Jezus kwam zoals aangekondigd

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 20
"En plotseling was er bij de engel een grote hemelse legermacht, die God loofde, zeggende: Ere zij God in den hoge, en vrede op aarde bij mensen des welbehagens".

Eeuwen tevoren wordt de Messias aangekondigd door de profeten van Israël. De kring wordt steeds kleiner, de profetie steeds nauwkeuriger.

Als we het 'Stille Nacht' zint gen, of het lied over de herders in Efrata's velden, dan bezingen we de geboorte van Jezus Christus in Bethlehem. Het was geen toeval dat Hij in Bethlehem werd geboren. Hij werd ook niet geboren in Bethlehem omdat zijn ouders daar woonden. Die woonden namelijk in Nazareth, dat in het noorden van Israël ligt, in Galilea. Toch werd Hij in Bethlehem geboren. Er was namelijk een wet uitgevaardigd door de Romeinen - de bezetters van Israël in die dagen - dat iedereen naar de stad van de eigen voorouders moest gaan, zodat er een volkstelling kon plaatsvinden. Zowel Jozef als Maria, de moeder van Jezus, kwamen oorspronkelijk uit Bethlehem dus moesten ook zij naar hun eigen plaats van herkomst. Toen ze daar waren werd de Here Jezus Christus geboren. Sindsdien is dat kleine stadje Bethlehem nu al tweeduizend jaar wereldberoemd.

Wat een wonderlijke gang van zaken. Bethlehem is genoemd in het Oude Testament, eeuwen tevoren. Daar zou de Messias van Israël geboren worden. Dat wist iedereen die met de boeken van Israëls profeten bekend was. Zéker ook de theologen van die tijd, de zogenaamde 'Schriftgeleerden'. Zij wisten het precies:

Zij zeiden (desgevraagd - ftv) tot koning Herodes: "…te Bethlehem in Judea, want aldus staat geschreven door de profeet: en gij, Bethlehem, land van Juda, zijt geenszins de minste onder de leiders van Juda, want uit u zal een leidsman voortkomen, die mijn volk Israël weiden zal."

Bij de geboorte van Jezus Christus in Bethlehem ging dus een eeuwenoude profetie (van de profeet Micha) in vervulling. Jezus kwam zoals Hij ver te voren was aangekondigd!

Dat is het mooie van de Bijbel en de profetie. Niet alleen is het wáár, we zien het ook voor onze ogen gebeuren. In de Bijbel zijn veel meer aankondigingen van de komst van Jezus Christus. Al in het Paradijs - toen de mens, Adam en Eva - in zonde viel, werd de Verlosser aangekondigd. Niet altijd zou de mensheid zuchten onder de heerschappij van de grote verleider en tegenstander, de duivel. Hij zou komen: de Messias. Hij werd toen al beloofd als 'het zaad van de vrouw'. Er staat niet dat Hij uit 'het zaad van de man zal zijn, waaruit ieder mens op aarde voortkomt, nee, wonderlijk genoeg staat er 'het zaad van de vrouw' (Gen.3:15) – dat zal de kop van de slang eens vermorzelen.

Dan komt er een voortgaande profetie in de eeuwen die dan volgen. Steeds weer wordt de Messias, de Verlosser, aangekondigd. "En met uw nageslacht - andere vertalingen zeggen: uw zaad - zullen alle volken der aarde gezegend worden" (Gen.22:18). Hier is de kring al veel kleiner getrokken. In het Paradijs werd 'de vrouw’ aangewezen. Maar at kon elke vrouw zijn uit welk volk dan ook. Maar hier gaat het om een vrouw uit een bepaald volk, n.l. uit het nageslacht van Abraham, dat is het volk Israël.

Veel later profeteert Jacob, een kleinzoon van Abraham, dat de Verlosser uit de stam van Juda zal komen (Gen 49:10). Weer is de kring om de komende Messias kleiner geworden.

Maar nog is het niet genoeg. Niet precies genoeg. De Here wil Zijn Woord nog nauwkeuriger laten zeggen waar de komende Messias ter wereld zal komen. Niet alleen uit het Joodse volk, niet alleen uit de stam van Juda, maar-en daarmee wordt de kring weer een stukje kleiner - in het huis van koning David (2 Sam. 7:12.13). Eeuwen later komt dan de profetie over Bethlehem. Ook was er al geprofeteerd: "Zie, een maagd zal zwanger worden" (Jes.
7:14).

Wat een nauwkeurige aanduiding, eeuwen tevoren. En zoals Hij werd aangekondigd zo is Hij gekomen. Uit het menselijk ras, uit het volk Israël, uit de stam van Juda, uit het huis van David, in de plaats Bethlehem en uit de maagd, die Mirjam, dat is Maria zou heten.

Zoals Hij werd aangekondigd zó kwam Hij. Maar... Kerstfeest is niet alleen het gedenken van Zijn komst. Het is ook profetie over Zijn tweede komen. Want Hij komt nog een keer naar deze aarde. En ook die wederkomst is precies beschreven door de profeten en de apostelen en door de Heiland Zelf.

Niemand kón zeggen: We wisten het niet en niemand kern zeggen: we weten het niet. Want Hij is de Christus der Schriften, niet alleen in Zijn eerste komen, ook in Zijn Wederkomst. 0, wat een dag zal dat zijn, als Hij straks komt.

Alle tekenen onzer dagen zeggen ons: Zijn komst genaakt!

Feike ter Velde