Israël, strijder Gods

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 20
‘Maar gij, Israël, mijn knecht Jakob, die IK verkoren heb, nakroost van mijn vriend Abraham, gij, die IK gegrepen heb van de einden van de aarde en geroepen uit haar uithoeken, tot wie IK zei: Gij zijt mijn knecht…’ (Jesaja 41:8,9).

Jezus is de Knecht van de HERE. Van Hem zegt de Schrift: ‘Zie, mijn knecht, die Ik verkoren heb, mijn geliefde, in wie mijn ziel een welbehagen heeft’ (Matteüs 12:18). HIJ is het ‘die de reiniging van de zonden tot stand heeft gebracht’ (Hebreeën 1:3). Israël is de andere ‘knecht van de HERE’. Van deze knecht zegt de profeet Jesaja: ‘Maar gij, Israël, mijn knecht, die IK verkoren heb… die Ik gegrepen heb van de uiteinden van de aarde…’ In onze tijd gebeurt dat. Momenteel wordt de stam Manasse uit Noordoost-India ‘gegrepen’ en naar zijn erfdeel, de Golan, gebracht. Ook Efraïm zal nog terugkomen en in Israël bij Juda worden gevoegd (Ezechiël 37:19).

Veel taken
De knecht van de HERE, Israël, heeft veel taken. Ik noem er kort een paar:
• De Messias voortbrengen. Inderdaad, Hij is al gekomen en heeft ‘de reiniging van de zonde tot stand gebracht’ (Hebreeën 1:3). Maar zijn ‘taak’ is nog niet klaar. Want de verlossing van de wereld, het ‘Messiaanse vrederijk’ is nog niet aangebroken. Daarom zegt Paulus: ‘De Verlosser zal uit Sion komen’ (Romeinen 11:26). HIJ is uit Sion gekomen en zal uit Sion komen.
• Het Woord van God bewaren en doorgeven. Paulus zegt dan ook: ‘Hun zijn de woorden van God toevertrouwd’ (Romeinen 3:2). En: ‘Hij heeft Jakob zijn woorden bekend gemaakt… aldus heeft Hij met geen enkel volk gedaan’ (Psalm 147:19,20).
• Israël is voor de volken een toetssteen voor Gods zegen of vloek. ‘IK zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal IK vervloeken’ (Genesis 12:3; 27:29 en Numeri 24:9).
• Tot zegen zijn onder de volken. In het bijzonder in het Duizendjarig Rijk.
• Getuigen van God en Zijn woord: ‘Zo zegt de HERE, de Koning en Verlosser van Israël… gij zijt Mijn getuigen: Is er een God buiten Mij?’ (Jesaja 44:6,8). Alleen al het bestaan van Israël is getuigend van God en Zijn woord. Daarom is Israël zo gehaat bij veel linkse lieden voor wie het ‘Ni Dieu, ni maitre’ richtlijn voor hun politiek handelen is.
• Een heel bijzondere en actuele taak voor Israël is: ‘Het zwaard van de Messias’: ‘Laten de vromen juichen met eerbetoon… de lofverheffingen voor God zijn in hun keel, een tweesnijdend zwaard is in hun hand, om wraak te oefenen aan de volken, bestraffingen aan de naties; om hun koningen met ketenen te binden… om het beschreven vonnis aan hen te voltrekken’ (Psalm 149:5-9).

