Jezus... de terugkomende Zoon van God

ds. Theo Niemeijer • 89 - 2013 • Uitgave: 7
‘Ik heb vurig begeerd dit Pascha met u te eten, eer Ik lijd. Want Ik zeg u, dat Ik het voorzeker niet meer eten zal, voordat het vervuld is in het koninkrijk Gods... Ik zeg u, dat Ik voorzeker niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken zal, voordat het koninkrijk Gods gekomen is’ (uit Lucas 22:15-18)

Het laatste Pascha
Voor de Here Jezus was het Zijn laatste Pascha toen Hij, vlak voor Zijn gevangenneming, met Zijn apostelen samenkwam om het Pascha te eten. Het Pascha mocht tussen twee avonden gegeten worden, vanaf de avondschemering van de 13e van de maand Nisan tot de avondschemering van de 14e. Ze hadden dus 24 uur de tijd om het feestmaal te eten. Om drie uur ’s middags van de 14e Nisan stierf de Here Jezus aan het kruis, waarna de Joden nog zo’n drie uur de tijd hadden om vóór de avondschemerig het Pascha te kunnen eten.
De Here Jezus wilde dit Pascha met Zijn apostelen eten vóór het lijden aan het kruis. Hij had er naar verlangd, had het begeerd om met Zijn apostelen samen te komen om hen te vertellen dat dit Pascha in Hem vervuld zou worden. Hij was het ware Paaslam dat de zonden van de gehele wereld op Zich zou nemen (Johannes 1:29). Precies op die dag waarop voor vele Joden het paaslam geslacht werd, hebben ze de Here Jezus aan het kruis genageld, waarmee de Here Jezus de zonde, de straf, ja, de schuld van de wereld op Zich nam.
Hij was het volmaakte lam, zonder enig gebrek zoals in Exodus 12:5 voorgeschreven werd. De Joden konden geen enkele beschuldiging tegen Hem inbrengen, Pilatus vond geen enkele schuld in Hem en Judas schreeuwde het in zijn wanhoop uit dat hij onschuldig bloed verraden had! Alleen een volmaakt offer kon volkomen vergeving brengen, alleen de Here Jezus! Zo heeft Hij ook onze zonden en onze schuld op Zich genomen en de straf gedragen die wij verdiend hadden. Heeft u Hem daar al eens persoonlijk voor bedankt?

Het Pascha vervuld
Het Pascha, dat in Exodus voor het eerst gevierd werd, was de inleiding tot de uittocht van Israël uit de gevangenschap in Egypte. Vele honderden jaren waren de Israëlieten de slaven van dit machtige volk. Met dit Pascha kwam het moment van hun bevrijding en rekende de Here af met de macht van Egypte, maar ook met de afgoden die dit volk diende. Zou dit Pascha hen nu ook van de Romeinse overheersers kunnen bevrijden? Zou nu eindelijk het koningschap van Israël hersteld worden? Zou er nu weer iemand op de troon van David komen te zitten? Zou dit laatste Pascha nu uiteindelijk daartoe leiden? Het Joodse volk had deze wens kenbaar gemaakt bij de intocht van de Here Jezus in Jeruzalem. We lezen in Johannes 12:19 dat de Farizeeën er geen raad meer mee wisten en tot de conclusie kwamen dat de gehele wereld Hem na liep! De populariteit van de Here Jezus had toen absoluut zijn hoogtepunt bereikt. Hier had het volk Israël op gewacht, hier hadden ze eeuwen naar uitgekeken. Zou dit het moment zijn?

