Jeruzalem, de stad van de Grote Koning

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 8
14 mei 2018 wordt weer een historische datum. Zeventig jaar geleden hield David ben Goerion een historische toespraak: de Onafhankelijkheidsverklaring. De moderne staat Israël. Een nieuwe fase van het grootse herstelplan van de God van Israël voor Zijn volk was begonnen. En nu, zeventig jaar later, wordt de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend. In aanwezigheid van president Trump. Premier Netanyahu heeft hem tijdens zijn bezoek begin maart uitgenodigd. Maar de weg naar het komende Koninkrijk is nog lang. Er moet en er zal nog veel gebeuren. In Het Zoeklicht 10 meer hierover.

De meeste Bijbelse profeten voorzeggen details van Gods plan om tot Zijn doel te komen met Zijn erfdeel Israël. Aan dat volk heeft Hij het hele land Kanaän onder ede beloofd. Maar Gods uiteindelijke doel is, kort gezegd, het messiaanse vrederijk met Jeruzalem als hoofdstad. Op 14 mei viert Israël de 70e verjaardag van de moderne staat Israël. Toen, op 14 mei 1948 om middernacht, liep het Britse mandaat over Palestina af. Enkele uren daarvoor riep Ben-Goerion de staat Israël uit. Dat moest wel iets eerder, omdat om klokslag 12 de Sabbat begon.
Het recht op een eigen staat voor het Joodse volk werd en wordt erkend door de Balfour-verklaring van 2 november 1917. Op 29 november 1947 aanvaardde de VN het Verdelingsplan met 33 stemmen voor, 13 tegen en 10 onthoudingen. De nieuwe staat Israël garandeerde vrijheid van godsdienst en is gebouwd op de door profeten gelegde grondslag van vrijheid, rechtvaardigheid en vrede. Toen werd Israël een toevluchtsoord voor vervolgde Joden. Helaas is dat toevluchtsoord ook vandaag nog nodig. Want het antisemitisme met daarmee verbonden antizionisme neemt onrustbarend toe. Zelfs in de VS.
De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wekte de woede op van de vijanden van Israël. Zelfs een frontale aanval van de VN. Ook wat dit betreft is er niets nieuws onder de zon. In de tijd van Ezra en Nehemia werden de muren van Jeruzalem en de Tempel herbouwd. Ook de vijanden van toen, Sanballat (stadhouder van Samaria), Tobia (Ammoniet) en Gesem (Arabier) waren woedend en stookten de bevolking op tegen Nehemia en zijn medewerkers. Nu zijn het hun ‘nakomelingen’ die Israël tegenwerken. Dit zal pas ophouden als de Heer terugkomt en ‘alle knie zich voor Hem zal buigen’.

Jesaja is verbaasd
We kunnen het niet laten een interessante tekst aan te halen die mijns inziens past bij de toch voor velen onverwachtse geboorte in 1948 van de moderne staat Israël: ‘Wie heeft zoiets gehoord, wie heeft iets dergelijks gezien? Wordt een land op één dag voortgebracht of een volk op eenmaal geboren?’ Zo ging de geboorte van Israël binnen de volkerenfamilie (Jesaja 65:8). De wereld was verbaasd, die 14e mei 1948, en het Joodse volk was blij, heel blij.

