Investeren in huwelijk en gezin

Oscar Lohuis • 91 - 2015 • Uitgave: 22
Voor bijna alles is het tegenwoordig verplicht om een opleiding of cursussen te volgen. Maar er is meer in het leven dan werk en geld verdienen. Is het huwelijk en gezinsleven niet minstens zo belangrijk? In de gemeente van Christus hoort het onderwijs over huwelijk en gezin een belangrijke plaats in te nemen: er is veel nood in de samenleving als we kijken naar het gezinsleven.

Van elke honderd huwelijken die gesloten worden gaan er inmiddels veertig weer uit elkaar. Voor zowel de mensen die in scheiding liggen als voor de kinderen betekent dat veel en langdurig leed. Het doet heel veel pijn als een huwelijk op de klippen loopt, voor alle betrokkenen.

Begeleiden
Als theologiestudent ben ik voornamelijk door Amerikaanse leraren en professoren opgeleid. Daardoor weet ik iets meer van het kerkelijk leven in de Verenigde Staten. Een verschil tussen kerken daar en kerken in ons land is dat er in Amerika veel meer aandacht wordt besteed aan begeleiding van (jonge) stellen die gaan trouwen. Ik heb boeken moeten lezen en zelfs een vak gevolgd dat hier helemaal over ging.
Toen ik voor het eerst werd aangesteld als predikant, zijn mijn vrouw en ik begonnen met het begeleiden van aanstaande bruidsparen. We kozen ervoor om vijf avonden met het stel te praten over onderwerpen die met het huwelijk te maken hebben. In het begin was dat best spannend en niemand had ooit van zoiets gehoord. Maar het pakte heel goed uit. We konden degenen die gingen trouwen persoonlijk helpen en bepaalde kennis bijbrengen. Soms gingen de ouders van de aanstaande bruid en bruidegom ook voor henzelf het huiswerk doen dat we de stellen meegaven. Nog steeds horen we van sommige van deze stellen dat het hun echt geholpen heeft hun weg als getrouwde man en vrouw te vinden.

Gebrek aan kennis
Als je er even nuchter over nadenkt, dan wordt duidelijk dat hier veel winst te behalen is. Voor bijna alles is het tegenwoordig verplicht om een opleiding of cursussen te volgen. We zijn voortdurend bezig om mensen te doen groeien in bekwaamheid voor hun werk. Een aanzienlijk deel van ons belastinggeld gaat naar onderwijs. Maar er is meer in het leven dan werken en geld verdienen. Is het huwelijk en gezinsleven niet minstens zo belangrijk? Ik denk zelfs dat dat laatste meer bepalend is voor hoe gelukkig mensen zijn dan hun werksituatie en inkomen. ‘Beter een schotel groente waar liefde heerste, dan een gemeste os en haat erbij’ (Spreuken 15:17).
Ik weet wel dat het omgaan met het huwelijk en gezinsleven voor een groot deel geleerd wordt in het gezin waarin je opgroeit. Er gaat natuurlijk wat dit betreft niets boven een vader en moeder die hierin een goed voorbeeld zijn. Maar zelfs als je een goed voorbeeld hebt gehad, kennis is ook belangrijk. De manier waarop je je gedraagt heeft ook alles te maken met het inzicht dat je hebt, je waardesysteem en vooral ook je overtuigingen. In de Bijbel is genoeg te vinden dat ons het nodige inzicht verschaft in hoe God het huwelijk en gezinsleven heeft bedoeld. Het is door gebrek aan kennis dat het volk ten onder gaat. Maar aan gebrek aan kennis op dit gebied kan iets gedaan worden.

