Islamitische terreur rukt op

Feike ter Velde • 93 - 2017 • Uitgave: 9
Terreuraanslagen door radicale moslims vormen bijna dagelijks een onderdeel van het nieuws. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in het Westen: Europa en Amerika. Dit lijkt steeds meer ons (politieke) denken en handelen te gaan bepalen. Zijn we bang aan ’t worden?

Op Palmzondag werden vierenveertig christenen vermoord in twee verschillende kerkgebouwen van Koptische christenen in Egypte. Palmzondag, de zondag waarin christenen wereldwijd gedenken dat Jezus als Vredevorst Jeruzalem binnenreed op een eenvoudige ezel. Vijf dagen later zou Hij zijn leven geven op het kruis. Toen deze diensten aan de gang waren ontploften er in die kerken, vol met mensen, zware bommen. Mannen, vrouwen, kinderen en baby’s werden op gruwelijke wijze vermoord. Overal lagen lichaamsdelen in die kerken. Mensen waren totaal verbijsterd en verschillende in diepe shock. De televisie liet daar wereldwijd beelden van zien. In december jongstleden nog kwamen vijfentwintig mensen om bij een aanslag in de Koptische kathedraal van Caïro.

Christenen als doel
De extremistische islam lijkt zich steeds meer te gaan richten op christenen en op de kerk. Bij de afschuwelijke afslachting door onthoofding van eenentwintig Koptische christenen op het strand van Libië zei een van de moordenaars dat zij bezig waren aan de opmars naar het Vaticaan in Rome en dat daar spoedig de zwarte vlag van IS zou wapperen. De gruwelijke beelden van deze onthoofdingen, van allemaal betrekkelijk jonge mannen, worden in de naam van Allah de wereld ingezonden. En wij moeten dan geloven dat de islam een vreedzame godsdienst is. Ook kinderen worden door IS misbruikt door ze te laten optreden als beulen die mensen moeten ombrengen. Gevangenen, geboeid op hun knieën op de grond en zo door kinderen door het hoofd geschoten. Ook die filmpjes circuleren op het internet. Heel veel filmpjes! Bijvoorbeeld van een jongetje van een jaar of twaalf die een geboeide gevangene, zogenaamd een spion voor Israël, van een meter afstand door het hoofd schiet en vervolgens roept “Allah Akhbar” – Allah is groter! Vervolgens schoot hij nog een aantal kogels in het gedode lichaam van deze arme man.
De lijst met terreurdaden door extremistische islamieten, al dan niet geïnspireerd door IS, groeit dagelijks en breidt zich ook uit naar Europa. We vergeten het gauw, maar de moordpartij met een vrachtwagen in Nice maakte diepe indruk. Frankrijk herbergt de meeste moslims van alle Europese landen: vijf miljoen. Wie van hen nu al geradicaliseerd is weet niemand, maar de Franse veiligheidsdiensten zeggen het niet meer aan te kunnen. Want het blijkt dat vreedzame moslims, die door hun omgeving als aardige mensen worden gekend, zomaar gaan radicaliseren, hun baard laten staan en klaar zijn om ook een moordpartij te organiseren. Omstanders en vrienden zeggen dan achteraf: “Hij was zo een aardige, gelovige jongen.”

