf de bewijsvoering in grote hoeveelheden geeft, bijvoorbeeld als het gaat om het historische feit van de opstanding van Jezus uit de dood. De getuigenissen van de apostelen, hun verandering ná de opstanding en hun onderwijs over de opstanding en de betekenis ervan voor ons, zijn indrukwekkende geschriften van Josh McDowell. Daarnaast de buiten-Bijbelse auteurs in de vroege kerk die getuigden van de betrouwbaarheid van Schriften.
De opstanding van Christus is de basis van heel ons geloof. Er is geen vergeving van zonden als Jezus niet is opgewekt. Paulus spreekt over een samenkomst van meer dan vijfhonderd mensen waar Jezus levend verscheen ná Zijn opstanding. Gelovigen uit de vroege kerk hebben hun leven gegeven voor de waarheid van de opstanding van Jezus! Niemand zou dat doen voor een sprookje, een leugen of voor zomaar een idee.

De vijandschap
Er zijn serieuze theologen, ook in ons land, die stellen dat de mensen die beweren Jezus te hebben gezien na Zijn opstanding iets hadden van een hallucinatie of hebben gedroomd (dr. H. Kuitert). Er zijn er ook die beweren dat de apostel Paulus op weg naar Damascus zoiets had als een epileptische aanval, waardoor hij dingen zag en hoorde die er helemaal niet waren (dr. D. Swaab). En zo staat ons geloof vandaag onder grote druk. Josh McDowell is een van de mensen in de wereldwijde kerk die zijn stem durft te verheffen tegen de onfrisse bejegeningen uit de wereld van het ongeloof.
Niemand kan echter om de historische feiten heen zoals die in het Nieuwe Testament zijn opgetekend en bewaard gebleven! Een hoogleraar Nieuwe Testament zei eens: “Als het Nieuwe Testament een verzameling wereldse geschriften zou zijn zou niemand twijfelen aan het waarheidsgehalte ervan.”

Josh MacDowell heeft honderden uren studie gewijd aan het onderzoek van de historische feiten van de opstanding van Christus. Al dat werk heeft tot twee dikke boeken van zijn hand geleid: ‘Evidence that demand a verdict’ – Bewijs dat een uitspraak vereist. De bewijsvoering is daar, nu moet de lezer zelf, zoals een rechter bij de bewijsvoering van een misdaad moet doen, een uitspraak formuleren.
Vandaag dient ons geloof opnieuw te worden verdedigd met krachtige argumenten, in de eerste plaats (!) vanuit de Schrift zelf, maar ook met buiten-Bijbelse getuigenissen. De Bijbel kan zichzelf goed verdedigen – het is het Woord van God. Maar mensen dienen de Bijbel ook in deze eeuw stem te geven. De Bijbel moet verkondigd worden in de kracht van de Geest. Josh McDowell doet dat als geen ander, vurig van Geest, gepassioneerd en vooral Bijbelgetrouw! Als hij studenten en professoren de bewijsvoering heeft voorgelegd vraagt hij altijd: Waar sta je nu? Kies dan heden wie je dienen zult!

Feike ter Velde