Het zwaard van de Messias
Jezus, die ‘zachtmoedig en nederig van hart’ is (Matteüs 11:28) en die Zijn discipelen verbood Hem te verdedigen met het zwaard (Matteüs 26:52), zou een Messias met een zwaard zijn? Dat wordt beschreven in het hoofdstuk over de komst van de Heer vlak voor het Duizendjarig Rijk, Openbaring 19. In Psalm 149 lazen we hoe Israël als knecht van de HERE gebruikt wordt als zwaard van de Messias. Een paar voorbeelden uit het verleden van het Oude Testament.
1. Israël, onder leiding van Jozua, voerde het vonnis van de HERE over de goddeloze volken van Kanaän uit waarmee de HERE 400 jaar geduld had gehad (zie Genesis 15:13-16, Gods verbond met Abraham).
2. Koning Saul moest Amalek straffen: ‘IK doe bezoeking aan Amalek’ (1 Samuel 15:103).
3. David en daarna Israël versloegen Goliath en de Filistijnen omdat door Goliath de ‘slagorden van de levende God getart werd’ (1 Samuël 17:26,36,45).
4. 185.000 man van het leger van Assur dat Jeruzalem belegerde in de tijd van koning Hizkia werden gedood omdat ‘gij tegen Mij hebt geraasd’ (Jesaja 37:28 en 36-37).

Het zwaard in onze tijd
In onze tijd, waarin Israël veel verdedigingsoorlogen moet voeren om niet vernietigd te worden, dienen oorlogen van Israël tegelijk als zwaard van de HERE tegen Zijn vijanden. De vier grote oorlogen (1948, Onafhankelijkheidsoorlog; 1956, Sinaï-campagne; 1967, Zesdaagse Oorlog en 1973, Yom Kippoer Oorlog) waren in feite oorlogen van de godheid van de islam tegen de God van Israël. Israël bad in verband met dergelijke oorlogen: ‘Zij hebben tegen U een verbond gesloten’ want zij ‘willen in bezit nemen de woonsteden van God’ (Psalm 83:6,13). In wezen zijn die oorlogen tegen Israël opstanden van de godheid van de islam plus godheden van deze wereld tegen de Allerhoogste, Schepper van hemel een aarde.
Israël, als zwaard van de Messias wint. Want Israël bidt: ‘Overdek hun aangezicht met schande, opdat zij Uw naam zoeken, o, HERE’ (Psalm 83:17). Dat gebeurt dan ook. De nederlagen tegen Israël waren een schande voor moslims. Ook begonnen moslims te twijfelen aan hun geloof in de god van de Koran. De profeet Micha heeft dit voorzegd. ‘Weid uw volk met een staf… laat hen weiden in Basan en Gilead (=Golan), als in de dagen van ouds… de volken zullen het zien en beschaamd worden… zij zullen de hand op de mond leggen’ (Micha 7:14-17).
Dit geldt ook in bijvoorbeeld economische zin. De BDS (Boycot, Desinvestering, Sancties)-campagne, met als doel Israël economisch te gronde te richten is wereldwijd aan de gang. Ook deze lieden worden beschaamd, want de HERE geeft Israël ‘de rijkdom van de zee’, een overvloed aan gas en olie in de Middellandse Zee. Bovendien kent Israël vrede en een zekere voorspoed in het midden van de grote chaos in het Midden-Oosten. Zo worden ook het Beest in Brussel en de machthebbers in Washington beschaamd gemaakt. Dit proces zal zich de komende tijd krachtig voortzetten.
Tegen al die antizionisten zegt de HERE: ‘Beschaamd zullen worden en terugdeinzen zullen allen die Sion haten; zij zullen worden als gras op de daken, dat verdort voordat men het uittrekt’ (Psalm 129:5,6). Dat is het lot van allen die Israël economisch willen beschadigen. Zij worden zelf economisch zwaar beschadigd. Let op de grote recessie die gaat komen. Zo komen de klappen die men Israël wil geven op henzelf neer. Het zwaard tegen Israël keert zich tegen hen die Sion haten. Dit zal steeds meer zichtbaar worden in de nabije toekomst.

Uitkomst
Is er uitkomst mogelijk als het zwaard van de Messias, oordelen, over een land of zelfs over de wereld gaan? Er zijn twee verrassende voorbeelden uit de tijd toen Israël onder Jozua Kanaän veroverde. Rachab de hoer en de inwoners van Gibeon en omgeving werden gered. Omdat zij de grote daden van God zagen, in Hem geloofden en moedig voor Israël kozen. Dat zijn grote en zeer actuele lessen uit de Schrift. Voor de kerk en de politiek.

Jan van Barneveld