Inspiratie uit de koran
De vraag komt dan op: Wat zit er in de islam wat mensen kennelijk tot zoiets aanzet? Islamieten zeggen het zelf ook niet te weten. Islamitische theologen doen er vooral het zwijgen toe. En dat is ook ernstig! In Frankrijk klinkt de roep om radicaliserende moslims preventief op te sluiten. Terugkerende Syrië-gangers, vinden sommige politici, zouden ook bij voorbaat moeten worden opgesloten. Maar daarmee worden de grenzen van onze rechtsstaat dramatisch verlegd. Onze wet voorziet niet in dit soort islamitische terreur. Dus roept men om maatregelen die niet passen in onze vrije rechtsstaat. Enkel en alleen omdat in Europa moslims wonen die terreurdaden plegen of willen gaan plegen. Daarmee komt onze rechtsstaat uiteindelijk in gevaar.
Zet de Koran aan tot terreur? Islamitische websites, die vragen van mensen beantwoorden, ontkennen dit ten zeerste. Feit is dat de politieke islamieten zich beroepen op de islam en het doen voorkomen alsof zij zelf de beste moslims zijn. Moslims slachten op grote schaal ook andere moslims af in naam van Allah. Dus alleen maar ontkennen en beweren dat de islam een vreedzame godsdienst is, kan de dagelijkse – en vooral de bittere – werkelijkheid van dood en terreur in de wereld niet veranderen. Met al dat gepraat en het geven van het voordeel van de twijfel aan goedbedoelende moslims lossen we het probleem niet op en stoppen we de jihad tegen het Westen en tegen ons rechtsstaat niet.
Onder de oppervlakte van vriendelijke woorden aan allerlei tafels in talkshows rukt inmiddels de politieke islam en de terreur op in Europa. Het gebeurt onder onze ogen! De laatste tijd zagen we terreur in Stockholm, Brussel, Parijs, Sint Petersburg, Nice, Londen, Istanbul, om maar een paar Europese steden te noemen. Daarnaast natuurlijk honderden dodelijke aanslagen in landen buiten Europa. Bijna allemaal geclaimd door IS, dat nog maar sinds enkele jaren(!) bestaat. Die ontwikkeling is zeer zorgelijk.

Allemaal door de islam
Veiligheid kost in alle landen miljarden. Alleen al op ons eigen Schiphol werken vele tientallen fulltime betaalde mensen om onze koffers, tassen en onszelf te onderzoeken. Voordat je in je vliegtuigstoel zit, ben je eerst een potentiële terrorist die explosieven bij zich kan dragen. Je wordt, meestal na lang wachten in lange rijen, minutieus onderzocht. Het plezier van vliegen is er echt wel af. Overal moet beveiliging worden ingezet en bij grotere evenementen extra beveiliging door leger en politie. Allemaal omdat er moslims onder ons zijn komen wonen! Zij willen het voordeel van onze vrijheid en onze voorspoed, terwijl een aantal van hen – en wie zijn dat??? – onze vrije maatschappij willen vernietigen.
Als de moslimwereld vooraf zelf zou gaan spreken: ouders, familieleden en vrienden van radicaliserende moslims, zou mijns inziens veel leed voorkomen kunnen worden. We zijn natuurlijk maatschappelijk correct en dat moeten we vooral blijven. Natuurlijk is godsdienstvrijheid een groot goed en dat moet vooral zo blijven. Maar radicaliserende moslims moeten in hun eigen islamitische omgeving bekend zijn. Zwijgen deze mensen allemaal, dan moeten ze medeverantwoordelijk worden gehouden. Niet alleen de terrorist, maar ook zijn familie moet veel harder worden aangepakt. Dat gebeurt in Israël ook. Daar worden huizen van familieleden die hebben gezwegen bij de voorbereidingen van een terrorist, eenvoudig opgeblazen. Een terrorist weet dat hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie te gronde richt. Dan denkt hij tenminste nog na over de gevolgen van zijn handelen.
Hier kost het niets als je een terrorist zijn gang laat gaan. Onze wet zegt dat er eerst een misdaad moet worden gepleegd wil iemand worden opgepakt. Eerst dus enkele tientallen mensen vermoord in een kerk of een theater en dan pas kan onze overheid optreden. Het lijkt mij een gevaarlijke ontwikkeling. Die wetgeving moet veranderen. Nederlanders en moslims moeten gezamenlijk een krachtig geluid laten horen – en vooral moslims in ons land: moskeeën, imams en theologen voorop – tegen moord en doodslag van bloeddorstige jihadisten. Anders moeten we hen medeschuldig verklaren, met alle consequenties van dien. Of… we wachten maar lijdzaam af op de volgende aanslag, die ook in ons land zo maar gebeuren kan.

Feike ter Velde