Het Pascha, vervuld in het koninkrijk Gods
Tijdens dit laatste Pascha wilde de Here Jezus Zijn apostelen duidelijk maken dat het Pascha nu, maar ook nog later vervuld zou worden. Nu zou Hij als Paaslam de zonden van de wereld dragen en ons bevrijden van de macht van de duisternis. Bij Zijn wederkomst zal Hij dit Pascha echter opnieuw met de apostelen eten. Dan zal Israël bevrijd zijn van het juk der volkeren. Dan zal het koningschap voor Israël hersteld zijn en de Zoon van David op de troon zitten om vanuit Jeruzalem de gehele wereld te regeren. Dan zal de Here gericht uitoefenen aan de volkeren die Israël vervolgd hebben, net zoals Hij toen deed met Egypte. Zo ligt in dit laatste Pascha een geweldige belofte voor de toekomst verborgen. Hij zal het voorzeker niet meer eten, totdat!
Er komt een moment, waarop deze tijd van onthouding, waarin de Here Jezus het Pascha niet eet, een einde komt. Dan zal het Koninkrijk Gods vervuld zijn en de uittocht van Israël vanuit alle hoeken der aarde realiteit zijn. Dan zal het Joodse volk veilig in het eigen land wonen en tot zegen zijn voor alle volken. Dan zal de Here Jezus op de troon van David regeren en zal Hij de enige Koning zijn.

Niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken
De Here Jezus zou het Pascha niet meer eten vóór Gods koninkrijk vervuld zou worden, maar Hij geeft ook aan niet meer van de vrucht van de wijnstok te zullen drinken voor Gods koninkrijk gekomen is. Hij bekrachtigt deze uitspraken door twee keer het ‘voorwaar’ te gebruiken. De vrucht van de wijnstok heeft te maken met het bloed van de Here Jezus dat één keer vergoten werd tot vergeving van onze zonden.
Er is echter nog een andere betekenis voor de vrucht van de wijnstok. Vlak na dit laatste Pascha liep de Here Jezus via de zuidelijke helling van de berg Sion naar de hof van Getsemané. Op deze helling waren in de tijd van de Here Jezus wijngaarden geplant, waartussen de Here Jezus met Zijn apostelen afdaalde. Tijdens deze wandeling vertelde Hij Zijn apostelen over de wijnstok en de ranken (Johannes 15:1-8). Jezus zei: ‘Ik ben de ware wijnstok’, waarmee Hij zich één maakte met Zijn eigen volk. Ook Israël wordt namelijk in Psalm 80:9-12 vergeleken met een wijnstok die uit Egypte uitgegraven werd en in het land Kanaän geplant werd. Ook in Jesaja 5:1-7 wordt Israël met edele wijnstokken vergeleken. Nu zegt de Here Jezus dat Hij niet meer van de vrucht van de wijnstok zal drinken tot de dag waarop Gods koninkrijk gekomen is. De Bijbel leert ons dat dit koninkrijk zal komen wanneer de Here Jezus in heerlijkheid zal terugkomen. Dan zal de Here Jezus voor eeuwig met Zijn verbondsvolk Israël verbonden worden en zal de wijnstok volop vrucht dragen. Met zijn vruchten zal Israël de wereld vervullen (Jesaja 27:6). Nu is het volk nog onvruchtbaar en draagt de wijnstok nog geen vrucht, vandaar dat de Here Jezus op dit moment de vrucht van de wijnstok nog niet drinkt!

De bruiloft des Lams is gekomen
In Openbaring 19:6-10 lezen we over de vervulling van Gods koninkrijk, het moment waarop de Here Jezus opnieuw het Pascha zal eten en van de vrucht van de wijnstok zal drinken. Dan is de bruiloft van het Lam gekomen en heeft Hij het koningschap aanvaard. Dan worden de verlosten uitgenodigd tot het avondmaal van de bruiloft des Lams, zoals de Statenvertaling dit vers vertaald heeft. Dan zal het Avondmaal, dat we in onze gemeente regelmatig vieren, vervuld zijn. Zo mogen we elke keer terwijl we het avondmaal vieren, uitkijken naar dit moment, waarop het vervuld zal worden als Hij het koningschap aanvaardt.
Zo mogen we het lijden van de Here Jezus plaatsen in een geweldig toekomstperspectief. Hebreeën 12:2 leert ons dat Hij het kruis kon dragen, omdat Hij Zijn oog gericht had op de vreugde die voor Hem lag. Daar wilde Hij ook de ogen van de apostelen op richten, maar ook die van ons. Zo mogen ook wij in al ons lijden onze ogen op onze geweldig toekomst richten: Zijn wederkomst waarin alles vervuld zal worden!

Ds. Theo Niemeijer