Is de antichrist een robot?

Theo Niemeijer • 95 - 2019 • Uitgave: 12
Onlangs verkondigde iemand bij ons in de gemeente: ‘God heeft geen lichaam, want Hij is geest’. En omdat ‘God geest is’ en Zijn geest in ons woont zijn wij geroepen om als christenen iets van de Geest van God uit te stralen. Hoe denkt u over deze uitspraak? (J.S. te A.)

Antwoord:

Aan het einde van deze maand vieren we kerstfeest, waarin we denken aan de komst van de Zoon van God naar onze wereld. In verband met Zijn komst naar de aarde lezen we in Hebreeën 10:5: ‘Gij hebt Mij een lichaam bereid’. Betekent dit dat de Zoon van God nog geen lichaam bezat vóór Hij naar de aarde kwam en dus uitsluitend ‘geest’ was?
We weten dat de Zoon van God al bestond vóór Zijn geboorte in Bethlehem. In Johannes 1:15 lezen we dat de Here Jezus die zo’n half jaar na Johannes de Doper geboren werd, er toch al eerder was dan Johannes de Doper. Hij was er zelfs al eerder dan Abraham (Johannes 8:58), ja Hij was er al vóór de schepping (Johannes 17:24)! Zou de eeuwige Zoon van God voor Zijn menswording geen lichaam gehad hebben? Zou Hij voor het eerst in Bethlehem een lichaam ontvangen hebben? Hoe komen we de eeuwige Zoon van God dan vóór Zijn geboorte in Bethlehem in het Oude Testament tegen?

Een mooi voorbeeld zien we in de ontmoeting van Abraham met de Here, beschreven in Genesis 18. Hier zien we dat de Here met twee engelen aan Abraham verschijnt, waarop Abraham hen gastvrij uitnodigt om met hem de maaltijd te nuttigen. Sara bereidde een feestmaaltijd, waarvan ze heerlijk hebben gegeten. Het gaat hier in wezen om een Oudtestamentische verschijning van de eeuwige Zoon van God aan Abraham. Later zegt de Here Jezus hierover: ‘Abraham heeft Mij gezien en zich verblijd’ (Johannes 8:56). Hoe kon de eeuwige Zoon van God zonder lichaam aan Abraham verschijnen en zo’n heerlijke maaltijd gebruiken? Later lezen we dat Abraham vóór de Here bleef staan en voorbede deed voor Sodom, waarna ‘De Here wegging’ (Genesis 18:33). De twee engelen gingen naar Sodom om Lot en zijn gezin te evacueren, maar waar ging de Here naartoe? Hij ging weer terug naar Zijn hemelse heerlijkheid, en dat ‘met een volle maag na een geweldige maaltijd bij Abraham en Sara’! Hoe kan zoiets? Een lichaam waar je mee eet, praat, wandelt en toch zo ineens opgenomen wordt in de hemelse heerlijkheid?

Zien we dit ook niet bij de Here Jezus na zijn opstanding? 40 Dagen verscheen Hij aan hen, at en dronk met hen, liet zich betasten, om te bewijzen dat Hij een echt lichaam met vlees en beenderen had (Lukas 24:39). We hebben hier te maken met het verschil tussen een ‘menselijk, vernederd lichaam’ en een zogenaamd ‘geestelijk lichaam’, zoals 1 Korinthe 15:44 ons leert. Dit opstandingslichaam van de Here Jezus was anders dan dat van de apostelen. Hij kon zomaar door dichte deuren naar binnen komen en plotseling verschijnen en net zo snel weer verdwijnen. Toch was het wel het lichaam, waarmee Hij zo’n 33 jaar daarvoor in Bethlehem geboren was en waarmee Hij 33 jaar op aarde geleefd had. Het droeg zelfs nog de littekens van Zijn kruisiging! Zo’n zelfde verheerlijkt lichaam zullen ook wij ontvangen, wanneer de Here Jezus ons op komt halen voor het oordeel op aarde losbreekt. Paulus schrijft hierover in Filippenzen: ‘Christus onze verlosser, die ons vernederd lichaam veranderen zal, zodat het aan zijn verheerlijkt lichaam gelijkvormig wordt’ (3:21). Door de zondeval is ons lichaam vernederd. Het lichaam werd sterfelijk en ervoer ongemak, zoals vermoeidheid, pijn, dorst, honger, ziektes en tenslotte de dood. In zo’n zelfde lichaam, aan dat van de mensen gelijk, is de Here Jezus naar de aarde gekomen. Hoe het lichaam van Adam en Eva vóór de zondeval geweest is, weten we niet precies, maar ook lichamelijk waren ze beelddragers van God om de hof van Eden, die Hijzelf aangeplant had, te bewaren en te bewerken. Zo lezen we over de mond, de ogen, de oren, het ruiken van de neus, de armen, handen en vingers, de voeten, en het hart van de Here God. Zo maakt de Bijbel ons duidelijk dat Hij de mens, bijna goddelijk gemaakt heeft (Psalm 8:6), met vrijwel dezelfde lichamelijke, maar ook met de dezelfde psychische en geestelijke eigenschappen. Inderdaad, Hij schiep de mens naar Zijn beeld en gelijkenis. Straks, bij de wederkomst, zullen we Hem gelijk zijn en samen met Hem in het huis van de Vader wonen. Niet zomaar in het huis van een geest, maar in dat van onze hemelse Vader met Zijn vele woningen!