De ambassade
Na drie Amerikaanse presidenten die de verhuizing van de ambassade telkens uitstelden, maakt de regering Trump eindelijk werk van de beloofde verplaatsing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Op 14 mei zal de officiële opening plaatsvinden. Waarschijnlijk door president Trump, die door Netanyahu is uitgenodigd. De bouw van de hele ambassade zal nog wel een jaartje duren. De kosten worden op 400 miljoen euro geschat. Enkele Afrikaanse landen en landen uit Midden en Zuid-Amerika zullen snel volgen. Guatemala heeft al bekendgemaakt dat zijn ambassade naar Jeruzalem gaat. Canada volgt waarschijnlijk ook. Onze ambassade moet ook naar Jeruzalem! Een zaak van levensbelang.
Waarom is dit zo’n belangrijke zaak? Het is een kwestie van beleefdheid tegenover Israël en erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad. Waarom zoveel vijandige commotie en vaak giftige politieke protesten? Het gaat om de geestelijke achtergrond. Want het is ook een eerbetoon aan de Grote Koning. Immers, in het 1000-jarige vrederijk zal Jeruzalem de hoofdstad van de wereld zijn. ‘De stad van de Grote Koning’, noemt Jezus Jeruzalem (Matteüs 5:35, Psalm 48:3). Daar zullen de (leiders van de) volken heengaan om ‘te leren over Zijn wegen en te wandelen op Zijn paden’ (Jesaja 2:3). Zo, onder de leiding van de Messias, zal er eindelijk ‘vrede op Aarde’ komen en ‘zullen zij de oorlog niet meer leren’ (Jesaja 2:4). Want de ‘wet (Thora) zal uit Sion uitgaan.’ De leiders van de volken krijgen in Jeruzalem Thora-onderricht. Zij zullen zich verheugen, omdat zij leren hoe Gods rechtvaardige wetten vrede en recht brengen in hun land. Van blijdschap zullen ze een koortje samenstellen en ‘zingen van de wegen van de HERE’ (Psalm 138:5).

Trump-effecten
Een van de diverse Israëlische groeperingen die zich voorbereiden op de bouw van de Derde Tempel is zo blij, dat zij een gedenkmunt hebben uitgegeven met afbeeldingen van de Perzische koning Cyrus en de Amerikaanse president. Ook premier Netanyahu heeft deze vergelijking gemaakt. Wat er uitgelekt is van Trumps vredesplan, dat hij ‘bescheiden’ ‘het akkoord van de eeuw’ noemt, bevat wel een paar twijfelachtige punten. Een gedemilitariseerde Palestijnse staat op de Westbank met als hoofdstad in Abu Dis een wijk in Oost-Jeruzalem. Verder internationalisering van de Oude Stad met de Tempelberg. Onaanvaardbaar voor een groot deel van Israël. “Maak je daar maar niet druk over,” zeggen een paar Midden-Oostenkenners. “De PLO zal zo’n plan bij voorbaat verwerpen.” Voorbidders voor Israël verwacht dat Mahmoud Abbas zijn ‘verharde hart’, net als eeuwen geleden Farao, weer zal verharden.
Wel heeft de positieve houding van Trump tegenover Israël al een paar goede zaken veroorzaakt. In gebied C van de Westbank wordt ijverig gebouwd. Interessant was het recente besluit om 800 huizen te bouwen op Har Bracha, de berg der zegeningen, ofwel de berg Gerizim (Zie Deuteronomium 11:29, 27:12 en Jozua 8:33). Daar las Jozua, in opdracht van Mozes, de hele Thora voor aan het volk. Het zou mooi zijn als Netanyahu of een hogepriester dat ook nu gaat doen.
Het dreigement van Trump tegen de VN en bijbehorende organisaties om de Amerikaanse financiële bijdrages te verminderen als de agressieve toon van de regelmatige stroom van anti-Israëlresoluties niet gematigd wordt, schijnt te werken. Ook zijn kritische houding tegenover de PLO (Palestijnse Bevrijdingsbeweging van Mahmoud Abbas) heeft een krachtige uitwerking zelfs op het zogenaamde vredesproces.

Dr. Bllly Graham en Israël
Het overlijden van dr. Billy Graham heeft in Israël veel losgemaakt. Zijn eerste Evangelie-reis was in 1960. Zijn vriend, president Eisenhoweer, had hem krachtig aangemoedigd. Hij verzekerde Golda Meïr, bij wie hij logeerde, dat hij niet gekomen was om te evangeliseren, maar om het Joodse volk te danken omdat zij hem het Evangelie hadden gebracht. Diverse rabbijnen hadden waarderende opmerkingen over hem. Dr. Grahams positieve houding tegenover Israël zien zij als een keerpunt van de visie van met name evangelische christenen op Israël. En op de relatie Israël en de kerk. Graham stond ook vierkant achter de staat Israël. “Zodra christenen de profetische betekenis inzien van Jeruzalem en erkennen dat God Zijn naam op de Tempel en op Jeruzalem gelegd heeft, kunnen we samen verder,” is kort samengevat de visie van rabbijn Waller.

Jan van Barneveld