Israël en de strijd om het Koninkrijk van God

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 22
De grote, gevaarlijke chaos rondom ons is angstig/verwarrend. Wat is er gaande in het Midden-Oosten? Wie vechten er samen met wie en tegen wie? Komen die chaos en het geweld ook over ons? Alleen als we Bijbels-profetische principes vasthouden, kunnen we inzien dat die strijd gaat om het komende Koninkrijk van God.

Al die gevechten en de gruwelijk wrede IS, al-Nusra en Khorasan, die als ebola om zich heen grijpen, zijn uitingen van een achterliggende geestelijke strijd. Daarom is de Gemeente van Christus zo belangrijk. De Bijbel leert dat Israël een centrale rol speelt in het komende Koninkrijk. De Koning komt! Maar eerst komt de antichrist, het Beest uit de grote (volkeren)zee, opgezweept door vier winden, geestelijke machten.

Allemaal schurken
Op het nippertje wist Australië een vreselijke terroristische aanslag van IS (Islamitische Staat) te verhinderen. In de VS glippen IS-terroristen via de lekke Mexicaanse grens het land binnen. Turkije steunde de IS met geld, wapens en training en vecht nu met de VS tegen IS. Hoe betrouwbaar is het NAVO-lid Turkije? Qatar financierde IS met miljoenen dollars en vecht nu mee met de VS-coalitie. Waarom?
Jordanië is bang dat IS, onderweg naar Jeruzalem, het land zal binnenvallen. Koning Abdullah II claimt dat Jordanië verschillende IS-invallen heeft verhinderd. Israël dreigt in te grijpen. Rusland vreest aanslagen in de Kaukasus. Vecht de VS echt tegen IS? Hoe komt IS aan de modernste wapens, enorme hoeveelheden dollars, veel goed opgeleide moordenaars en niets ontziende, maar bekwame leiders?
Brussel wil graag de ‘grote, stoere wereldmacht’ uithangen maar aarzelt. Wie had een paar maanden geleden nog geloofd dat Iran samen met de VS tegen IS zou vechten? Israël ziet Iran als de gevaarlijkste vijand. Nu gaat Israëls ‘beste vriend’, de VS, met Iran onderweg. Welke prijs zal Israël moeten betalen? Wie gelooft de door de Westerse politiek verzonnen legende van een ‘vredelievende, gematigde islam’? Natuurlijk, veel moslims willen alleen maar in rust en vrede hun gezinnen te eten geven en hun religie belijden. Maar veel moslims vragen zich af of de IS niet consequent de lijn van de Koran volgt in hun wrede jihad voor een wereldwijd sharia-kalifaat? Gaat de IS niet Koran-getrouw in de voetstappen van hun profeet, Mohammed? Is de IS niet de meest zuivere vorm van de islam? Veel vragen, weinig antwoorden.

Het komende Koninkrijk
Wij weten dat alles gaat om het komende Koninkrijk van God, het Duizendjarige Vrederijk. Johannes de Doper en de Here Jezus begonnen hun Boodschap met: ‘Bekeert u, want het Koninkrijk van de hemel is nabij gekomen’ (Matteüs 3:2 en 4:17). De apostelen brachten dezelfde boodschap. Jezus bevestigde tegenover Pilatus en aan het kruis, tegenover Israël en de wereld dat Hij de Koning van de Joden is. Alle andere schrijvers van het Nieuwe Testament verkondigden duidelijk hun verwachting van een spoedige wederkomst van de Here Jezus. Hij is toen niet gekomen.
Over het ‘waarom’ van dit ‘uitstel van het Koninkrijk’ misschien later. De belangrijke en heel actuele vraag is nu: Leven we nu in de tijd van de spoedige komst van de Heer en Zijn Koninkrijk? Hebben de terugkeer van Israël en de vijandschap tegen Israël van vooral de islamitische volken in het Midden-Oosten hier mee te maken?