Volgens de Indiase priester Sadhu Selveraj zal de antichrist een Artificiële Intelligentie (A.I.), menselijke robot zijn. Wat denkt u hiervan? (O. M. te B.)

Antwoord:

In Daniël 7 lezen we voor het eerst in de Bijbel over de aankondiging van de antichrist. Het is een regeringsleider, die vanuit het in Daniël genoemde vierde wereldrijk (het herstelde Romeinse rijk), zich omhoogwerkt, drie andere regeringsleiders ten val brengt en zichzelf verheft tot absolute wereldheerser. De kenmerken die in dit hoofdstuk over hem genoemd worden zijn:

• ‘hij heeft mensenogen en een mond vol grootspraak’ (vers 8)
• ‘hij voert strijd tegen de heiligen en overwint hen’ (vers 21)
• ‘hij spreekt woorden tegen de Allerhoogste, waarbij hij de heiligen te gronde zal richten’ (vers 25)

In Daniël 11:31 lezen we over deze regeringsleider: ‘Dan zullen strijdkrachten door hem op de been gebracht worden; zij zullen het heiligdom, de vesting, ontheiligen, het dagelijks offer doen ophouden en een gruwel oprichten die verwoesting brengt’.
Deze laatste omschrijving verbindt Daniël met de ‘rede over de laatste dingen’ die de Here Jezus in Mattheüs 24 uitspreekt waar Hij in vers 15 zegt: ‘Wanneer gij dan de ‘gruwel der verwoesting, waarvan de profeet Daniël spreekt, op de heilige plaats ziet staan, wie het leest geve er acht op!’.
We zijn hierbij terechtgekomen in de periode die in de Bijbel ‘de grote verdrukking’ genoemd wordt. In deze periode, die zal eindigen met de zichtbare wederkomst van de Here Jezus op de Olijfberg (zie vers 29-30), zal de antichrist over de gehele wereld regeren. Hij zal de wereldleider zijn, waar de samenleving van nu verlangend naar uitkijkt. Onlangs reageerde de VN-chef António Guterres op de wereldwijde golf van protesten (van Hongkong tot Chili, en vele andere landen die daartussen liggen, met de woorden: “Het vertrouwen tussen de burgers en de politieke leiders neemt sterk af. We hebben hier te maken met een groeiende bedreiging van onze samenleving. Zelfs wanneer niet geprotesteerd wordt voelen mensen zich gekwetst en willen gehoord worden. De wereld worstelt met de negatieve gevolgen van de globalisering en de nieuwe technologie, waardoor de ongelijkheid in de samenleving groeit. We moeten werken aan een eerlijke globalisering, betere sociale banden en de klimaatcrisis. Met solidariteit en slim beleid kunnen leiders laten zien dat ze het snappen en het pad tonen naar een eerlijke wereld.”

De wereld snakt naar een wereldleider, die een brug zal slaan tussen de burger en de regering. In korte tijd zal de wereldbevolking deze wereldleider aanvaarden. Hij zal inderdaad, zoals de VN-chef het zei, met slimheid en list te werk gaan, op weg naar een eerlijke wereld. We lezen dit letterlijk in Daniël 8: ‘Dan zal een koning opstaan, hard van aangezicht en bedreven in listen. En zijn kracht zal groot zijn, maar niet door eigen kracht’ (vers 23).
In Openbaring 13:2 lezen we van wie de antichrist zijn grote kracht krijgt: ‘en de draak (satan) gaf hem zijn kracht en zijn troon en grote macht’.
Deze antichrist zal een mens van vlees en bloed zijn ‘de mens der wetteloosheid’ (2 Thessalonicenzen 2:3), die zich zal bedienen van A.I (Artificiële Intelligentie). We lezen dat voor hem een beeld gemaakt zal worden dat een geest ontvangt om te spreken (Openbaring 13:15). Hij zal dus de A.I. inzetten om wereldwijde aanbidding af te dwingen. De Bijbel laat ons echter zien, dat de enige weg naar een eerlijke wereld, een wereld waar gerechtigheid zal heersen, de Here Jezus is, die zei: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’ (Johannes 14:6).

In Zoeklicht nr. 8 van dit jaar werd ingegaan op A.I. en robot Sophia (pag. 16-17).

Theo Niemeijer