Israël in nood en stemmen in de kerk

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 16
Destijds zei een Palestijnse leider op de BBC radio: "Het conflict over Palestina is een geestelijke strijd. De Joden bestrijden ons met de Torah, maar wij zullen de Joden bestrijden met de Koran en de Bijbel. Hij doelde op moslims en christenen, die samen de Joden zullen overwinnen. Hans Keizer, redacteur van 'De Oogst' schreef ons het volgende:

In navolging van oecumenische kerkleiders in Jeruzalem roept Pax Christi in Nederland op tot deelname aan gezamenlijk gebed van christenen, moslims en Joden. Gebed om vrede en stoppen van geweld. Vooral Joods geweld, dat ligt er duimendik bovenop. Een Nederlandse bisschop is er ontroerd van. Maar wie zijn die kerkleiders in Jeruzalem? We noemen er twee: Hana Atallal, bisschop van de Grieks Orthodoxe kerk. Hij zegt te spreken "namens alle kerken in het Heilige Land- als hij eist dat de wereld en de Arabische landen ingrijpen. "Wij wachten op de bevrijding van ons land en verheugen ons op de vestiging van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad."

Zijn Anglicaanse vriend, bisschop Naim Ateek van de St. George kathedraal in Oost-Jeruzalem, valt hem bij. Ateek is al jarenlang een anti-zionist. Opeenvolgende ministers in Jeruzalem wilden hem meermalen uitwijzen, maar zagen er om politieke redenen van af. Jazeker, Israël is een democratie, waar vrije meningsuiting is toegestaan. Ateek is ook directeur van het Sabeelcentrum voor oecumenische bevrijdingstheolgie. Hij verklaart dat Allal het historisch recht heeft uit naam van alle inheemse kerken te spreken. De Grieks-Orthodoxe kerk zou namelijk de oorspronkelijke kerk van het land zijn. Gemakshalve zien de beide heren de eerste hoofdstukken van het boek Handelingen over het hoofd. Ook kunnen wij ons niet voorstellen dat ook maar één van de Messiasbelijdende Joden zich onder het gezag van deze Hana Atallal stelt. Wij ontraden de lezers deelname aan het verpolitiekte, syncretistische en dus uit bijbels oogpunt ongeoorloofde gebed, waartoe Pax Christi oproept.

Het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) gaf samen met de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (ICCO) een verklaring uit. Daarop dringen beide organisaties aan op het instellen van sancties tegen Israël. Ook de VN moet volgens hen aangemoedigd worden de schendingen van internationaal recht in Israël (lees: door Israël) in kaart te brengen. Ze werden op hun wenken bediend. De Nederlandse vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad, Van Walsum, stemde vóór een resolutie waarbij Israël eenzijdig werd veroordeeld. Maar ambassadeur Van Walsum kent de Bijbel niet. Door zijn stemgedrag (op last van minister Van Aartsen, die prompt in moeilijkheden raakte) haalt hij onheil over zichzelf en over ons land. Dat het onverbeterlijke IKV zoiets verklaart ligt in de lijn der verwachting. Die club heeft aan de kerken, die hem financieel overeind houden, al onnoemelijk veel schade berokkend. Een club met een marxistische. humanistische en vrijzinnige uitstraling. Boegbeeld Mient-Jan Faber doet zijn best zijn blazoen in Oost-Europa wat op te poetsen. Hij weet hoe kerken in Polen en Tsjechië denken over zijn anti-Amerikaanse optreden tijdens de koude oorlog. Hij zou er goed aan doen in de archieven van Stasie en KGB zijn dossiers eens in te zien. Erger is dat nu ook het ICCO zich aan de zijde van het IKV schaart. Hoe haalt ICCO het in haar hoofd? Dit optreden, na een lange periode van moeilijkheden! Ze ervaart de minachting van Paars over al dat "christelijke hulpverleningsgedoe" aan den lijve en zou alle zeilen moeten bijzetten om haar identiteit te hervinden. Op steun van evangelische en bijbelgetrouwe organisaties, die zij óók vertegenwoordigt. kan zij daarbij rekenen. Maar die gruwen van de verpolitiekte en eenzijdige verklaring van IKV en ICCO, dat "Israël buitensporig geweld toepast en mensenrechten schendt". Zelfs de Vrede-Nu beweging in Israël, die verwoed poogt een brug te slaan naar de Arabieren staat versuft en met de mond vol tanden. PLO, Harnas, ElFatach, Hezbollah en wat zich niet al meer onder welke naam dan ook presenteert, stellen zich bot en haatzuchtig op tegen alles wat Joods is. Vrede-Nu is een gesprekspartner van Pax Christi en IKV. ICCO zou er goed aan doen zelfstandig en objectief te onderzoeken of Vrede-Nu er nog een gat in ziet. Er zijn ook nog andere gesprekspartners die haar kunnen voorlichten over wat er werkelijk gaande is in het Midden-Oosten. Daar woedt een geestelijke strijd. Diverse deelnemers binnen ICCO zelf kunnen haar daarover vanuit het Woord voorlichten.

