Israël 70. Hoe verder?

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 10
In Het Zoeklicht nr. 8 gaven we aan dat er nog veel moet gebeuren voordat de Heer in heerlijkheid terugkomt en het langverwachte duizendjarig vrederijk aanbreekt. Op 14 mei viert de moderne staat Israël de 70e verjaardag. 70 jaren waarin Israël vaak grote wonderen van de HERE, zijn God mocht meemaken. Wat kunnen we de volgende periode van 70 jaar verwachten?

Grote wonderen heeft de God van Israël de afgelopen 70 jaar gedaan. Opzienbarende overwinningen als in de tijd van Jozua. Het herstel van het land, waardoor Israël veel andere volken tot zegen is. De aanhoudende terugkeer van veel Joodse mensen, die verrassend goed integreren in de Israëlische samenleving. Israël is een moderne, democratische staat. Maar ook een staat die van binnen en van buiten bedreigd wordt door fel hatende vijanden. En toch klinkt het ‘Am Israël Chai’, het volk Israël leeft.

We gaan nu vanuit het profetische Woord ‘dat vast is’ en dat ‘schijnt in een duistere plaats’ naar de volgende periode kijken. Op welke punten gaan we letten?
1. Efraïm en de stammen die daarbij horen
2. Een massale aliya (terugkeer)
3. Actieve messiaanse Joden
4. Gans Israël zal behouden worden
5. De nieuwe Tempel
6. Eindtijdoorlogen
7. De Notzrim, de gelovigen uit de heidenen
8. De grote verdrukking

De terugkeer van Efraïm
Efraïm is Gods lievelingszoon, Gods eerstgeborene. God kan hem niet vergeten. De Heer zal Zich zeker over hem ontfermen (zie Jeremia 31:20). De terugkeer van Efraïm is één van de profetieën die nog vervuld zullen worden. Het is voor Israël een opdracht om terug te keren: ‘Keer terug, jonkvrouw Israëls, keer terug naar uw steden hier!’ profeteert Jeremia (31:21). Een sleuteltekst in dit verband is het visioen van de twee houten in Ezechiël 37. Daar wordt het ‘hout van Efraïm en het hele huis van Israël dat daarbij hoort’ gehecht aan ‘het huis (hout) van Juda en de Israëlieten die daarbij horen’. Zij worden tot één volk in het land (37:22). Efraïm komt dus naar Juda dat al in het land is. Nu komen er drie lastige vragen:
1. Waar ‘zitten’ Efraïm en de 8 of 9 andere stammen? Daar is en wordt veel onderzoek naar gedaan. Sommigen denken aan Kashmir, het gebied waar India en Pakistan ruzie over maken. Het boek In the footsteps of the lost ten tribes van dr. Avigdor Shagran geeft ook veel informatie over stammen in Afghanistan en in Afrika. Bijvoorbeeld de Lemba’s in Zimbabwe. Sommige groepen stammen uit de tijd van Salomo. Opvallend zijn de vele Bijbelse namen en gewoontes die ze hebben bewaard. Uitgezonderd de stam Manasse uit het noordoosten van India, zit er nog weinig beweging in het hout van Efraïm.
2. Er zijn christen-zionisten die roepen dat zij Efraïm zijn. Ook zijn er groepen die een visie hebben verwant aan de oude Brits-Israël-dwaling. Zij zoeken de restanten van de ‘verloren tien stammen’ in West-Europa en Noord-Amerika. Maar de HEER zelf zal ze ‘bijeenverzamelen en naar hun land brengen’ (37:21).
3. Een probleem is dat het erfgebied van Efraïm ligt in de ‘bergen van Israël’, het hartland van Israël. Hier zit wel beweging in, omdat in Israël de roep om de Westbank te annexeren steeds sterker wordt. Het is niet onmogelijk, dat als president Trump genoeg krijgt van de ‘Palestijnen’ een gedeeltelijke annexatie niet tegenwerkt, zoals vorige presidenten van de VS.

