Israël verraden door de wereld

Dirk van Genderen • 93 - 2017 • Uitgave: 2
Op vrijdag 23 december, vlak voor het begin van het Joodse Chanoekafeest, werd Israël verraden door de wereld en in het bijzonder door de Amerikaanse president Obama. De Veiligheidsraad van de VN nam resolutie 2334 aan, met 14 stemmen voor en één onthouding, van Amerika. Amerika weigerde het vetorecht in te zetten om de resolutie te blokkeren. In zo’n situatie is een onthouding niet anders dan een vóór-stem.

De resolutie verbiedt Israël nog langer te bouwen in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem en noemt de nederzettingen daar illegaal. Deze resolutie ontneemt Israël zelfs Oost-Jeruzalem. De Tempelberg, de Klaagmuur, het hoort niet langer bij Israël, volgens deze resolutie. Zacharia 12 wordt werkelijkheid. De volken vertillen zich aan Jeruzalem. Daardoor zullen ze zichzelf diepe sneden toebrengen, zegt vers 3. Maar God, Die in de hemel woont, lacht (Psalm 2).

Waarom Obama?
Alles wijst erop dat de vertrekkende Amerikaanse president Obama zich zeer heeft ingezet om deze resolutie aangenomen te krijgen. Enkele maanden geleden was John Kerry in Nieuw-Zeeland, dat tot 31 december 2016 lid van de Veiligheidsraad was. Israël zegt bewijs te hebben dat Amerika belangrijke inbreng heeft gehad bij het opstellen op de ontwerptekst. Juist Nieuw-Zeeland had aangegeven zich tot het uiterste in te zullen zetten voor de vorming van een Palestijnse staat.
De verslagenheid in Israël was groot na het aannemen van de resolutie. Ook Donald Trump is verontwaardigd. ‘Houd vol Israël. Na 20 januari (de dag dat hij president zal worden, dvg) zal alles anders worden,’ reageerde hij op Twitter.
Met deze resolutie neemt president Obama wraak op Israël, op Benjamin Netanyahu, op Donald Trump, die als opvolger van Obama een totaal ander Israëlbeleid zal voeren.
Ik blijf me afvragen: Waarom, waarom Obama? Hoe komt hij ertoe dit te doen? En hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik tot de overtuiging kom dat deze beslissing past in zijn beleid. Nooit sprak hij zich uit tegen de extremistische islam, nooit was hij echt pro-Israël.

De totale wereldgemeenschap tegen Israël
De Veiligheidsraad vertegenwoordigt, als het goed is, de totale wereldgemeenschap, met een vaste kern en een aantal landen dat steeds wisselt. Voor mij heeft de VN in deze vorm geen enkel bestaansrecht meer. Tegelijk past deze koers in het profetische Woord, wat we in de Bijbel lezen. De wereld zal zich tegen Israël keren. Via de VN gebeurt dit voor onze ogen. Maar de zegen van de Heere kan hier niet op rusten. Laat de wereld, laat Amerika dit beseffen.
De boodschap van de resolutie is dat Israël een internationale misdaad begaat door nederzettingen te bouwen op Palestijns land. Dit geeft iedereen het recht zich tegen Israël te keren en Israël te boycotten, waardoor Israël steeds meer alleen komt te staan. Beseffen we dat de moslimterreur die zich tegen Israël keert, zich ook steeds meer tegen Europa zal keren?
En waarom komt de Veiligheidsraad niet op voor de christenen die zo gruwelijk worden vervolgd in tal van moslimlanden? Dat is toch een veel dringender probleem. En waarom strekt het Westen zich nauwelijks uit om hulp te bieden aan de slachtoffers van de moslimterreur?

Hypocriet
De werkelijke illegale nederzettingen in de betwiste gebieden, zijn de Palestijnse nederzettingen, maar daar hoor je niemand over. Om Jeruzalem heen bouwen de Palestijnen alles vol, ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Dat is totaal illegaal. Weet u wie hierachter zit? De Palestijnse Autoriteit, diverse Arabische landen en de Europese Unie. De wereldgemeenschap is zo hypocriet! Altijd wordt met de beschuldigende vinger naar Israël gewezen.

En wij?
Wat kunnen wij doen? Blijf voor Israël, voor het Joodse volk bidden. Bid om wijsheid voor de Joodse leiders. Dat ze in deze situatie hun vertrouwen zullen stellen op de God van Israël en op de Messias, Jesjoea, de Heere Jezus. Ten diepste gaat het om een geestelijke strijd tegen de God van Israël en tegen Zijn stad Jeruzalem, Zijn land Israël en Zijn volk, het Joodse volk.
Laten wij Israël blijven steunen, dwars tegen de wereldopinie in. Als een getuigenis, als een bemoediging, als een troost voor het volk. En stem bij de komende verkiezingen op partijen die Israël steunen!

Dirk van Genderen