Israël en Europa

Feike ter Velde • 87 - 2011 • Uitgave: 2
Op zaterdag 12 februari as. spreken Ronny Naftaniël, Shlomo Hizak en Feike ter Velde op de Zoeklicht Studiedag. Deze drie sprekers zullen vanuit hun eigen achtergrond kijken naar de link tussen Israël en Europa. Ronny Naftaniël heeft een scherp oog voor het antisemitisme in Nederland en Europa. Shlomo Hizak kan uit ervaring vertellen over hoe Israël zijn isolement beleeft. Feike ter Velde legt uit hoe deze twee zaken al terug te vinden zijn in het profetisch woord.

We nodigen u graag uit voor deze studiedag, die gehouden wordt op het Brandpuntterrein. We hebben hier ruimte voor maximaal 250 deelnemers, dus meld u snel aan. Dat kan op drie verschillende manieren: met de antwoordkaart die in dit nummer is bijgesloten, door te mailen naar m.vandenhoek@zoeklicht.nl en via de website www.zoeklicht.nl/studiedag. De kosten bedragen € 25,- per persoon (inclusief lunch). De eerste 250 aanmeldingen krijgen hiervoor een factuur toegestuurd met het aantal plaatsbewijzen.

We stellen de drie sprekers graag aan u voor:

Shlomo Hizak
De grondlegger van het AMI Centrum, Shlomo Hizak, werd in januari 1941 in Jeruzalem geboren, vóór de vestiging van de moderne staat Israël. In 1962 vestigde hij een centrum dat nu bekend staat als het Centrum voor Bijbelstudie en Onderzoek te Jeruzalem, of kortweg het ‘Bijbelcentrum’ of het ‘AMI Centrum’. Het doel was de verspreiding van de Bijbel en kennis van Gods Woord in het Midden-Oosten en ook daarbuiten.
In 1967 kwamen veel veranderingen tot stand door de gevolgen van de Zesdaagse Oorlog. De activiteiten van het Centrum werden enorm uitgebreid. Het werk verhuisde vanuit het te kleine appartement van Shlomo naar een huis op de Olijfberg, met een prachtig uitzicht op Jeruzalem en de tempelberg. Het Centrum werd door duizenden toeristen bezocht en genoot bekendheid in heel veel landen. In die tijd was Roemenië het enige communistisch land, dat pelgrimsgroepsreizen naar Israël toestond. Bijna elke Roemeense groep die het Bijbelcentrum bezocht, kreeg Bijbels in de eigen taal voor eigen gebruik en voor familieleden mee naar huis.
Vanaf de oprichting tot nu toe heeft het AMI Centrum meer dan drie miljoen Bijbels en Testamenten in meer dan 40 talen verspreid onder hen die daarnaar verlangden. Toen de grote golf immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie arriveerde, bood het Bijbelcentrum een speciale tweetalige Russisch-Hebreeuwse Bijbel aan, die door Mossad HaRav Kook was uitgegeven volgens de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs op Israëlische scholen. Op die manier konden Sovjet-Joden de Bijbel op Israëlische scholen bestuderen. Dit was iets wat meer dan 70 jaar lang voor hen onder het communistische regime verboden was geweest.
In 1987 maakte Shlomo een onvoorstelbare reis naar de Sovjet-Unie. Toen hij naar Israël terugkeerde, werd hem gevraagd zijn ervaringen voor de Israëlische publieke radio te vertellen. Het Centrum werd de ontmoetingsplaats voor mensen met familieleden die niet naar Israël konden emigreren. Veel prominente refuseniks (Joodse Sovjetburgers die geen uitreisvisum kregen) bezochten het Centrum nadat ze in Israël gearriveerd waren, zoals Yosef Begun en Natan Sharansky. In de volgende tien jaar bezochten meer dan duizend voorgangers uit de voormalige Sovjet-Unie het AMI Centrum om de Bijbel en het nieuwe Israël te bestuderen.
Al vanaf zijn jeugd heeft Shlomo een passie om bruggen van wederzijds begrip te bouwen, tussen zijn volk en christenen uit de hele wereld, die hij in Jeruzalem en op zijn reizen in andere landen heeft ontmoet. Het AMI Centurm ziet inderdaad veranderingen ten goede, en vooral wederzijds respect.

Drs. Ronny Naftaniël
Hij studeerde economie in Amsterdam en sloot in 1976 zijn studie cum laude af. Hij was ondermeer docent aan de Christelijke Sociale Academie te Amsterdam en eigenaar van een bedrijf in artikelen voor de sigarenindustrie, de Handelsvereniging v/h B.Stuiver.
In 1974 was hij een van de oprichters van de Werkgroep Israël, die streefde naar een twee statenoplossing voor Israël en het Palestijnse volk. In 1980 werd Naftaniël directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag, dat tot doel heeft op te komen voor het recht van Israël en het Joodse volk om in vrede en veiligheid te leven. Tevens keert de organisatie zich tegen alle vormen van racisme.
In 1993 werd Naftaniël benoemd tot vice-voorzitter van het Europees Joods Informatie Centrum in Brussel. In 2002 werd hij voorzitter van het Joods Humanitair Fonds, dat geld ter beschikking stelt aan educatieve en respect bevorderende projecten in Oost-Europa. Daarnaast is hij penningmeester van het van het Centraal Joods Overleg en voorzitter van Magen David Adom Nederland. In 1999 en 2000 was hij één van de belangrijke onderhandelaars met de overheid en de financiële wereld over de teruggave van de Joodse oorlogstegoeden. De directeur van het CIDI heeft diverse publicaties op zijn naam staan. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen. Naftaniël is een bekend spreker op internationale podia over Israël en de Joodse gemeenschappen wereldwijd.

Feike F. ter Velde
Na een internationale commerciële loopbaan in het bedrijfsleven, in Europa en daarbuiten, werd Feike ter Velde aangesteld als landelijke verkoopleider van de populaire Franse Mobylette bromfiets. Daarna, in 1971, werd hij gevraagd voor een functie bij de EO als hoofd van het Productiebureau. Dertig jaar lang werkte hij voor radio en televisie, twaalf jaar tevens als Perschef en Hoofd in- en externe betrekkingen. Aansluitend presenteerde hij gedurende 18 jaar radio- en tv-programma’s, maakte tv-documentaires over de hele wereld en presenteerde zestien jaar lang het programma ‘God verandert mensen’. Hij preekt iedere zondag in kerken door het hele land, houdt seminars over tal van Bijbelse thema’s in binnen- en buitenland en geniet als Bijbelleraar grote bekendheid. Als redacteur van Het Zoeklicht is hij verantwoordelijk voor de rubriek De Tijdspiegel en verzorgt ook andere rubrieken daarin. Voorts werkt hij als redacteur mee aan het kwartaalblad Profetisch Perspectief, als presentator van het tv-programma Verhalen van Verandering van De Hoop-Dordrecht in samenwerking met Family7 en maakt en presenteert hij Bijbelstudies voor GrootNieuwsRadio.

Samenstelling: Feike ter Velde