Interreligieuze gebedsdag - Alarm! De (schijn)vrede komt eraan

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 25
Wat moet je met het bericht, zoals ik dat – en u waarschijnlijk ook – in de krant las. Het stond niet alleen in de krant, het haalde de brede mediale aandacht. De paus heeft voor de tweede keer in de geschiedenis een interreligieuze
gebedsdag voor de vrede gehouden. Opnieuw was de plaats van samenkomst Assisi. De eerste gebedsdag werd gehouden in 1986, een reactie van Paus Johannes Paulus II op het zogenaamde conciliair proces van de Wereldraad van kerken. Plechtig werd deze keer beloofd nooit de naam van God te gebruiken waar tot geweld aangezet wordt. Dus woorden als 'in naam van Allah' of 'God wil het' moeten nu, zo willen deze geestelijke leiders, achterwege blijven. Onder de deelnemers troffen we een breed scala van geestelijken aan.

Ze kwamen uit de Orthodoxe kerk, de Oosters-Orthodoxe kerk, de wereldraad van kerken, er waren joodse rabbijnen, vertegenwoordigers van de Islam, de Dalai Lama was vertegenwoordigd, er waren Hindoes, Sikhs, vertegenwoordigers van het Shintoïsme, natuurgodsdiensten en natuurlijk was de Rooms-Katholieke kerk ook goed vertegenwoordigd.

Niet alleen te Assisi werd gebeden voor de wereldvrede, ook te Alexandrië in Egypte waren godsdienstige vertegenwoordigers uit verschillende religies in gesprek. Namelijk geestelijken uit de Joodse, Christelijke en Islamitische godsdiensten. Doel was, zoals een medewerker dat zei 'te proberen een gezamenlijke verklaring op te stellen over beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse geweld'. Verder werd er melding gemaakt van de steun van de Israëlische regering, de Palestijnse leider Arafat, de Egyptische president en de Britse premier.

Al bladerend door de krant kwam ik nog een opmerkelijk bericht tegen. Het Vaticaan erkent in een nieuw document dat de Joden niet tevergeefs op de Messias wachten. Zowel Joden als Christenen verwachten de Messias, hoewel de Joden de eerste komst verwachten en de Christenen de wederkomst. Dit nieuwe document bevat verontschuldigingen aan de Joodse gemeenschap voor antisemitische passages(!) in het Nieuwe Testament.

Dit document wordt als bewijs beschouwd van de opmerkelijke vooruitgang in de dialoog tussen Joden en Rooms-Katholieken.

Zijn dit tekenen die ons optimistisch maken? Zo op het eerste gezicht lijkt het van wel. Ieder weldenkend mens is immers blij wanneer er berichten van verzoening tussen vijandige partijen zijn. De naam van de Here God is al veel te veel op vreselijke wijze gelasterd in oorlogen die in Zijn naam gevoerd zouden zijn. Het kan toch ook niet verkeerd zijn dat de godsdiensten wat verdraaglijker samenleven. Onze wereld moet net als ons land een multiculturele samenleving worden en ook een multireligieuze samenleving zijn. En evangelisch als we willen zijn, verheugen we ons toch zeker ook op de nieuwe bevindingen van de Rooms-Katholieke kerk.

De Messias die het Joodse volk verwacht is toch dezelfde als Jezus Christus wiens wederkomst wij verwachten. De vraag welke dan de heilsweg voor het Joodse volk is, laten we hier maar even buiten beschouwing.

Ik zeg tegen dit alles hartgrondig: nee. Dit zijn geen tekenen van hoop, dit zijn geen tekenen aan de horizon waaruit we positieve verwachtingen mogen putten voor onze zo geslagen en door geweld en haat geteisterde samenleving. Deze zaken sporen met de bijbelse profetieën, maar niet de profetieën waar we vol verwachting naar uitzien. Het spoort met de profetieën die ons heel andere dingen verkondigen.

Ik moest denken aan Openbaring 13:11-12 waar staat:
"En ik zag een ander beest opkomen uit de aarde en het had twee horens als die van het Lam, en het sprak als de draak. En het oefent al de macht van het eerste beest voor diens ogen uit. En het bewerkt, dat de aarde en zij, die daarop wonen, het eerste beest zullen aanbidden, welks dodelijke wond genezen was".

Deze profetische taal betekent dat er een godsdienstige, leider of systeem zal komen, dat er toe zal bijdragen dat de wereldbevolking de antichrist zal aanbidden, volgen en gehoorzamen. Dit beest lijkt op het Lam, maar sprak als de draak. Lijkt dus op Christus, maar is feitelijk duivels, de draak. Om dit te realiseren zullen eerst de wereldgodsdiensten samen gesmeed moeten worden.

Het zijn de boven aangehaalde krantenberichten die deze samensmelting laten zien. Uiteraard niet als vervulling van de profetieën in de zin zoals wij dat hier verklaren. In de wereld worden dergelijke berichten als vooruitgang beschouwd. De wereld wordt voorbereid op de komst van de antichrist. In dat verband moet m.i. ook het bericht rond de koerswijziging van de Rooms-Katholieke kerk gezien worden. De Messias die door de Joden verwacht wordt en de Messias die de Christenen verwachten is dezelfde, voor zover is dit bericht juist. De wederkomst van onze Here Jezus, die de Verlosser van Israël zal zijn en de vrede voor Jeruzalem zal brengen wordt echter vooraf gegaan door een valse christus, door de Here Jezus ‘antichrist’ genoemd. Over die persoon zegt de Here Jezus ook, we lezen dat in Johannes 5:43:
."Ik ben gekomen in de naam mijns Vaders en gij neemt Mij niet aan; indien een ander komt in zijn eigen naam, die zult gij aannemen".

Ik ben ervan overtuigd dat die door de Here Jezus aangekondigde persoon, door de Joden als Messias en door naamchristenen en aanhangers van andere religies, waar men ook uitziet naar een 'verlosser', als Christus verwelkomd zal worden.

Wie de krantenberichten in dit bijbels kader plaatst realiseert zich dat de ontwikkeling van de bijbelse profetie haar laatste fase is ingegaan. Deze zogenaamde Messias, deze antichrist, zal "het verbond voor velen zwaar maken, een week lang; in de helft van de week zal hij slacht- en spijsoffer doen ophouden" (Dan. 9:27). Dan zal het gaan zoals ook de apostel Paulus heeft gezegd in 1 Thess. 5:3 “Terwijl zij zeggen: het is (alles) vrede en rust, overkomt hun, als de weeën een zwangere vrouw, een plotseling verderf, en zij zullen geenszins ontkomen".

Wie de krant goed leest ziet de signalen van deze komende wereld(ver)leider. De religies groeien naar elkaar toe, de politiek is er bij betrokken. Godsdienst en politiek slaan de handen inéén, wat komen gaat is een schijnvrede, maar waar snel en onverwacht een einde aankomt.

Naast zovele tekenen in ons blad dikwijls beschreven, zien we ook aan deze dingen weer hoe betrouwbaar Gods Woord is. Wanneer u dit leest, hoeft u zich niet te laten verontrusten. Allen die zich in geloof aan Jezus toevertrouwen mogen weten dat Jezus terug komt op Gods tijd en wijze. De indringende en belangrijke vraag moet gesteld worden: bent u Gods eigendom? Weet u zich gekocht en betaald door het kostbaar bloed van het Lam? Hebt u de Here Jezus lief en ziet u uit naar Zijn verschijning?

ds. Henk Schouten