Israël en uw gemeente of gebedsgroep

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 3
Momenteel jaagt er een golf van terrorisme over Israël. Een tragisch dieptepunt was de moord op een tien maanden oude baby in Hebron. De kleine Shalhevet werd in de armen van haar moeder door een Palestijnse sluipschutter door haar hoofdje geschoten. Het was hun eerste kind.

Sinds september 2000, het begin van de Al Aksa-intifada, hebben de Palestijnen gemiddeld 20 aanvallen per dag op Israëlische militaire en burgerlijke doelen uitgevoerd. Meer dan 70 Israëli's zijn daardoor omgekomen en bijna 600 gewond. De Palestijnse beschietingen van de Joodse gemeenschap in Hebron kwamen juist van de heuvels die Israël in het kader van het vredesproces aan de Palestijnse Autoriteit had overgedragen. De moord op de kleine Shalhevet is één van de wrange vruchten van het 'vredesproces'. Terecht zegt premier Sharon: 'Eerst ophouden met terrorisme en geweld en dan kunnen we pas over vrede praten'.

Velen in Israël kunnen de spanning niet meer aan. Elk moment kan een bom van een passerende Hamas-fanaticus ontploffen. Elke auto die een schoolbus passeert, kan een rijdende bom zijn. Een doodgewone vuilnisbak, een achtergelaten tas of een pakje kunnen opeens dood en verderf zaaien. De bedoeling van de vijanden van Israël is duidelijk: Het land moet 'onbewoonbaar verklaard' worden voor Joden. Uit de verte horen we de diepe zucht van Israël, 'de kreet van de dochter van Sion… wee mij, want ik bezwijk voor moordenaars' (Jer. 4:31). Bidt u in uw gemeente en op uw bidstond dat de Here God 'de vermoeide ziel verkwikt en elke versmachtende ziel verzadigt' zoals Hij heeft beloofd? Opvallend is dat deze belofte staat in het ontroerende hoofdstuk over. Israëls herstel (Jer. 31:25)! Maar er zijn nog meer mogelijkheden om Israël in deze zware periode te bemoedigen. De nederzettingen hebben die bemoediging hard nodig.

DE TOORN
Het is duidelijk dat deze toestand niet lang meer kan duren. Het is een wonder dat Israël zich zo terughoudend opstelt. Nog steeds worden Palestijnse burgers gewaarschuwd voordat bombardementen plaatsvinden. Nog steeds worden leiders van de Palestijnse moordenaars individueel gepakt in deze oorlog. Politieke wereldleiders vrezen dat deze plaatselijke oorlog het hele Midden Oosten zal meeslepen. Dan kan een Derde Wereldoorlog, waarschijnlijk één van de eindtijd-oorlogen die de profeten voorzegd hebben, elk moment uitbreken. De Here God heeft al meer dan genoeg waarschuwingen over ons land en over de hele wereld doen gaan. Laten we het maar eens in gewone, alledaagse taal uitdrukken: De God van Israël kan deze toestanden niet op Zich laten zitten! Hij was het Die het land Israël herstelde. Hij bracht en brengt Zijn volk uit alle uithoeken van de aarde terug naar het Beloofde Land. Zou Hij een werk beginnen en het niet afmaken? Zijn Naam is ermee gemoeid. Hij maakt zich op uit Zijn heilige woning!

We zouden ook diep medelijden moeten hebben met de Palestijnen. De profeet zegt: 'Omdat de Filistijnen wraakzuchtig gehandeld hebben door met bitter leedvermaak wraak te nemen en in eeuwigdurende vijandschap te verdelgen, daarom zo zegt de Here HERE: zie Ik strek mijn hand uit tegen de Filistijnen, Ik zal die Kretenzen uitroeien en zelfs het overblijfsel aan het strand van de zee te gronde richten… (zie Eze. 25:15-17). Die vijandschap zien we bijna elke dag op de t.v. 'Wraak' en 'Jihad' zijn de banieren waaronder de Palestijnen vechten. De Toorn van de Here, de God van Israël komt hierover. Zelfs 'het overblijfsel aan het strand van de zee' (dus de Gaza-strook) zal te gronde worden gericht. Ook hiervoor bidden wij en wel in het bijzonder voor de Christen-Arabieren en ook voor de goedwillende Arabieren, die meegesleept worden.

Niet alleen de ondraaglijke spanning in Israël is een signaal dat het niet lang meer kan duren. Het is duidelijk dat de Here God het hart van Arafat heeft verhard. Van oud-premier Barak had hij bijna alles kunnen krijgen wat op zijn lijstje van eisen stond. Als hij had toegestemd dan hadden de Palestijnen een prima uitgangspositie gekregen voor hun uiteindelijke doel: Heel het land Judenfrei te maken. Zoals de HERE het hart van Farao verhardde en daarna het oordeel kwam, is het verharden van Arafats hart een aanwijzing voor het feit dat het niet lang meer zal duren.

