‘Influencers’ van het Evangelie nodig!

Paul Prijt • 95 - 2019 • Uitgave: 9
En zeg tegen Archippus: ‘Let erop dat u de taak die u van de Heer hebt ontvangen, ook vervult.’ Een eigenhandig geschreven groet van mij, Paulus. Denk aan mijn boeien! Genade zij met u! (Kolossenzen 4:17).

Een tijdje terug mocht ik een oude zuster van onze gemeente begraven. Zij had de gezegende leeftijd van 93 bereikt en mocht bijna een eeuw geschiedenis beleven. Als alleengaande vrouw had ze bijna die hele eeuw in haar ouderlijk huis gewoond en had recht tegenover haar de opkomst en het einde van de mijnbouw in Limburg meegemaakt.

Een eeuw waarin veel veranderd is ook sinds Johannes de Heer Het Zoeklicht oprichtte en probeerde de tekenen der tijden te verstaan. De oude zuster had veel van zijn liederen gezongen, maar had ook in de kerk het zangrepertoire zien veranderen. Ondanks dat ze nooit getrouwd was geweest, was ze niet eenzaam. Ze bleef tot op hoge leeftijd autorijden om op avontuur of naar de kerk te gaan (hoeft elkaar niet uit te sluiten!), ze verzamelde graag mensen om zich heen en ondanks dat ze niet op de digitale sociale media zat, was ze op haar manier wat we tegenwoordig noemen een ‘influencer’ (mensen die via internet veel invloed hebben op de huidige maatschappij).

Media-aandacht
Vandaag de dag wordt er veel gesproken over de beïnvloeding van mensen via de media. Soms met politieke of commerciële bedoelingen. Je kunt zelfs media-aandacht kopen om jouw product of idee aan de man te brengen en zelfs de machthebbers van deze eeuw proberen hun invloed via de sociale media te vergroten. In zekere zin was Johannes de Heer zonder het woord te kennen ook een influencer om via Het Zoeklicht, maar ook de radio de boodschap van het Evangelie onder een breed publiek bekend te maken en mensen voor de Heer te winnen.

De oude dame waarover ik sprak deed dat op haar manier. Ze stuurde bij velerlei gelegenheden prachtige zelfgemaakte kaarten met vriendelijke groeten, maar ook vaak met een klein persoonlijk woord van bemoediging of troost. Achter al die groeten zat de genade-groet van de Here Jezus. Als ik bij haar op bezoek was dan stond daar in de boekenkast een dik boek over koningin Esther. Een Bijbelse moedige vrouw, die via een ‘miss Perzië-verkiezing’ koningin was geworden en op een positie kwam om haar volk te redden in een tijd van bedreigend antisemitisme. We zien dat in onze tijd helaas ook weer wereldwijd de kop opsteken. Ik denk dat deze Bijbelse Esther voor deze krasse vrouw een voorbeeld is geweest om ook als vrouw alleen een belangrijke rol te kunnen blijven spelen in kerk en samenleving. Al was het maar om mensen door haar kaarten te bemoedigen.

Persoonlijke groeten
Ik moest denken aan al de brieven in de Bijbel, die eindigen met persoonlijke groeten van de apostel Paulus. Ze lijken niet zo van grote waarde als je het afzet tegen de belangrijke geloofsthema’s waar boekenkasten vol over geschreven zijn, concilies over gehouden, kerkelijke vergaderingen en twisten aan gewijd zijn. En dan eindigen die brieven steevast met groeten. Ze zijn eeuwenlang mee gekopieerd in alle Bijbels en zijn zeker niet van ondergeschikt belang! Ze doen er echt toe! Aan mensen met naam en toenaam genoemd, soms met een bemoediging, troost, aansporing of zelfs een vermaning, om op het goede spoor te blijven. De groeten in de Bijbel hebben iets in zich van een soort genadige verbinding, zelfs iets van een kus of omarming wat we tegenwoordig een ‘hug’ noemen. In de zin van: ‘jij hoort er ook bij, ook voor jou is de liefde en de genade van de Here Jezus zichtbaar geworden en naar deze wereld gekomen. Geloof het maar’

Zo na de vakantietijd wil ik graag een groet van de apostel Paulus in Kolossenzen 4 naar voren halen die wij ons ter harte mogen nemen. Waarin hij Archippus en ook ons aanspoort om de taak, die we van de Heer ontvangen hebben, ook te gaan doen! Ieder op zijn of haar eigen plaats. Als goede influencers van het Evangelie. Totdat de Heer terugkomt!
Genade zij met u!

Paul Prijt