Jezus zien kan alleen met een open Bijbel

ds. Theo Niemeijer • 93 - 2017 • Uitgave: 19
In Lucas 24:16 lezen we dat de ogen van de Emmaüsgangers voor de Here Jezus gesloten waren en dat hun ogen pas bij het ‘breken van het brood’ geopend werden en ze de Here Jezus herkenden. Waarom werden hun ogen gesloten? Heeft dit te maken met de bedekking die over een gedeelte van het Joodse volk ligt? (H. K. te @)

Antwoord:
In vers 25 vinden we een mogelijk antwoord op de eerste vraag: ‘O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft alles wat de profeten gesproken hebben!’ Ze moesten niet in de eerste plaats hun eigen ogen, maar Gods profeten geloven. De Here Jezus opende voor hen de Bijbel, te beginnen bij de Thora, vervolgens de profetische boeken en ten slotte ook nog de Geschriften (waaronder de geschiedenisboeken en de Psalmen) (vers 27). Vanuit de Bijbel liet Hij hen zien wie de Here Jezus was. Pas daarna werden hun ogen geopend, zodat ze Hem herkenden. Zo leerde de Here Jezus aan Thomas dat het zalig is niet te zien en toch te geloven (Johannes 20:29)! Wij geloven, niet omdat wij Hem zien, maar omdat we in Zijn Woord geloven. Straks zullen we Hem zien. Petrus zegt het zo duidelijk: ‘Hem hebt gij lief, zonder Hem gezien te hebben; in Hem gelooft gij, zonder Hem thans te zien’ (1 Petrus 1:8). Bij Zijn wederkomst zal alles wat in Zijn Woord staat zichtbaar worden en zullen we Hem zien zoals Hij is.
Velen willen de Here Jezus zien, leren kennen en met Hem een relatie hebben, zonder de Bijbel te openen, te lezen en te bestuderen! Ook in onze tijd willen veel christenen de Here Jezus ‘zien’ zonder daarbij de Bijbel te openen. Het zou wel eens het geval kunnen zijn, dat velen hierdoor een verkeerde Christus leren kennen en niet zullen beseffen dat ze met de antichrist te maken krijgen!
Wat de tweede vraag betreft, weten we inderdaad dat over velen van het Joodse volk een bedekking ligt en dat hun ogen pas geopend zullen worden wanneer de Here Jezus zal wederkomen. Dan zullen ze Hem zien, die zij doorstoken hebben (Zacharia 12:10) en zal het Joodse volk als geheel tot het geloof in de Here Jezus komen. Hierin is Thomas nog meer een beeld van het ongelovige Joodse volk dat pas tot geloof komt wanneer zij, net zoals Thomas het zei, eerst Hem zullen zien, voordat zij tot het geloof zullen komen.


Mijn schoonmoeder (77) is drie jaar geleden weduwe geworden. Ze heeft nu een, negen jaar jongere, man leren. Er is min of meer sprake van en soort ‘zorgrelatie’, waarin deze man voor mijn schoonmoeder zorg draagt. Ze wonen bijna 100 km bij elkaar vandaan, wat op praktische bezwaren stuit. Hertrouwen is problematisch, omdat hierbij een groot gedeelte van het inkomen en weduwepensioen wegvalt. De voorganger van onze gemeente vindt dat samen onder één dak wonen niet kan en zal een eventueel huwelijk dat hier uit voortkomt niet inzegenen. Mijn vraag is: Wanneer is men gehuwd in de ogen van God? Ik lees nergens welke ceremonie eraan vooraf gaat. Hoe denkt u hierover? (M. P. te S. en E. T. te @)