ZWARE DRUK
De zwaarste last wordt op dit moment gedragen door de Israëli's in de nederzettingen in Judea en Samaria. Het hartland van Israël, Ezechiël noemt dat gebied 'de bergen van Israël', is voor een groot deel in het bezit van de Palestijnen. Joden, die per ongeluk in Palestijns gebied verdwaald raken, komen meestal niet levend terug. Terwijl de wereld Israël dwingt busladingen met Palestijnse arbeiders (en mogelijke terroristen) toe te laten. De nederzettingen zijn belegerde vestingen geworden. Regelmatig wordt er geschoten. Niemand is veilig. De wegen van en naar die dorpen zijn levensgevaarlijk door sluipschutters. In kogelvrije vesten, met kogelvrije auto's en langs omwegen moet men naar de stad om boodschappen te doen. De spanning is in sommige nederzettingen zo hoog opgelopen, dat een aantal gezinnen al is vertrokken. De mensen zijn doodsbenauwd. Het enige dat de meesten van hen nog overeind houdt is het geloof dat God wil dat zij daar blijven en het land bewerken. Buschauffeurs weigeren sommige nederzettingen aan te doen. Een chauffeur trof na een reis langs een gevaarlijk punt maar liefst 17 kogelgaten in zijn bus aan. Deze moedige Joodse mensen in de nederzettingen verdienen niet alleen onze voorbede maar ook onze steun. Dat kan door zo'n nederzetting te adopteren.

UW GEMEENTE EN GEBEDSGROEP
De kleine, sympathieke stichting Davidka heeft tot doel de Joodse mensen in de nederzettingen te bemoedigen. Hoe kan uw gemeente of gebedsgroep daaraan meewerken? Op dit moment zijn er zeven interkerkelijke gebedsgroepen of gemeentes in ons land die een nederzetting hebben 'geadopteerd'. Zo heeft de interkerkelijke gebeds- groep te Zoetermeer de nederzetting Sde Bar in de bergen van Judea geadopteerd. Sde Bar is een opvangcentrum voor jongens. De evangeliegemeente te Zwijndrecht heeft intensieve contacten met de nederzetting Carmel, middenin de woestijn van Judea. Hoe 'werkt' zo'n adoptie?

* Stg. Davidka legt het eerste contact tussen uw gebedsgroep of gemeente en een nederzetting. Er wordt gekeken naar wie bij wie past. De één wil een nederzetting met een bijbelse naam, die hen aanspreekt; de ander zoekt een plek die makkelijk is te bezoeken; weer een ander wil een nederzetting met veeteelt.

* Het belangrijkste doel is contact per brief of per email en vooral de • voorbede op concrete punten. Vooral de Joodse mensen in de nederzettingen hebben het gevoel dat de hele wereld hen haat. Deze vriendschap is een ongelooflijke bemoediging voor hen.

* Natuurlijk, zij weten dat wij christenen zijn. Daar draaien we niet omheen. Maar het adoptieplan gaat niet om het sturen van traktaten, godsdienstige discussies of om zending. Het is al een uniek feit dat de meestal orthodoxe nederzettingen dit soort contacten met christenen zo op prijs stellen. Het is een stuk bemoediging voor deze moedige pioniers die Hebron, Judea en Samaria 'bewaren en bewaken' voor het hele Joodse volk.

* Soms zijn er mogelijkheden voor een project. Een gemeente in ons land heeft geld bijeen gebracht voor een nachtkijker. Nu kunnen ze 's nachts zien wanneer de Palestijnen in de buurt zich klaar gaan maken voor de volgende beschietingen van de nederzettingen in de buurt. Anderen hebben gespaard voor kogelvrije vesten of voor een rolstoel voor een invalide.

Davidka bezoekt hen regelmatig. Soms gaan mensen van de gebedsgroep er ook heen. Daar is moed voor nodig maar het is wel zeer bemoedigend voor de inwoners van de nederzettingen.

Davidka schrijft: "Het is een unieke kans om Gods volk te troosten, maar ook om te leren van hun geloof in en vertrouwen op de Eeuwige, de God van Israël. Hun vertrouwen in het Woord van God, hun moed en hun offers, die ze vaak moeten brengen, laten een heel ander Jodendom zien en brengen ons heel dicht bij elkaar".
Adresgegevens:
Stg. Davidka
Tel: 0342-415997
Goudenstein 91
3772 LB Barneveld
Email: jeanette@shalom.nl

We bidden voor Israël en we staan daadwerkelijk achter hen. Zó zijn wij als gemeente van de Messias Jezus een bemoediging voor Israël, 'op weg naar zijn rust' (Jer. 31:2). Zo mogen we Gods volk steunen op de zware weg naar Gods doel met hen en met de wereld. Zó zijn we ook een zegen voor de wereld.

drs. Jan van Barneveld