Intussen heeft minister Herfkens tweehonderdduizend gulden beschikbaar gesteld voor medische hulp aan Arabische gewonden van de hernieuwde intifada. Was dat nou nodig? Koning Fahd en kroonprins Abdallah van Saoedi-Arabië hebben achtentwintig miljoen (!) gulden gegeven aan de nabestaanden van Arabieren die in de rellen om het leven kwamen. Gewonden uit die antisemitische strijd zijn opgenomen in een ziekenhuis in Riyaad, Saoedi-Arabië. Tot zover Hans Keizer.

Hij vertolkt het gevoelen van velen. Omdat de kerk al eeuwenlang het zicht op de profetie kwijt is, komt men tot deze dingen jegens Israël. Alle beloften en zegeningen in de toekomst, die de profeten uitspreken over Israël, heeft de kerk naar zich toe gehaald en de oordelen letterlijk toegepast op Israël. Gelukkig komt daar in de bijbelgetrouwe kerken in ons land steeds meer verandering in. Er komt oog voor Gods beloften over Israëls terugkeer en geestelijk herstel, hoewel de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad (Geref. Vrijgemaakt) onlangs Jeruzalem in Zacharia 12 nog verving met Christus. M.a.w. waar Jeruzalem staat in de Bijbel moeten we nu Christus lezen, blijkens zijn beschouwing. Wie Zacharia 12, 13 en 14 leest kan dit met geen mogelijkheid beamen.

Maar, Jeruzalem in Openbaring 11, waar Israël in de Grote Verdrukking de oordelen doorgaat, daar mogen we rustig Jeruzalem lezen, volgens deze stelling. Daar is het wèl het aardse Jeruzalem. Dat kan ook volgens deze berekeningen, want daar gaat Jeruzalem door het oordeel. Dus dat kunnen we rustig Jeruzalem blijven noemen. Helaas, een zeer willekeurige verandering van bijbelteksten en -woorden, om het verouderde gebouw van de vervangingstheologie, dat nooit een bijbels fundament had, nog in stand te houden. Vanuit die theologie kwam Luther al tot zijn oproep om synagogen in brand te steken en Joden uit te roeien. Grieks-Orthodoxen en Anglicanen redeneren vanuit diezelfde theologie. Omdat na de Holocaust het uitroeien van de Joden niet meer goed mogelijk is, keren ze zich tegen de staat Israël en geven steun aan de Palestijnen. Als de Staat Israël verdwenen is zijn alle Joden weer volgelvrij in deze wereld. Vandaar die Palestijnse leider voor de BBC, die zei: "Wij zullen de Joden bestrijden met de Koran en met de Bijbel." De Islam en de Christelijke kerk zullen de klus samen klaren, is zijn gedachte en die vindt alle steun bij bovengenoemde christelijke kerken in Israël.

Feike ter Velde