Jaloezie opwekken

Ad Kooijmans • 90 - 2014 • Uitgave: 2
Jaloezie is verbittering omdat een ander beter of voorspoediger is. Dat is de weerspiegeling van het karakter van de duivel. Toen de duivel eenmaal de mensheid in zijn greep had, openbaarde dat zich in de eerste van een nieuwe generatie. Kaïn sloeg Abel dood omdat Abels offer werd aanvaard en zijn eigen offer werd afgewezen. Deze plaag heeft zich steeds weer herhaald in de menselijke geschiedenis.

Saul en Jonathan
Een duidelijk voorbeeld daarvan is Saul ten opzichte van David. Die geschiedenis is zo instructief, omdat Jonathan als het alternatief wordt geschilderd. In 1 Samuel 17 versloeg David Goliath omdat hij op God vertrouwde. In hoofdstuk 14 lezen we dat Jonathan op de Here vertrouwde en daardoor de aanzet was voor overwinning op de Filistijnen, maar in hoofdstuk 17 faalde hij net zoals zijn vader Saul. Zijn reactie was waardering en bewondering voor David in tegenstelling tot zijn vader, die David begon te zien als een gevaarlijke rivaal.
Zowel Saul als Jonathan erkenden dat David Gods gezalfde was en koning zou worden (1 Samuël 20:31; 23:17), maar de reactie van de één en de ander waren tegengesteld. Jonathan erkende en aanvaardde Gods weg en Saul verzette zich daartegen met alle kracht totdat zijn leven eindigde in wanhoop.

Antisemitisme
We kunnen diezelfde trek van jaloezie herkennen in wat antisemitisme genoemd wordt. Omdat Joden over het algemeen slimmer en intelligenter zijn dan andere mensen, worden zij daarom gehaat. Wat is er gebeurd in Europa? Na een laffe bomaanslag op een forensentrein bij Madrid schreef de Spaanse journalist Sebastián Vilar Rodríguez: “Waar zijn we mee bezig in Europa? We hebben zes miljoen Joden vermoord en 20 miljoen moslims geïmporteerd.”
Moslims zijn Jodenhaters. Ze willen Israël van de kaart vegen. Het is de duivelse haat tegen Gods uitverkoren volk en ze gebruiken door de duivel geïnspireerde methoden. Vilar: “De Joden bevorderen geen brainwashing, kinderen in militaire trainingskampen, waar ze leren zichzelf op te blazen en een maximum aantal doden te veroorzaken van Joden en andere andersdenkenden. De Joden kapen geen vliegtuigen, doden geen atleten op de Olympische Spelen en ook blazen ze zichzelf niet op in Duitse restaurants. Er is geen enkele Jood die ooit een kerk heeft vernield.”
Verder geeft Vilar de volgende vergelijking: Er zijn 1.200.000.000 moslims, dat is 20% van de wereldbevolking en er zijn 14.000.000 Joden, dat is 0,2% van de wereldbevolking. De moslims wonnen met z’n allen zeven Nobelprijzen. Met honderd moslims tegen één Jood wonnen de Joden 129 Nobelprijzen.

Gezonde jaloersheid
Paulus zegt dat de zaligheid tot de heidenen gekomen is om Israël tot (gezonde) jaloersheid te verwekken (Romeinen 11:11). Helaas heeft het gedrag van de christenen uit de heidenen door de geschiedenis heen geen jaloersheid, maar wel vrees verwekt bij de Joden. Onze Here Jezus Christus is de koning der Joden en als zodanig zal Hij in het vrederijk regeren. Moge tenminste onze generatie christenen tot erkenning komen dat hun Heiland een Jood is en dat wij Gods openbaring en het heil hebben ontvangen via Israël. Om de Joden tot jaloersheid te verwekken, zal Christus zich in en door ons moeten kunnen openbaren.
Dat is precies waardoor vele moslims tot Christus de toevlucht nemen. In Iran en andere Arabische landen blijken velen bereid om de hoogste prijs te betalen voor het inruilen van een god van haat tegen de God der liefde van de christenen. Die hoogste prijs bestaat in het aanvaarden van gevangenschap, foltering en dood. De islam biedt geen zekerheid voor het eeuwig welzijn van de mens bij een god die in feite gelijk staat aan het noodlot.
We mogen ons wel afvragen of wij bereid zijn die prijs te betalen. Ik vrees dat hier veel van het kerkelijk leven in deze tijd moet worden aangeduid met de kwalificatie van de gemeente van Sardis: ‘dat u de naam hebt dat u leeft, maar u bent dood’ (Openbaring 3:1). Mogen wij ernstig jagen naar de kwalificatie van de gemeente van Filadelfia: ‘Omdat u het woord van Mijn volharding hebt bewaard, zal ik ook u bewaren voor het uur der verzoeking die over heel de wereld komen zal, om hen die op de aarde wonen te verzoeken’ (Openbaring 3:10).

Ad Kooijmans