Een massale aliya
Er komt nog een massale terugkeer van Israël: ‘Het woord van de Here HERE, die de verdrevenen van Israël bijeenbrengt, luidt ‘Ik zal daartoe nog meerderen bijeenbrengen’ (Jesaja 56:8). Het land zal vol worden: ‘Ik zal hen zo talrijk aan mensen maken als een kudde schapen’ (Ezechiël 36:37,38). Er nog veel meer profetieën die in vervulling zullen gaan. Drie voorbeelden nog:
1. De antisemitische jagers (Jeremia 16:16) die hen zullen opjagen. Zij staan klaar om deze profetieën realiteit te maken. Veel Joodse mensen hebben hun koffers al gepakt.
2. De stammen van Israël ‘zullen hun bezittingen weer in bezit nemen’ en verlossers onder hen ‘zullen de berg Sion bestijgen’ (Obadja 17,21).
3. In Ezechiël 48:1-29 lezen we hoe het hele land Israël onder de stammen verdeeld zal worden.
Deze aliya zal wereldwijd diepe indruk maken. ‘De volken zullen het zien en beschaamd worden’ (Micha 7:16). Het zal soms (weer) op vluchten aankomen: ‘Op, op! Vlucht uit het Noorderland! luidt het woord van de HERE… op, redt u naar Sion’ (Zacharia 2:6-7). Vluchten doe je als er gevaar dreigt. Antisemitisme is bijna even oud als het Joodse volk.

Actieve Messiaanse Joden
In Openbaring lezen we dat er tijdens het zesde zegelgericht 144.000 gelovigen uit Israël aan hun voorhoofd verzegeld zullen worden. Dat zal gebeuren in een periode van betrekkelijke rust in die laatste 3,5 jaar van oordelen en rampen in de eindtijd. Zij zullen op de berg Sion een speciaal gezang zingen voor het Lam. Het zullen er 12 x 12.000 zijn. Dat betekent voor de messiaans-Joodse gemeentes een belangrijke en grote taak. Want 12.000 gelovigen per stam in Messias Yeshua zijn er niet. Tenzij deze verzegeling van Israëlische gelovigen plaatsvindt nadat Israël ‘Mij aanschouwt die zij doorstoken hebben’ (Zacharia 12:10-14). Israël zal dan in ‘Hem die zij doorstoken hebben’ de ‘man van smarten’, die om onze overtredingen doorboord werd, Yeshua herkennen.

‘Gans Israël zal behouden worden’
In Zacharia 12:1-9 en 14:1-4 worden drie eindtijdoorlogen om Jeruzalem voorzegd. Die strijd om Jeruzalem is in feite al aan de gang. Toen president Trump begin februari aankondigde dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst zou worden, protesteerde de VN (dus ‘alle volken’) bijna unaniem. Opvallend was dat Erdogan (de volgende kalief??) naar Rome ging om met de Paus te overleggen. Jeruzalem is, zoals de profetie zegt, een ‘schaal der bedwelming’. Het gaat allemaal wel erg snel. Ook dit is een eindtijdverschijnsel.
Terug naar Zacharia 12:2. De eerste Jeruzalemoorlog gaat om ‘alle volken in het rond’; rond Israël dus. De islam zal deze oorlog vermoedelijk de ‘al-Aqsa oorlog’ noemen. Hun heilige plaats is de al-Aqsa-moskee op het Tempelplein. Het wordt tegelijk een oorlog tegen de Joodse staat Israël. Deze oorlog verliezen ze weer. Daarna zullen ‘alle naties’ (VN?) zich bemoeien met die ‘lastige steen Jeruzalem’ en zich ‘deerlijk verwonden’. Niet alleen Jeruzalem, maar heel Israël zal zwaar onder druk komen te staan. ‘Er zal een tijd van grote benauwdheid zijn’ (Daniël 12:1). Een ‘grote verdrukking’ (Matteüs 24:21). Overal in Jeruzalem zullen bidstonden gehouden worden (Zacharia 12:10). Dan zal een van de grootste gebeurtenissen uit de (heils)geschiedenis plaatsvinden: ‘Zij zullen Mij aanschouwen die zij doorstoken hebben.’ Overal in Israël zal de rouwklacht over de ‘Eerstgeborene’, want Israël zal Hem herkennen als de Man van smarten, die om onze overtredingen doorboord werd (Jesaja 53:4,5). Jezus openbaart Zich aan Israël!
In een laatste wanhopige poging vallen alle volken Jeruzalem aan en dan zal Hij komen op de Olijfberg (Zacharia 14:3) ‘en de HERE zal Koning worden over de hele aarde’ (Zacharia 14:9).

Over de resterende onderwerpen in een volgend artikel.

Jan van Barneveld