Joseph Shulam: profeet in Israël

Feike ter Velde • 89 - 2013 • Uitgave: 23
Joseph Shulam is een Bulgaarse Jood, geboren in 1946. Twee jaar later emigreerde het gezin naar, toen nog, Palestina, dat in mei 1948 Israël werd. Joseph groeide op in Jeruzalem, ongelovig en antireligieus. Nu is hij theoloog en Bijbelleraar in Israël én zendt hij wekelijks radioboodschappen uit in het Hebreeuws over heel het Midden-Oosten, inclusief Israël, via Trans World Radio. Zijn werk moet worden gesteund door giften van christenen.
‘Wij willen Jeshua Messiah, de Joodse Jezus verkondigen aan het Joodse volk. Steeds meer rabbijnen willen meer van Jeshua Messiah leren kennen en er komen steeds nieuwe boeken uit over Jeshua, de Joodse Jezus, in het Hebreeuws.’


Later hoorde Joseph dat alle Joodse burgers van Bulgarije, dat waren er ongeveer achtenveertigduizend, de oorlogsjaren hebben overleefd. Dat kwam door de moedige houding van koning Boris III, die wel pro-Duits was, maar de oorlog buiten zijn land wilde houden. Wel trok het Duitse leger door Bulgarije naar Griekenland, maar ze lieten de Bulgaarse Joden ongemoeid. In 1941 mochten Bulgaarse Joden die dat wilden naar het buitenland vertrekken. “Dat is onze redding geweest,” zegt Joseph Shulam.

Joodse geschiedenis
“Ik studeerde eerst in Israël, aan de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem, ook nog een aantal jaren aan een orthodoxe rabbijnse school en toen ook nog aan een Amerikaanse universiteit. Mijn familie is oorspronkelijk Sefardisch, dat is afkomstig uit Spanje. De Europese Joden worden Askanasische Joden genoemd. In Spanje moesten alle Joden zich in de 15e eeuw verplicht bekeren tot de Rooms-katholieke kerk, dat had de paus van Rome bevolen. Enkele honderdduizenden zijn toen naar Portugal gevlucht, maar ook daar kwam in 1497 het pauselijke bevel tot koning Immanuel I dat alle Joden zich op één dag moesten bekeren tot het katholieke geloof. De koning had het bevel gekregen om zich te ontdoen van alle Joden in zijn land. Wegzenden op schepen kon niet, omdat ze officieel als Portugese burgers stonden ingeschreven. Toen heeft de paus dit erop gevonden.
De geschiedenis heeft me altijd geboeid. Toen ik op de middelbare school zat in Israël, ergens in de hoogste klas, moesten we een studieopdracht inleveren die voor dat hele studiejaar zou gelden. De leraar, een Joodse leraar, gaf mij en nog twee andere studenten de opdracht te onderzoeken hoe het christendom ooit was begonnen. Je moet weten dat het Nieuwe Testament in Israël behoorlijk intensief wordt gelezen en bestudeerd. Door de Joden! Maar je moet niet denken dat de Joden dan direct ook tot het christelijk geloof overgaan.
Ik begon met wat boeken te lezen over en van christelijke theologen. Maar de leraar gaf mij ook de opdracht in het Nieuwe Testament zelf te lezen, met name het Evangelie van Matteüs en de eerste tien hoofdstukken van het boek Handelingen. Ik stond eigenlijk totaal verbaasd toen ik dat had gelezen. Ik kon daar namelijk niets christelijks in vinden, in die hoofdstukken van het Nieuwe Testament. Ik las verder en ook andere boeken van het NT. Ik kon daar nog steeds niets christelijks in vinden. Het ging over de Joden, over het land Israël. Dit is Joodse geschiedenis! Jezus heeft het land Israël nooit verlaten om andere land te bezoeken! Hij sprak over allerlei Joodse zaken, zoals de Shabbat en hoe men zich moest gedragen, over de Joodse feesten en Hij stierf als de Koning der Joden.

