Jezus, een inspirerend mens

Frits Boekhoff • 91 - 2015 • Uitgave: 4
Op vrijdag 6 februari verscheen in de kiosken en boekwinkels de glossy over Jezus. Arthur Japin, hoofdredacteur van deze glossy, schrijft: ‘Ik ben niet gelovig. Niet meer. Het zou dus niet in mij opkomen een blad over Jezus te kopen. Laat staan dat ik op het idee zou zijn gekomen er een te maken. En toch, toen het me gevraagd werd, riep ik meteen “Ja”.’

Het blad opent duidelijk. Veel beroemdheden kregen hun eigen glossy, maar de bekendste persoon op aarde nog nooit, Jezus. Daar is dan nu in voorzien.

Met respect
Ik moet zeggen dat de glossy prachtig is vormgegeven. Het leest makkelijk met artikelen over muziek, mode, vergeving, koken, tattoos en dat steeds in relatie tot Jezus. De glossy beschrijft Jezus als een bijzonder mens, inspirerend ook. Jezus is ook liefdevol, daarom dat de hoofdredacteur schrijft: ‘Als God en liefde dezelfde zijn, dan ben ik erg religieus.’
Verder staan er in de glossy beschrijvingen van de feitelijke en lichamelijke omstandigheden die bij een kruisiging plaats vonden. De verschillende wereldgodsdiensten worden naast elkaar gezet. Over het algemeen wordt er met respect geschreven. Vooral als je bedenkt dat hier een ongelovige hoofdredacteur aan het werk is geweest.

Glossy is net als sommige kerken
Een Bijbelse Jezus wordt in de glossy niet verkondigd. Niets over Zijn lijden en sterven voor onze zonden, geen opstanding! Niet dat Jezus de Zoon van God is! En daar wringt de schoen. Want de Bijbelse Jezus wordt in de glossy niet verkondigd.
Helaas is ook in sommige kerken geen plaats voor de Bijbelse Jezus. Niet voor niets wordt op dit moment de Duitse dominee Olaf Latzel uit Bremen door de officier van justitie aangeklaagd. Zijn vergrijp? Op 18 januari waarschuwde hij in een preek dat christenen de verschillen tussen het christendom en de islam niet moeten uitwissen. En het grote verschil is nu eenmaal de Bijbelse Jezus. Hij Die is opgestaan en de Zoon van God is. Zijn kerkenraad steunde hem niet en zegt dat hier haat wordt gepredikt.

Voor Hem is geen plaats
Jezus is voor de wereld een bijzonder inspirerend mens van vlees en bloed. De Bijbelse Jezus als Zoon van God, daarvan zegt men: “Weg met Hem.” En het trieste is dat een gedeelte van de kerk hierin meegaat. De Bijbelse Jezus moet weg om ruimte te maken voor de komende wereldreligie en daarin is voor Hem geen plaats.

Frits Boekhoff