Iran en de ‘kleine satan’ Israël

Frits Boekhoff • 96 - 2020 • Uitgave: 8
De Islamitische Republiek Iran is de grootste sponsor van terrorisme in de wereld. Zijn tentakels bereiken grote delen van het Midden-Oosten. Sinds de oprichting van de Islamitische Staat in 1979 heeft Iran twee hoofddoelen. Allereerst het verspreiden van de militante islam, de sjiitische versie in het bijzonder.

Iran steunt de Palestijnse terreurorganisatie Hamas in de Gaza, de Houthi-rebellen in Jemen, Hezbollah in Libanon, sjiitische milities in Irak, en Bashar al-Assad de president van Syrië. Het tweede doel van Iran is de vernietiging van Israël, in woord en daad. In woord door het verspreiden van antisemitisme. Iran ontkent de Holocaust en exporteert een krachtig antisemitisme in grote delen van de wereld. In daad door de daadwerkelijke militaire vernietiging van Israël. Iran noemt Israël ook wel kleine satan. Amerika is de grote satan.

Israël elimineren
De Iraanse geestelijke leiders willen een herstel van het oude Perzische Rijk, maar dan op de islamitische manier. Zij hopen de dominante islamitische macht in het Midden-Oosten te worden. Om dat doel te bereiken zoeken ze wegen om Israël te elimineren. Iran is bezig Israël te omsingelen door zijn grote invloed in Libanon, Syrië, de Gazastrook en Irak. Daar komt bij dat Iran bezig is met het ontwikkelen van een atoombom. Israël zal alles doen om het atoomprogramma van Iran te stoppen, inclusief militair ingrijpen. Want Israël begrijpt voor wie de eerste bom bedoeld is. Begin juli was het raak. De atoomfaciliteit in de stad Natanz werd getroffen door een explosie. Iran meldt dat dit zoveel schade heeft veroorzaakt, dat het nucleaire programma maanden vertraging zal oplopen. Het atoomcomplex werd gebruikt om nucleaire centrifuges te maken, een essentieel onderdeel om uranium te verrijken. Iraanse inlichtingendiensten vermoeden dat Israël of Amerika de faciliteit hebben geraakt met een explosief. Iran onderzoekt of iemand een bom naar binnen heeft gebracht of dat de faciliteit is geraakt met een drone. Israël geeft niet publiekelijk toe dat het Iran heeft aangevallen, maar ontkent het ook niet. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat 'Iran geen nucleaire mogelijkheden mag hebben', en 'daarom ondernemen we actie die we beter niet kunnen bespreken'. Zowel Amerika als Israël zien een oorlog tussen Iran en Israël als onvermijdelijk. Het is niet of er een oorlog komt maar wanneer, aldus het Hudson Institute in Washington DC in een recent rapport.

Dit is geen nieuwe gedachte. In 2006 reageerde senator John McCain op de vraag wat er zou gebeuren als Iran de beschikking zou krijgen over een atoombom met de woorden “Ik denk dat we dan Armageddon krijgen”. Herhaaldelijk zegt de opperste leider Ayatollah Khamenei, dat Israël geëlimineerd moet worden. Politici en media in het Westen nemen deze woorden totaal niet serieus en zien dit als binnenlands retoriek. Dom! Israël neemt deze woorden wel serieus. De Israëlische denktank publiceerde op 6 januari van dit jaar: “Er is een toenemend gevaar dat er dit jaar een oorlog op grote schaal ontstaat aan de Israëlische noord grens” (Judah Ari Gross).

Islamitische verlosser
Militair gezien zal Iran een oorlog tegen Israël en Amerika nooit kunnen winnen. Israël beschikt zelf al over een sterk leger maar is niet almachtig. Amerika is zeker wel superieur ten opzichte van Iran. De leiders in Iran weten dat zelf ook wel. Vandaar dat veel westerse militaire analisten de conclusie trekken dat Iran geen oorlog zal durven beginnen. Echter, het is toch onverstandig de militaire aspiraties van Iran te onderschatten. De geestelijke leiders van Iran geloven in de terugkeer van de Mahdi (islamitische verlosser), deze zal terugkomen in een tijd van oorlog en geweld. Hij zal een islamitische wereldheerschappij brengen. Dit zal gebeuren aan het ‘einde der tijden’. Deze Mahdi wordt ook wel de twaalfde imam genoemd. De Iraanse leiders geloven dat ‘het einde der tijden’ is aangebroken. Ze kunnen de komst van de Mahdi bespoedigen en daarmee hun overwinning door een oorlog te beginnen en Israël te vernietigen. Hun hoop is daarbij niet alleen op hun legers en hun atoombom, maar vooral op de twaalfde imam. Als hij komt zal hij de oorlog tegen de kleine en de grote satan in hun voordeel beslechten. Dit is de reden dat Iran nu aanwezig is in Libanon, de Gazastrook en Syrië. Daarmee staat het land dus aan de grenzen van Israël. Een militaire aanval is nu gemakkelijk te realiseren.

Een slaperig gebied?
Het is heel bijzonder dat in Ezechiël 38 en 39 gesproken wordt over de grote aanval van een coalitie van landen die Israël willen verwoesten. Ezechiël heeft dit geschreven rond 580 v. Christus. Allereerst wordt Rusland genoemd. Verder landen die duizenden jaren een sluimerend bestaan hebben gekend zoals Perzië. Tot 1979 was Perzië (nu Iran) een slaperig gebied in het Midden-Oosten met noch de mogelijkheden noch de ambitie om de leiding in de moslim wereld op zich te nemen. Mede door de rijke olievoorraden en een herleving van de islam zijn ze na 2500 jaar terug op het wereldtoneel. De Bijbel is er duidelijk over dat Iran een belangrijke militaire bijdrage levert bij de komende aanval op Israël.
Verder is het opmerkelijk dat Amerika een zeer pro-Israëlische president heeft. Donald Trump erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël door de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel-Aviv naar Jeruzalem. Hij erkent het Israëlische gezag op de Golanhoogten op de grens met Syrië. De kans dat de huidige president Israël te hulp zal schieten is aanmerkelijk groter dan onder Clinton en Obama. Kortom, het grote schaakspel staat klaar om gespeeld te worden. Precies zoals de Bijbel heeft voorzegd. God is de grote Regisseur. Onze God regeert!

Naschrift
Iran heeft een kwaadaardig regime, maar dat wil niet zeggen dat alle Iranezen daar onderdeel van zijn. Vergelijk het met Nazi-Duitsland, ook een kwaadaardig regime. Toch waren daar Godvruchtige christenen onder zoals Dietrich Bonhoeffer. Het is opmerkelijk dat er op dit moment in Iran vele inwoners tot geloof in de Heere Jezus komen.

Frits Boekhoff