Israël en het Koninkrijk
‘Als Verlosser komt Hij voor Sion’ (Jesaja 59:20). Paulus citeert deze profetie iets anders: ‘De Verlosser zal uit Sion komen’. (Romeinen 11:26). Eerst komt Hij voor Sions verlossing. Daarna uit Sion om de wereld te bevrijden.
Hij is als Koning van de Joden heengegaan. Dit stond in drie talen boven het kruis. Hebreeuws voor Joden, Grieks en Latijn voor heidenen en voor ons, gelovigen-uit-de-volken. Hij komt terug als Koning van Israël. Dan zal Hij het Beest ‘doden door de adem van Zijn mond’.
De profetie is ook duidelijk over Jeruzalem. Jeruzalem is ‘de stad van de grote Koning’ (Matteüs 5:35 en Psalm 48:3). Jeruzalem wordt de hoofdstad van de wereld. In geestelijke zin want ‘uit Sion zal de wet (Thora) uitgaan’. Dus niet uit Rome, Geneve of Mekka. In politieke zin: ‘het woord van de HERE uit Jeruzalem’. Dus niet vanuit de VN. ‘En Hij zal richten tussen volk en volk en rechtspreken over machtige natiën’. Dus ook in juridische zin. Israël, als knecht van de HERE, is heel belangrijk in het komende Koninkrijk.
Nog twee Psalmen. U kent Psalm 117 uit uw hoofd. Wanneer is er reden voor alle volken om de HERE, de God van Israël te loven? Als ‘zijn goedertierenheid machtig is over ons’. En ‘ons’ is Israël. Nu nog Psalm 67. Met welk doel zal God Israël genadig zijn, zegenen en Zijn Aanschijn over hen doen lichten? ‘Opdat men op aarde uw weg kenne en onder alle volken uw heil.’ ‘Uw Yeshua’ staat er in het Hebreeuws. Dus de Here Jezus. ‘God zegent ons opdat alle einden van de aarde Hem vrezen.’ Zegen over Israël zal dus heil en zegen over de wereld brengen. Daar is de HERE nu mee bezig. Herstel van en zegen voor Israël.

Kalifaten en wereldrijkjes
De strijd die wereldwijd en vooral in het Midden-Oosten woedt, is de strijd tegen het komende koninkrijk van God. Satan werkt met geweld aan zijn eigen rijk op aarde. Grote wereldrijken en wereldrijkjes kwamen en zijn gegaan. Nu is het islamitische kalifaat aan de beurt. De wrede ideologie/religie die daarbij hoort heeft satan al bijna 14 eeuwen geleden opgezet. De islamieten vormen momenteel zijn gevaarlijkste en trouwste leger. Daarachter en nog gevaarlijker is het streven van Erdogan, president van Turkije, naar het herleven van een oud kalifaat, het Turks-Ottomaanse rijk. Erdogan ziet de IS- en andere sharia-kalifaten waarschijnlijk als zijn voorhoede. Intussen wordt de wereld door het machtigste wapen van satan, de leugen, tegen Israël opgezet. Wat er nu gaande is heeft de Here Jezus in Johannes 8:44 voorzien: De duivel is een mensenmoordenaar en de vader van de leugen. Dit inzicht beantwoordt veel van de vragen aan het begin van dit artikel.

Geestelijke strijd
De grootste tegenstanders van de Boze zijn Israël en de Gemeente van de Here Jezus. We zagen in de afgelopen Gaza-oorlog hoe God Israël beschermde tegen zo’n 4.500 Hamasraketten. God gaat door met het herstel van Israël. Christenen worden zwaar vervolgd. De HERE heeft aan Zijn Gemeente twee zeer krachtige wapens gegeven in de strijd om het komende Koninkrijk. Het eerste wapen is gebed. Daar geeft de HERE kracht aan. Kracht voor Israël én voor vervolgde christenen om staande te blijven. Het tweede wapen is het Woord van God. De Here Jezus gebruikte dat Woord om de duivel op de vlucht te jagen. Daarom proclameren ook wij dat Woord over Israël. Gemeente, laten we die twee wapens intensief gebruiken in de strijd om het komende Koninkrijk.

Jan van Barneveld