Een Joodse held
Dat raakte mijn tienerhart heel diep! Ik zag in Jezus een Joodse held! Ik ging naar de leraar. Ik had nog nooit een christen ontmoet of gesproken. De leraar zei dat Jezus en Zijn discipelen hele goede Joden waren. Later is het christendom in verwarring geraakt en is het op andere wegen terechtgekomen. Deze leraar gaf mij nog meer Hebreeuwse boeken te lezen over het NT, over de vroege kerk en over Jezus en Zijn discipelen. In diezelfde tijd ontmoette ik twee Amerikaanse zendelingen in Israël. Zij legde mij meer uit over Jeshua en zeiden: “Of hij was een aartsleugenaar, of Hij is de Messias van Israël en de Waarheid zelf!” Ik heb maandenlang in mijzelf geworsteld over antwoorden op veel vragen. Lezen, nachten lang en kwam tot de volle zekerheid: Jeshua is de Messias van Israël! Ik was toen zeventien jaar en ik werd een gelovige. Maar ik moest onmiddellijk mijn ouderlijk huis verlaten. Ik heb de middelbare school afgemaakt in Amerika, waar ik toen naartoe ben verhuisd. Nadat ik terugkwam in Israël ging ik archeologie studeren aan de Hebreeuwse Universiteit en daarna heb ik chemie gestudeerd.

Roeping van de God van Israël
Ik ging in Amerika in het begin het liefst naar zwarte kerken. Daar voelde ik me beter thuis dan in de georganiseerde blanke kerken. De zwarte voorganger daar vroeg wat ik wilde worden. Ik zei dat ik een prediker wilde worden. Hij zei dat als ik dat zou kunnen vermijden, dat ik dat dan zeker zou moeten doen. Het is zwaar werk, je hebt er een roeping van God voor nodig. Het is geen beroep, het is een roeping. Nou, die roeping heb ik gekregen van de God van Israël! Er komen de laatste tijd steeds meer boeken uit over Jezus, wij zeggen liever Jeshua, omdat dat Zijn Hebreeuwse naam is. Jezus is de Griekse vertaling ervan. Jeshua is deel van onze Joodse identiteit. Jeshua is veel in de gedachte van de Joden.
Nu werken wij in een grotere organisatie, die ooit is begonnen als huisgroepje, een soort huisgemeente. Onze organisatie heet Netivyah en is gevestigd in Jeruzalem. We zijn bezig een nieuw gebouw te bouwen. Het is altijd moeilijk om de financiën bij elkaar te schrapen. Dat is voor ons allen een gebedszaak. Er zijn ook fanatieke orthodoxe Joden die vernielingen aanrichten. Dat is heel verdrietig en moeilijk in de rechtstaat Israël, die vrijheid van godsdienst kent. Deze mensen, een heel kleine minderheid, denkt daar anders over. Kortgeleden klodderden ze een kruis op de buitenmuur met daaronder ‘Stop’. Iedereen die meer informatie over ons wenst, kan ons op YouTube en op FaceBook te vinden.

De radio is hun kerk
Door mijn vele reizen over de wereld hebben we overal gebedspartners die voor Israël en voor onze bediening bidden. Elke woensdagavond mogen we het Evangelie uitzenden in de Hebreeuwse taal voor Israël en heel het Midden-Oosten. Veel Arabieren spreken of verstaan ook Hebreeuws. Velen hebben geen kerk, maar zijn wel tot geloof gekomen. De radio is hun kerk, op woensdagavond. Allemaal dankzij Trans World Radio, dat in Nederland ook een kantoor heeft, in Barneveld, in het kasteel daar!
Mijn hele familie is tot geloof gekomen, ook mijn ouders! De God van Israël is waarlijk wonderbaar en Jeshua is de Joodse Messias, die veel christenen nog niet kennen. God heeft Zijn volk niet verstoten!

Feike ter Velde