Intimiteit met God

Dirk van Genderen • 91 - 2015 • Uitgave: 16
Wat we nodig hebben in deze tijd van crisis en onzekerheid, is intimiteit met God, onze hemelse Vader, en met onze dierbare Heere Jezus Christus. Het gaat er niet in de eerste plaats om dat we Hem kennen met ons hoofd, hoe belangrijk dat ook is, maar dat we een intieme hartsrelatie met Hem hebben. We hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad.

Het is in deze verwarrende tijd onmogelijk geestelijk stand te houden als we geen intieme relatie met de Heere Jezus en met de Vader hebben. Een relatie, die niet van ons uitgaat, maar een geschenk van God is, als we door geloof Hem hebben leren kennen.

Wandel met Hem
Deze intieme relatie ontstaat niet vanzelf en houdt niet vanzelf stand. Aan Gods kant is alles gereed, het komt op onze bereidheid aan om met de Heere te leven en met Hem te wandelen. In vertrouwen op Hem.
Dit zijn velen van ons verleerd, terwijl het zo heilzaam, zo vreugdevol is om zo’n intieme relatie met de Heere Jezus en met de Vader te hebben. Veel medechristenen zullen dit niet begrijpen, maar dat geeft niet. Leef met de Heere, wandel met Hem, laat het uw verlangen zijn tot eer van Hem te leven en tot zegen van anderen.
Juist nu, in de eindtijd, komt er zoveel op ons af dat het ons in verwarring kan brengen. Dwaalleraren verkondigen boodschappen die ons geestelijk op een dwaalspoor kunnen leiden. De crisis in de wereld en niet zelden ook in de kerk kan ons onzeker maken, onrustig.
Alles kunnen ze ons afnemen, kijk maar naar onze broeders en zusters die vervolgd worden om hun geloof in de Heere Jezus, maar onze intieme hartsrelatie met Hem kan niemand ons ontnemen, ook de satan niet.

Veilig en geborgen
Elke dag mogen we groeien in onze relatie met de Heere. Door toegewijd te leven aan Hem. In het verlangen Hem te behagen. Laat de Heere Jezus de vreugde zijn van je leven.
Bij Hem ben je veilig en geborgen, in alle situaties van het leven. Hij is je Schuilplaats, je sterke Rots, de Bron van je leven, je Toevlucht. Richt je op Hem, voortdurend. Dank Hem voor wie Hij is. Dank Hem voor je redding en verlossing. Leer Hem beter te kennen door Zijn Woord te lezen.
Een prachtig ‘beeld’ van de Heere Jezus ontvang je bijvoorbeeld in de eerste drie hoofdstukken van Openbaring. Laat de levende woorden – Gods Woord is immers levend – diep doordringen in je hart. Dan raakt het je toch, als je leest: ‘Hem Die ons heeft liefgehad en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed…’ (Openbaring 1:5). ‘Dank u wel Heere, dat U dat voor mij hebt willen doen.’

Luisteren naar Hem
In de stilte, in de nabijheid van de Heere, mogen we luisteren naar wat Hij tot ons zegt, in Zijn Woord en door de Heilige Geest. Misschien zijn er zaken in je leven waarin Hij je wil corrigeren. Mogelijk laat Hij je wel zien dat je je vrouw lief moet hebben, je man, je kinderen. Of laat Hij je wel zien dat je die ander, die in nood is, moet helpen. Het kan ook dat Hij een gebed in je hart legt voor iemand die de Heere Jezus nog niet kent.
Naarmate we groeien in de intimiteit met God, zullen onze gedachten, gebeden, woorden en daden steeds meer overeenstemmen met Hem, of het nu onszelf betreft, anderen, ons land, Israël, het Joodse volk of de wereld.

Het is voor U
Als we door genade de Heere Jezus mogen kennen en liefhebben, zijn we van Hem, Zijn eigendom. Voor ons betaalde Hij de losprijs, het meest kostbare ooit, Zijn lichaam en Zijn bloed.
‘Heere, hier is Mijn leven, mijn alles, het is voor U, voor U alleen. Ik heb U lief, omdat U mij eerst hebt liefgehad. Dank U, Vader, dat ik Uw kind, Uw zoon mag zijn. Wat een wonder van genade. Voor U wil ik leven, U bent mijn Schuilplaats. Geprezen bent U, tot in eeuwigheid.’

Dirk van Genderen