Antwoord:
Hoe de huwelijksceremonie in de tijd van de Bijbel er uit gezien heeft is niet helemaal bekend, maar dat deze er was is wel duidelijk. In de Bijbel lezen we over het huwelijk van Isaäk met Rebekka, Jakob met Lea/Rachel, Simson met zijn Filistijnse vrouw en in het Nieuwe Testament Jozef met Maria. Natuurlijk zullen er in de loop der tijden veel veranderingen geweest zijn, maar er is altijd sprake van een feest en ceremonie. Vaak was het een feest dat enkele dagen telde, maar na dit feest waren man en vrouw officieel getrouwd en iedereen wist daarna dat deze vrouw en deze man door het huwelijk voor altijd aan elkaar verbonden waren.
In ieder geval was het voor Jozef en Maria duidelijk dat onder één dak samenwonen pas aan de orde kwam ná het huwelijk (Matteüs 1:18) en de seksuele omgang ook tijdens hun verloving nog niet had plaatsgevonden (Lucas 1:34). In Hebreeën 13:4 lezen we: ‘Het huwelijk zij in ere bij allen en het bed onbezoedeld, want hoereerders en echtbrekers zal God oordelen.’
We minachten de inzetting van het huwelijk door ongehuwd samen te leven en daarmee het huwelijk aan de kant te schuiven! Natuurlijk wordt dit in de wereld als heel normaal gezien en is het juist abnormaal om te trouwen zonder eerst samengewoond te hebben en seksuele gemeenschap met elkaar gehad te hebben. Onze samenleving is heel ver afgedreven van Gods oorspronkelijke plan met het huwelijk, dat Hij Zelf ingesteld heeft toen Hij Adam en Eva bij elkaar bracht.
Inderdaad, de huidige maatschappij maakt het voor jonge, maar dus ook voor oudere mensen steeds moeilijker om eerst te trouwen en daarna pas samen te wonen. Jongelui hebben vaak te weinig financiën om een dure bruiloft te kunnen bekostigen en zijn dan al gauw geneigd om eerst samen te wonen, geld te verdienen en pas daarna te trouwen. Onlangs zag ik een bruiloft, waarbij een jongetje van zo’n zes jaar naar me toekwam om te zeggen dat papa en mama gaan trouwen! De wereld op z’n kop!
Ongehuwd samenwonen opent de deur voor hoererij en plaatst de liefde tussen man en vrouw op een vrijblijvend en onzeker fundament. Wanneer men bereid is om in de relatie tussen man en vrouw de Bijbelse weg te volgen, dan zal de Here ook de weg wijzen en openen voor een huwelijk zoals de Bijbel bedoeld heeft.


Wat zal uiteindelijk de bestemming zijn bij de opstanding van alle omgekomen Joden tijdens de oorlogen en daarna? (M. P. te @)

Antwoord:
Het is maar goed dat wij hier niet over hoeven te oordelen. Hij die over Jeruzalem geweend heeft is Dezelfde aan wie de Vader het gehele oordeel overgegeven heeft (Johannes 5:22). Hoe het oordeel over de Joden, die om ons behoud een geestelijke bedekking hadden, zich zal voltrekken, weet ik niet. Wel weet ik dat Hij zonder aanzien des persoons zal oordelen en Zijn oordeel rechtvaardig zal zijn. Het lijkt me dan ook niet gepast om hier zomaar een antwoord op te geven. Met een gerust hart leg ik dit in de handen van de God van Israël!


Hoe kan de opname van de gemeente samengaan met onze verwachting van de wederkomst van de Here Jezus op aarde? (O. H. te U.)

Antwoord:
Als gemeente kijken we uit naar de komst van de Here Jezus voor de gemeente, waarbij Hij Zijn gemeente van de aarde wegneemt en haar naar het huis van de Vader voert om zo voor altijd bij Hem te zijn. Hierbij worden Bruidegom en Bruid (Christus en de gemeente) verenigd, of ook wel het Hoofd en het lichaam van de gemeente samengevoegd.
Bij de wederkomst van de Here Jezus op aarde komt de verheerlijkte gemeente met Hem terug op aarde voor de vestiging van het Messiaanse Vrederijk, waarbij wij als gemeente met Hem over de aarde zullen regeren. Tussen de komst van de Here Jezus voor Zijn gemeente en Zijn wederkomst met de gemeente op aarde ligt een periode van zeven jaar die wij kennen als de periode van de grote verdrukking, waarin de antichrist over de aarde zal regeren, maar waarin ook het volk Israël zich zal bekeren tot het geloof in de Here Jezus zal komen. Tijdens dit vrederijk zal Israël tot zegen voor de gehele wereld zijn en uitgaan om te verkondigen dat de Here Jezus koning in Jeruzalem is.

Theo Niemeijer