Is er nog hoop?

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 4
Het waren indringende cijfers die in december door het CPB gemeld werden: in 2013 maakten 1854 mensen in Nederland zelf een eind aan hun leven. Voor de SGP was dit reden om in de Tweede Kamer aan de bel te trekken en 1 miljoen euro beschikbaar te stellen om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Daarvoor is gelukkig een meerderheid.
Jan Willem Bosman bewandelt een ander pad. Het viel hem op dat de zoekterm ‘ik wil dood’ dagelijks (iedere dag, zeven dagen per week, ik wil even benadrukken hoe vaak) tweeduizend keer wordt ingetypt. Veelal door mensen die geen hoop meer hebben op een beter leven. Ik wil u vragen: lees zijn verhaal en bid dat zijn website mensen mag blijven leiden naar de Hoop die wij al mogen kennen.
Van websites naar computers, de stap is klein. Voor je het weet zit je bij chips en privacy, twee onderwerpen waar u ook over leest. Jaap Spaans waarschuwt ons voor het steeds grotere stempel van de technologie op individu en samenleving. Theo Niemeijer stelt ons gerust: we hoeven niet bang te zijn voor het merkteken (666). Leven in verwachting is leven met hoop. Laten we dat ook uitdragen.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht