Iran pleit voor een vernietiging van Israël

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 22
De voormalige president van Iran, Rafsanjani, pleitte in een toespraak, tijdens het vrijdaggebed midden december, voor de vernietiging van Israël door middel van kernwapens. Hij zei dat de Moslimwereld op zoek is naar nucleaire wapens teneinde Israël te kunnen vernietigen en de Westerse invloed in het Midden-Oosten te ondermijnen.

De huidige president, ayatollah Ali Khameini, verklaarde op een ander moment, sprekend over Israël: "Onze waardigheid als natie, onze kracht en ons nationaal belang is gelegen in het weerstaan van dat Zionistische regiem".

ARAFATS DUBBELSPEL
De Israëlische marine heeft in de Rode Zee een schip geënterd en opgebracht naar de haven van Eilat vol met wapens voor de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat (kaartje). Katoesjaraketten, mortieren, anti-tankgeschut, luchtdoelgeschut en ander zwaarder wapentuig. De kapitein behoort tot Arafats kustwacht in Gaza.

Waarschijnlijk komen de wapens uit Iran, maar dat land zegt van niets te weten. Ook Arafat weet helemaal van niets. Simon Peres verklaarde dat het uit moet zijn met Arafats smerige dubbelspel. Voor Westerse camera's roept hij op tot nieuwe vredesinitiatieven om zich ondertussen voor te bereiden op meer en grotere terreurdaden.

IRAK
Als Amerika besluit tot een aanval op Irak en het verdrijven van Saddam Hoessein, vreest Israël een aanval van Saddams zelfmoordcommando's met gevaarlijke chemische en biologische wapens. Daarom verzoekt Israël de Amerikanen eerst de westelijke zijde van Irak schoon te vegen, zodat van daaruit niet onmiddellijk een raketaanval op Israël zou kunnen plaatsvinden.

In ruil daarvoor biedt Israël aan Amerika de nieuwste technologische snufjes op het gebied van bewapening voor het raken van precisiedoelen op lange afstand. Israëls helikopters zijn uitgerust met deze techniek, zodat men doelen kan raken in bewoonde gebieden, zonder dat onschuldige burgers omkomen. Ook het ombrengen van Saddam Hoessein vanaf grote afstand behoort tot Israëls mogelijkheden.

FtV