Inburgering voor zendelingen

Joop Schotanus • 77 - 2001/02 • Uitgave: 6
Wij verwachten dat onze buitenlandse gasten, die om welke reden dan ook, hun toevlucht hebben gezocht in ons land, zich zo spoedig mogelijk aanpassen aan onze cultuur en omstandigheden. Omgekeerd mag dat ook verwacht worden van Nederlanders, die zich in een ander land en cultuur vestigen. Voor zendelingen geldt dat waarschijnlijk nog in hogere mate. Daarom hebben de zendingsgenootschappen, veelal in samenwerking met elkaar, geprobeerd om wegen te vinden de aanpassing zo doeltreffend mogelijk te laten verlopen. Er zijn op dit gebied in de laatste decennia grote vorderingen gemaakt. Werd men eertijds uitgezonden om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. tegenwoordig wordt er meer tijd vrij gemaakt voor taal- en cultuurcursussen. Bij het thuisfront is hier niet altijd begrip voor. Men verwacht vaak zo spoedig mogelijk indrukwekkende verhalen over bekering en gemeentegroei. Daarom dit artikel.

DE ONBEREIKTEN
Er zijn om allerlei redenen nog steeds in onze 21ste eeuw bevolkingsgroepen, die nog niet met het Evangelie bereikt zijn. Dit kan zijn omdat ze geografisch gezien heel geïsoleerd wonen. Het kan ook zijn dat ze etnisch gezien een haast ondoordringbare culturele en religieuze eenheid vormen. Steeds meer organisaties proberen hierin verandering te brengen, waaronder ook de Africa Inland Mission, die in Nederland steeds meer naam maakt. Wij schreven reeds eerder over de Zuid Soedanese vluchtelingen in Houten, die ondertussen een eigen gemeentelijk leven kennen.

TIMO
TIMO staat voor Training In Ministry Overseas. Het gaat dus om een voorbereiding voor zendingswerk in het land zelf of in een land met een vergelijkbare taal en cultuur. Ook de AIM (Africa Inland Mission) heeft een programma ontwikkeld voor nieuwe zendelingen, die terwijl ze al aan het werk gaan in een onbereikte bevolkingsgroep, in teamverband begeleid en getraind worden. Dat is geen eenvoudige zaak. Het vraagt heel veel doorzettingsvermogen om een nieuwe taal te leren en om op een aangepaste manier te leren evangeliseren. Om samen te bidden voor openingen in een door Satan bezet gebied. Het Timo-programma is ontwikkeld om als team van plus minus zeven mensen, met ervaren zendelingen ongeveer twee jaar te werken onder een bepaalde stam. Alles is er op gericht om leerzame ervaringen op te doen en een zuivere visie op zendingswerk te ontwikkelen.

DE TRAINING
Het is een proces van ontdekken en soms ook uitproberen of een bepaalde benadering in die cultuur past. Verschillende zendingstheorieën worden met elkaar behandeld in lessen en cursussen. Onder leiding van de ervaren zendeling en ook wel in samenwerking met Afrikaanse voorgangers of evangelisten wordt er dan begonnen met het eigenlijke evangelisatie-werk. Dit alles als voorbereiding voor een zelfstandige taak van een zendingswerker.

Het gaat om het beheersen van de taal en een beter inlevingsvermogen in de lokale situaties. Heel belangrijk is de training in de geestelijke oorlogsvoeging en interculturele communicatie.

DE UITWERKING
Er zijn wekelijkse studiedagen en teamsamenkomsten voor gebed en bijbelstudie. Er wordt een teambibliotheek bijgehouden voor leesopdrachten en lessen. Men houdt verkenningstochten in het gebied. Zo doet men kostbare ervaring op op het veld zelf. Veel wordt gedaan met cassettes en video's. Men doet mee aan individuele onderzoeksprojecten en ook als groep. Het team wordt in tweeën gesplitst en over twee dorpen binnen de stam verdeeld. Men woont in gehuurde huizen/hutten, om op deze manier zo dicht mogelijk bij de bewoners te staan en de kloof naar de nieuwe cultuur zo klein mogelijk maken.

EEN NEDERLANDSE KANDIDATE
AIM heeft een Nederlandse kandidate, Winette Hubregtse, die ondertussen al heel enthousiast is geworden over het TIMO programma van AIM. Het eerstvolgende Timo team waarin ze mee zal draaien start pas in 2002. Hierdoor ontstaat er voor haar een tussenjaar, omdat ze haar werk bij de Shelter heeft beëindigd. Dit tussenjaar zal opgevuld worden met een project in Jinja in Oeganda. Het werk in Jinja richt zich voornamelijk op en toerusting onder de jeugd en vrouwen van Soedanese vluchtelingen in de omliggende dorpen. Haar thuisgemeente in Sliedrecht staat helemaal achter haar plannen en zal het met haar vriendenkring mogelijk maken haar zo spoedig mogelijk uit te zenden. Ze heeft ondertussen al contact met de Zuid-Soedanezen in Houten, die bezig zijn met het inburgeren in Nederland, terwijl zij zal proberen zich in te leven in de Afrikaanse cultuur. Inburgeren is dus een wereldwijd internationaal gebeuren.

Joop Schotanus