Evangelie en het leven van alledag
Sinds ik werk als rondreizend prediker en Bijbelleraar, verzorg ik elk jaar een of twee keer een cursus over het huwelijk. De vraag om deze cursus te komen verzorgen binnen gemeenten blijft elke keer weer op mijn pad komen. En ik vind het mooi om te doen. Het is ook zo praktisch, het legt ook zo’n duidelijk verband tussen het evangelie en het leven van alledag. Ik geloof dat door actief te investeren in onderwijs over het huwelijk, de kerk ook laat zien dat zij echt iets kan betekenen voor een samenleving in nood. Het evangelie geeft ons inzicht in het huwelijk en het huwelijk geeft ons inzicht in het evangelie. Het kan en zal mensen ook trekken tot Jezus Christus, Die ons heeft liefgehad als geen ander.
Wat zijn onderwerpen waar je aandacht aan kunt besteden? Zo even uit de losse pols: Wat betekent het om te trouwen? Wanneer ben je getrouwd volgens de Bijbel? Wat doe je eigenlijk op je trouwdag? Waarom noemt de Bijbel het huwelijk een verbond? Wat houdt dat in, een verbond voor het gehele leven? Iets anders waar echt opnieuw aandacht voor moet komen, is het belang en de schoonheid van het niet beginnen aan de seksuele gemeenschap totdat je getrouwd bent. Het verband tussen exclusiviteit en echte verbondenheid en intimiteit.

Liefde en seksualiteit
Veel ouders doen hun kinderen heel erg tekort wanneer ze tegen hen zeggen dat het prima is om met seksualiteit te gaan experimenteren. Ook moeten we onze jonge mannen leren wat het betekent een man te zijn, verantwoordelijkheden te dragen en zichzelf te beheersen. Pas als een jongen een man is geworden is hij klaar om eventueel de man van een vrouw te worden. Het verlaten van ouders is een belangrijk onderwerp. Hierin gaat veel mis, omdat ouders zich soms nog veel te veel mengen in het leven van hun volwassen en getrouwde kinderen. Waar bestaat de eenheid uit die God bedoeld heeft voor man en vrouw? Hoe kan je groeien in eenheid? Wat betekent het volgens de Bijbel om je naaste lief te hebben? Wat is liefhebben eigenlijk? In hoeverre hangt dat af van de gevoelens van verliefdheid die je voor je man of vrouw hebt?
Het moderne, romantische idee van ‘liefde’ staat op gespannen voet met wat Gods Woord daarover leert. Onze kinderen worden door Hollywood en alle reclames e.d. voortdurend gebombardeerd met een vals beeld van liefde en seksualiteit. Om nog maar te zwijgen over de invloed van alle nep-seks die ze voorbij zien komen in erotisch beeldmateriaal.
Ook daarom is het zo ongelooflijk belangrijk een gezond geluid te laten horen over seksualiteit, in plaats van de immoraliteit alleen maar te veroordelen. We hebben goed onderwijs over gezonde seksualiteit nodig, over hoe God dat heeft bedoeld en hoe mooi dat kan zijn bij man en vrouw die elkaar door dik en dun trouw zijn.

Echte ontmoeting, van hart tot hart
Communicatie is een ander onderwerp waar we hulp bij nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat in de meeste huwelijken de communicatie meestal niet dieper gaat dan het uitwisselen van informatie en feiten. Maar dan vindt er niet zoveel echte ontmoeting plaats, van hart tot hart. Ook op dat gebied kan je veel leren, als je je er maar toe zet en als je maar geleerd wordt hoe je op een dieper niveau met elkaar kunt praten. Ook over de verschillende verantwoordelijkheden van man en vrouw in het huwelijk leert de Bijbel ons veel dat heel waardevol is. Een goede rolverdeling draagt bij aan een stabiel huwelijk. Alleen moet je je daar wel een beetje bewust van worden.
Er is dus werk aan de winkel voor predikanten, voorgangers, kerkenraden, jeugdwerkers, pastoraal werkers, kringleiders en gemeenteleden. Iedereen zal onmiddellijk doorhebben dat dit de moeite waard is. Aan dit braakliggende terrein moet veel meer tijd, energie en geld besteed gaan worden. De aankomende generaties getrouwden hebben er recht op. Hoelang nog laten we onze kinderen in hun eigen sop gaar koken? Hoe lang nog blijven we niets doen aan het vele leed dat er is in huwelijken en gezinnen?
Het zal overigens de generaties in de gemeente ook met elkaar verbinden. Schreef Paulus niet iets in de richting van dat oudere vrouwen de jongere vrouwen kunnen leren hoe ze zich eerbaar en dienstbaar kunnen gedragen in het huwelijk? En dat oudere mannen ook veel voor de jongere mannen kunnen betekenen op dit gebied? De christelijke kerk heeft op dit gebied veel te bieden aan een wereld in nood. Door dat te doen zal de wereld ook zien dat de kerk een belangrijke plaats in de samenleving inneemt.

Oscar Lohuis