Johannes de Heer-koor: Evangeliseren als hoofddoel

Joël Oosterhagen • 93 - 2017 • Uitgave: Joh. de Hee
“Als we 150 aanmeldingen halen, kan het doorgaan.” Met deze insteek startten Wim en Wilbert Magré in 2015 het Groot Nederlands Johannes de Heer koor. Dat het een groot succes zou worden, hadden vader en zoon nooit gedacht.

“We kregen vorig jaar zoveel leuke en positieve reacties van zowel koorleden als concertbezoekers, dat we besloten om weer door te gaan,” laat Wilbert weten. Met ruim 700 zangers en zangeressen is het Johannes de Heer-koor uniek te noemen. Volgens Wim en Wilbert is het misschien wel het grootste projectkoor van Nederland. De populariteit ervan blijft hen fascineren. “In het eerste jaar hadden we een stop gezet bij 600 aanmeldingen. Anders waren het aantal inschrijvingen wel duizend geweest,” vertelt Wim enthousiast. Maar dit jaar is de ledenstop ingezet bij 700 aanmeldingen omdat het anders niet past in de kerken. Binnen enkele weken werd dit aantal al bereikt.

Geliefd
Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat Johannes de Heer geboren werd. De evangelist is naast oprichter van Het Zoeklicht vooral bekend van zijn blauwe bundel. De liederen die hij schreef zijn vandaag de dag nog altijd geliefd. Reden genoeg om een projectkoor te starten rondom zijn liederen. Wim: “De liederen hebben een bepaalde inhoud met een diepe betekenis en dat spreekt mij aan. Altijd is het weer een oproep, zoals bijvoorbeeld de tekst ‘Jezus wacht op u’. Dat betekent niet dat het vrijblijvend is. De teksten hebben diepgang. Misschien vinden mensen het te ver gaan als het gaat over Jezus’ bloed, maar dat is wel de essentie van het geloof.”

Kwartier
Het uitzoeken van de liederen ging gemakkelijk door even in de bundel te bladeren. “Samen met Wilbert keken we allereerst naar de bekendheid van de melodie. Ook hebben we alleen de originele liederen gebruikt.” Binnen een kwartier hadden vader en zoon een twaalftal liederen gekozen waaronder ‘Hij die rustig en stil’, ‘Geef de Heiland ’t roer in handen’ en ‘U zij de glorie’.
Om het mooiste lied te kiezen, vindt Wim lastig. Toch noemt hij ‘Rots waarop wij bouwen’ als favoriet. “Dat komt door de prachtige melodie die je niet veel hoort. Daarom is het een beetje een onbekende.” Ook Wilbert vindt het lastig om te kiezen. “Maar als ik er één moet nemen dan is dat het lied ‘Blijf met mij, Heer’ dat we vorig jaar ook zongen en er dit jaar is ingebleven. Dit zongen we steeds als afsluiting van het concert met bij het laatste couplet massale samenzang erbij. Dit maakte een diepe indruk op mij en ik denk ook wel bij veel koorleden en concertbezoekers.”

Vaart erin
Begin dit jaar werd er weer op acht plekken door heel het land in groepen geoefend om uiteindelijk als groot samengesteld koor vier concerten te geven. Wilbert repeteerde in zes regio’s en Wim in de andere twee. Na slechts drie repetities van anderhalf uur moesten de zangers de liederen kennen in hun eigen partij. Wim: “Om te oefenen heb ik alle zangpartijen zelf ingezongen en opgenomen zodat iedereen dit thuis kon beluisteren.”
Wim schreef de arrangementen op papier en Wilbert bracht ze in de computer. Daarnaast moest Wim ook zelf de muziek schrijven voor vierstemmigheid. “Dit kon ik niet uit de bundel overnemen, omdat daar alleen de ‘gewone’ melodie in staat. De setting heb ik simpel gehouden zodat we niet eindeloos hoefden te oefenen. En vanwege de korte tijd hielden we tijdens de repetities de vaart erin.”

De zee
De tweede editie staat in het teken van de zee. In de bundel van Johannes de Heer gaan veel liederen over water, zee, schepen of havens. Omdat dit het tweede jaar is, wilden Wim en Wilbert iets nieuws brengen voor de koorleden. “We kwamen op het idee om naar Parijs te gaan omdat het in Nederland lastig kerken te vinden is waar je zo een groot koor kwijt kunt. Laat staan ook nog publiek”, aldus Wilbert. Tijdens de driedaagse reis zingt het koor onder meer in de Notre Dame.

Duidelijk doel
De twee hebben een duidelijk doel voor ogen wat zij met dit projectkoor willen bereiken. “Het evangelie brengen is in principe het hoofddoel. Het is het waard om de liederen van Johannes de Heer onder de aandacht te brengen vanwege de inhoud”, vindt Wim. “Hij was een bijzondere en eenvoudige man en ik bewonder hoe hij het voor elkaar kreeg om deze liederen te maken.”

Ook voor 2018 zijn ze al weer bezig. Koorleden voor dat seizoen kunnen zich dan vanaf zaterdag 1 juli 2017 aanmelden via www.johannesdeheerkoor.nl. Als tip geeft Wilbert mee om deze datum alvast in de agenda te schrijven. “Wil je graag meezingen, wees er dan snel bij want net als de vorige keren zaten we al snel vol.”

Joël Oosterhagen